Josh Walet

Reparatie Julianabrug kost ruim anderhalf miljoen

De reparatie van de aanrijdbaan van de Koningin Julianabrug aan de noordkant ter hoogte van de Hooftstraat gaat tussen 1,5 en 1,8 miljoen euro kosten. Uit onderzoek blijkt dat een aantal stevige maatregelen nodig is. Na reparatie kan de brug weer jaren mee.

Afgelopen zomer bleek er schade te zijn aan het fietspad over de Hooftstraat en bij sportschool Bezemer aan de noordkant van de Julianabrug. Er bestond echter niet zoiets als instortingsgevaar. De brug is in juli uit voorzorg gestut, omdat niet direct duidelijk was wat de omvang van de schade was.

De sportschool heeft een oudere schade. Het gaat hier om een scheur in het beton, veroorzaak door zetting, die provisorisch met een goot is gerepareerd in 2018.
De schade aan het fietspad zit op de aansluiting tussen de brug zelf en het 'zwevende' voetpad. Hier is de bewapening in het beton zwaar beschadigd. Deze schade is zeer waarschijnlijk veroorzaakt tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Onderzoek
Volgens het onderzoek uitgevoerd door Royal Haskoning is een reparatie zeker nodig. Tijdens het onderzoek is de brug helemaal gescand. Er wordt gekeken naar het draagvermogen en of er extreme trillingen zijn. Hiervoor zijn sensoren aangebracht.
Het gewapende beton moet volgens de huidige normen worden versterkt met onderwapening en herstel van de bovenwapening. Als deze robuust wordt uitgevoerd, kan de brug met regulier onderhoud nog jaren mee.

Prijskaartje
Aan de reparatie hangt een kostenplaatje van tussen 1,5 en 1,8 miljoen euro. Wethouder Gert-Jan Schotanus komt in het eerste kwartaal van 2022 met een reparatievoorstel inclusief financiering. "Als we het probleem van nu hebben aangepakt, kunnen we daarna kijken naar de toekomst van de brug."

Afscheidingen
De uitdaging is de ouderdom van de brug. Het huidige verkeer is nu eenmaal zwaarder dan toen de brug werd gebouwd. Om het gebruik veilig te houden moet worden gezorgd dat de uitkragingen, de zwevende zijkanten, niet te zwaar worden belast. Daarom zijn er aan beide zijden van de rijbaan afscheidingen aangebracht die zorgen dat auto’s niet per ongeluk hier terecht kunnen komen.

Historie
De Koningin Julianabrug is in 1952 gebouwd en in 2015 gerenoveerd. Tussen 2000 en 2015 werd een aantal keren een grote reparatie verricht. In 2015 werden de aanbruggen en  viaducten gerenoveerd, werden glazen geluidswanden aangebracht en is de stalen brugklap vervangen. Tijdens de renovatiewerkzaamheden is de nieuwe brugklap neergestort op belendende woningen. Dit zorgde voor vertraging in de oplevering van de brug en zette Alphen aan den Rijn op de kaart vanwege het 'brugdrama'.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!