Blog Opinie

RES 1.0, Raadsleden bezint eer ge begint

Een oproep aan de Alphense gemeenteraadsleden van een bezorgde bewoner over de RES 1.0. Bezint eer ge begint.

Eerder hebben de mensen langs het voorkeurs-zoekgebied langs de N11 al via een enquête van het Dorpsoverleg laten weten massaal tegen windturbines te zijn. Kortgeleden heeft TurbulenT een petitie aangeboden met ruim 2250 handtekeningen van mensen die nogmaals aangegeven hebben tegen windturbines te zijn welke te dicht op hun woningen gepland zijn. Kortom, participatie en draagvlak waaraan gerefereerd wordt in het Parijse klimaatakkoord is hier niet van toepassing.

Een eventueel amendement waar een aantal coalitiepartijen naar gerefereerd hebben afgelopen week is een slecht idee! Dit voorgestelde amendement is een slechte manier om geen kleur te hoeven bekennen en u zet hiermee de gezondheid en het welzijn van uw inwoners en natuur op het spel. Het is algemeen bekend dat dit amendement niets zal toevoegen aan het proces van geen RES naar RES 1.0 en u geeft hiermee de regie uit handen. De juiste manier is om de zoekgebieden volledig uit de RES 1.0 te halen en dit aan de provincie aan te bieden. Blijf baas in eigen gemeente!

Ik wil u dan ook allen verzoeken over uw persoonlijke belangen heen te stappen, over de onderlinge afspraken en deals van uw partijen heen te stappen, over de Gnephoek, Alphen Centrum en distributiecentra heen te stappen en te kiezen voor het belang van uw inwoners die zich overtuigend hebben uitgesproken tégen zoekgebieden voor wind.

Nóg beter zou een signaal zijn aan Van Zuylen, Schotanus en aan de voorzitter van Holland Rijnland, Liesbeth Spies (onder andere onze burgemeester) om het hele voorstel RES 1.0 af te wijzen en terug naar de tekentafel te sturen vanwege de onwettigheid, maar ook de manier waarbij volledig voorbij wordt gegaan aan een eerlijke en transparante manier van het verkrijgen van draagvlak en participatie onder de inwoners. De arrogantie van de macht geldt niet alleen in Den Haag, zo blijkt…

Lees de kranten die laten zien dat onze overheid, provincies, maar ook financieel belanghebbende partijen gezamenlijk proberen Europees recht buiten de deur te houden omdat de uitkomst ze niet aanstaat. Een uitkomst die vereist dat er eerst een onderzoek gedaan wordt naar de (negatieve) impact die windturbines hebben op mens, dier en natuur. Een uitkomst die onze veiligheid moet garanderen middels het veiligheidsbeginsel. Gemeenteraadsleden, is dit de basis waarop u de RES 1.0 wilt goedkeuren? Kunt u met een goed geweten hier uw handtekening onder zetten? Kunnen wij nog met een goed geweten op deze partijen stemmen?

Begin opnieuw, doe eerst een planMER, houd hierbij een veilige afstandsnorm van minimaal 10x de masthoogte aan, betrek de (direct betrokken) inwoners met het doel om te luisteren en ze te willen begrijpen en niet te beïnvloeden of te sturen. De simpele basis van een goed gesprek, zeg maar…

Er zijn inmiddels voldoende vergunningen verleend om aan de 35TWh, waar we ons tot 2030 aan hebben vastgelegd, te voldoen. Deze zelfopgelegde urgentie die iedere keer verkondigd wordt, is er dus eigenlijk helemaal niet en kunnen we de tijd nemen om op een eerlijke en gezonde manier juiste keuzes te maken en naar breed gedragen alternatieven te zoeken.

Het plaatsen van windturbines en aantallen zou geen doel op zich moeten zijn. De uitkomst van een gedegen onderzoek inclusief planMER vooraf zou wellicht kunnen leiden tot zoeklocaties, maar heel misschien ook niet. En nogmaals, dat is goed. Een ieder moet doen wat ie kan, soms is dat veel en soms is dat minder simpelweg omdat bijvoorbeeld de bevolkingsdichtheid dat niet toelaat. Een valide reden die iedereen zal begrijpen en accepteren.

Gemeenteraadsleden, denk aan en kies voor uw inwoners.

Inwoners, denk op 16 maart 2022 héél goed aan welke partijen en gemeenteraadsleden voor úw wensen en gezondheid gekozen hebben.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.