Ridderhofdrama staat vrijdag 9 april centraal in de docu-special Na de klap

9 april 2011. Een zwarte dag voor Alphenaren. Nu, tien jaar na de dodelijke schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, nemen nabestaanden en slachtoffers nog flink wat bagage mee. Zo is er het nodige tumult over het uitkeren van schadeclaims. Na de klap vertelt het verhaal van deze mensen.

Op 9 april 2011 beroofde de 24-jarige Alphenaar Tristen in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen van het leven met zijn vuurwapen: Ali van Doorn (91), Michael Boezaard (49), Constanze Boezaard (45), Frans Deutekom (80), Margriet ter Haar (68) en Nadim Youssef (42). Er raakten zeventien mensen gewond door één of meerdere kogels, alvorens Tristan zichzelf ombracht.

Schadeclaims 

In september 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de politie nooit een wapenvergunning had mogen toekennen aan de dader, die leed aan psychische problemen. Door deze uitspraak kan de politie aansprakelijk worden gesteld en kunnen slachtoffers bij de Nationale Politie compensatie eisen. Hiervoor is een schadefonds opgericht. In totaal werden er 63 schadeclaims ingediend, met een totaalbedrag van € 730.000. Hiervan zijn er pas 16 uitgekeerd.

Vrijdag zendt de NPO de docu Na de klap uit, waar slachtoffers en nabestaanden hun verhaal doen. Dit gaat om mensen die familieleden hebben verloren, mensen die gehandicapt raakten en winkeliers die failliet gingen. Velen van hen wachten dus nog op de afwikkeling van die claims. Stichting vergoeding schade slachtoffers schietincident Alphen aan den Rijn verwacht dat er nog zeventig claims bij komen. 

Tom Kleijn gaat in de documentaire met de betrokkenen terug naar het winkelcentrum. Na de klap is vrijdag 9 april om 22:15 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Mansio

Een mansio is een Romeinse herberg die reizigers onderdak biedt. Niet zomaar iedere reiziger trouwens. In principe is een mansio bestemd voor de postbestellers van de oudheid die hier hun paarden wisselen, gebruik maken van een verversing en overnachten.

Advertorial Sport vandaag 10:06

Tijd voor Vitaliteit – maak kennis met 50+ sporten in Alphen

Nu de maatregelen rondom corona weer iets versoepelen, gaat ook het programma ‘Tijd voor Vitaliteit’ weer deels van start. In dit sportprogramma maken 50-plussers uit Alphen tegen een laag tarief kennis met vijf verschillende sporten.

Te zien op televisie vandaag 08:38

Tekening van Alphense kunstenares gekozen bij Sterren op het Doek

In de aflevering van het televisieprogramma Sterren op het Doek was zaterdagavond de Alphense kunstenares Yvette Bavelaar te zien. Samen met twee andere kunstenaars portretteerde zij Frank Boeijen. De tekening van Yvette bleek in de smaak te vallen, want de zanger koos uiteindelijk haar werk.

Politie gisteren 21:25

Jongens beroven vrouw (72) op straat met boksbeugel

Zaterdagmiddag reed een vrouw (72) op haar scootmobiel richting het centrum van Alphen toen zij door twee jongens op een scooter werd beroofd. Hierbij gebruikten zij een boksbeugel.