Het Utrechts Archief/ Collectie De Pater

Reis mee door historisch landschap

De meeste Alphenaren zullen het niet meer weten, maar ooit liep er een spoorlijn vanuit Noord-Holland langs Nieuwveen naar Alphen aan den Rijn. Her en der zijn er nog restanten van deze spoorlijn te vinden. Voor het project ‘Grand Tour door historisch landschap’ heeft toen_anno_nu jouw hulp nodig.

Een markant punt van de spoorlijn was de grote spoorbrug over de Oude Rijn bij Gouwsluis. Her en der in het landschap zijn nog restanten te vinden, zoals de oude stations van Aarlanderveen en aan de Steekterweg. Niet alleen de geschiedenis van de lijn zelf is interessant, want over het traject van deze oude lijn is nog veel meer bijzonders te vertellen. Wist jij bijvoorbeeld dat aan de zuidzijde van Alphen aan de Rijn grote tankgrachten lagen in de Twee Wereldoorlog? En wist je dat in de 17e en 18e eeuw de Oude Rijn als ideale vestigingsplaats voor landhuizen werd gezien? Of dat de uiterwaarden van de Oude Rijn werden gebruikt voor het afgraven van klei voor productie van baksteen en dakpannen.

Grand Tour door historisch landschap

Het project ‘Grand Tour door historisch landschap’ neemt jou mee langs al die bijzondere plekken. Hierbij worden grote vraagstukken uit verleden en heden aan het landschap gekoppeld. Het project heeft onder meer geresulteerd in een onderwijsprogramma voor het voortgezet onderwijs en een duurzame erfgoedfietsroute voor jong en oud.

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de inhoud en daar wil het projectteam jou bij betrekken. Op basis van een inventarisatie hebben zij per traject onderwerpen geselecteerd, waarover jij jouw stem kunt uitbrengen. Je kunt zo zelf aangeven over welke onderwerpen langs de spoorlijnen Nieuwveen - Alphen aan den Rijn en Alphen aan den Rijn - Gouda je meer zou willen weten. Of misschien heb jij zelf een suggestie waar je meer over zou willen weten. Op basis van de stemmen en suggesties worden de onderwerpen verdiept of aangevuld.

Stemmen

Je kunt tot zondag 15 maart stemmen via de site of volg het project op Facebook. Daar worden interessante updates van vondsten gegeven en wordt jouw mening over raadselachtige vondsten gevraagd, zoals de herkomst van de zuilen aan de Nieuwe Wereld. Via Facebook kun je ook jouw eigen ervaring of foto’s delen. Wie weet wordt het uiteindelijk meegenomen in één van de reisboekjes!

Het project Grand Tour door historisch landschap is een samenwerking tussen toen_anno_nu (Linda Driesen en Arthur Meyer) en de stichting DOE21. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door (financiële ondersteuning) van de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Krimpenerwaard, Het erfgoedfonds van de gemeente Alphen aan den Rijn, het Prins Bernard Cultuurfonds, het Streekfonds Krimpenerwaard en het streekarchief Midden-Holland.

Op de foto: Gezicht op de spoorbrug over de Oude Rijn tussen Alphen aan den Rijn en Gouwsluis 1930 1940.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.