Restaurant de Zeeger

Restaurant de Zeeger moet terras per direct sluiten: "Dit slaat helemaal nergens op"

Yes! Het terras mag open. Dat betekende vreugde bij Alphense horecaondernemers. Voor Restaurant de Zeeger was deze blijdschap echter van korte duur. Zaterdag om 12:00 uur stond de gemeente op de stoep met de boodschap dat zij hun terras per direct moesten sluiten. Dit tot frustratie van eigenaar Robert van den Bovenkamp. 

Sinds woensdag 28 april mogen restaurants hun terrassen weer openen voor gasten. Buitenterrassen van sportaccommodaties en -kantines zijn echter van deze versoepeling uitgesloten. Omdat Restaurant de Zeeger op een commercieel sportcomplex is gevestigd, vallen zij hier ook onder. Zij hadden het terras wel geopend, daarom stond de gemeente zaterdag om 12:00 uur op de stoep om mede te delen dat zij per direct het terras moesten sluiten. 

Frustratie 

Een vergelijkbare situatie deed zich voor afgelopen september. Toen werd tijdens een persconferentie aangekondigd dat restaurants vanaf 22:00 uur de deuren moesten sluiten. Sportkantines en commerciële sportaanbieders vormden een uitzondering op de regel, zij dienden de deuren van hun restaurant al om 18:00 uur te sluiten. Dit gold ook voor Restaurant de Zeeger. "Ik voel me echt zwaar rot", zei Van den Bovenkamp toen.

Dit gevoel heeft hij nu weer. En de frustratie is groot. "We zijn gewoon een restaurant. Het is niet dat we enkel open zijn voor golfers, er komen juist veel wandelaars en fietsers naar ons terras, vanuit de hele regio." Alle regels die gelden voor restaurants met betrekking tot het openstellen van het terras zijn dan ook keurig opgevolgd door Restaurant de Zeeger. "Het terras is zo ingericht dat er meer dan voldoende ruimte is. Er zit soms wel twee meter tussen in plaats van de verplichte 1,5 meter. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat mensen niet zomaar ons terras op kunnen lopen, net als bij andere restaurants", legt hij uit.

Maar omdat het restaurant op een commercieel complex gevestigd is, mag het terras niet open. "Alleen maar omdat we omringd zijn door sportfaciliteiten", zegt Van den Bovenkamp. En daar is hij het niet mee eens. "Bij een sportkantine van bijvoorbeeld een voetbalclub snap ik het. Als er dan twee teams tegen elkaar spelen heb je een te grote aanloop van mensen die in één keer het terras op komen, maar dat is bij ons niet zo. Er komen juist veel recreanten bij ons", zegt hij. "Het is naar mijn idee echt een principekwestie geworden, en daar zijn wij de dupe van. Het slaat helemaal nergens op."

Zorgen over toekomst

De horecaondernemer ziet de komende weken door de plotselinge sluiting van het terras niet heel rooskleurig tegemoet. "Hierdoor lopen we echt veel inkomsten mis. We zitten nu al zo lang in deze situatie, dat ik niet weet hoe we dit ooit nog kunnen overleven als we daar niet eens de kans voor krijgen", fronst hij. "De financiële steun die we zouden krijgen vanwege de regels die in september werden aangekondigd, hebben we nog niet eens gekregen. En de hoop dat dit snel op onze bankrekening wordt gestort is erg klein." Van den Bovenkamp hoopt dat hij snel open kan, maar hij ziet het somber in. "Ik ben bang dat we pas op z'n vroegst in juni weer open kunnen." 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.