Stichting Vrienden van de Adventskerk

Restauratie Steinmeyer orgel Adventskerk vordert gestaag

Het grote Steinmeyer orgel in de Adventskerk ondergaat sinds januari dit jaar een noodzakelijke en grondige restauratie. Ondanks de vakantieperiode, vordert de restauratie gestaag. Er is de afgelopen zeven maanden hard gewerkt door orgelbouwer Elbertse uit Soest.

“Op 26 augustus is in de kerk een steiger geplaatst om de kostbare tinnen frontpijpen te kunnen uitnemen en te restaureren. Nu is het ook vanuit de grote kerkzaal goed zichtbaar dat er aan het orgel gewerkt wordt,” zegt Simon Stelling, vaste organist in de Adventskerk. “Daarna zal het pijpwerk, waarvan een groot gedeelte zich nog in de werkplaats in Soest bevindt, teruggeplaatst worden.” De steiger is over de preekstoel heen gebouwd en blijft ongeveer vier weken in de kerk staan. De reguliere kerkdiensten kunnen gewoon plaatsvinden. Simon Stelling speelt de liederen dan op de vleugel die in de kerk staat. 

De laatste loodjes

De laatste twee spannende maanden van de restauratie zijn inmiddels aangebroken. Medio september zal de intonatie en stemming van het gehele orgel plaatsvinden; dat wil zeggen dat dan het uiteindelijke klankbeeld wordt gevormd. “Het stemmen is een heel precies werk, waarbij het in de kerkzaal helemaal stil moet zijn,” vervolgt Stelling.

Eind september hoopt de orgelbouwer klaar te zijn met de restauratie. Simon Stelling zal dan het orgel gaan inspelen om te ervaren of alles naar behoren functioneert. Vervolgens zal professor Hans Fidom, hoogleraar orgelkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, samen met Simon de eindkeuring uitvoeren.

Het streven is uiteindelijk om eind oktober het ‘nieuwe’ oude orgel uit 1922 weer te kunnen horen spelen. Stichting Vrienden van de Adventskerk zal samen met de orgelcommissie een feestelijk programma samenstellen om dit heugelijke feit te vieren.

restauratie steinmeyer orgel 2.JPG


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.