Allemaal Alphenaren

Rijnland opent meldpunt voor rivierkreeften: “Verspreiding van uitheemse rivierkreeften voorkomen”

Je hebt ze vast wel eens zien lopen op een fiets- of wandelpad langs het water: de rode Amerikaanse rivierkreeft. De uitheemse rivierkreeften komen van nature niet voor in Nederland maar toch verspreiden ze zich snel. Om dit te voorkomen opent Rijnland een meldpunt.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland legt uit waarom rivierkreeften schadelijk zijn voor de wateren in Nederland: “Rivierkreeften leven van kleine waterdiertjes en waterplanten. Ze grazen de bodem kaal door waterplanten op te eten en kapot te knippen. Dit is nadelig voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Ze graven in waterbodems, oevers en dijken. Het is kostbaar voor waterschappen en terreineigenaren om dat te herstellen.” De rivierkreeften hebben bijna geen natuurlijk vijanden en planten zich razendsnel voort. Daardoor neemt hun aantal snel toe.

Om maatregelen te kunnen nemen, is het voor het waterschap en de samenwerkingspartners belangrijk om inzicht te hebben in waar rivierkreeften voorkomen. Daarom hebben zij een online meldpunt geopend waarop mensen kunnen melden dat ze een rivierkreeft hebben gezien. Het waterschap gebruikt deze informatie om maatregelen te nemen om verdere verspreiding van uitheemse rivierkreeften te voorkomen.

Heb jij een rivierkreeft gezien? Via deze link kun je een melding maken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 11:37

Sloop gestart nieuwbouwlocatie SteekterOever Alphen aan den Rijn

Afgelopen week is de sloop gestart van de huidige opstallen op de SteekterOever-locatie aan de Steekterweg in Alphen aan de Rijn. Op deze plek zullen het komende jaar 25 luxe Oeverwoningen, Hofwoningen en Kadewoningen verrijzen. 

Advertorial Film vandaag 09:21

Film in Castellum: kom in de kerstsfeer met Love Actually!

De feestmaand staat voor de deur en hoewel Sinterklaas nog in het land is, kan Castellum niet wachten om helemaal in de kerstsfeer te komen. En hoe kan dat nu beter dan met een echte filmklassieker? Ter ere van het 20-jarig jubileum vertoont de bioscoop Love Actually opnieuw op het witte doek!

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 17:07

Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.