Blog Opinie

Robbe

In een rolstoel voortgeduwd door een vrouw kwam hij naar mijn tafeltje toe gereden. Zijn bleke magere koppie werd nog smaller door het slangetje dat vanuit een zuurstoftank in zijn neus stak. "Robbe heeft een vraag voor je," zei zijn moeder. "Toe maar Robbe," spoorde ze haar zoon aan.

Robbe was een enorme fan van mijn Voetbalgodenserie en had alle 9 delen, die tot dan waren verschenen, verslonden. "Wanneer komt deel 10 uit?" Ik kon hem nauwelijks verstaan. "Over ongeveer 2 maanden," antwoordde ik. Robbe kneep zijn lippen op elkaar en keek over zijn linkerschouder naar zijn moeder. "Dat haal ik niet, hè mam?"

Dit alles speelde zich 7 jaar geleden af in Antwerpen op de grootste particuliere boekenbeurs van Europa. Aangezien mijn uitgever Vlaams is, mag ik daar ieder jaar een paar dagen signeren. "Weet je wat?" zei ik. "Ik stuur je gewoon het manuscript toe, dan kan mama dat aan je voorlezen." Robbe gaf mij de meest dankbare glimlach die ik ooit heb gezien. Vier weken later kreeg ik een mailtje van zijn moeder. Robbe was de week ervoor overleden en ze waren tot hoofdstuk 10 gekomen.

Sindsdien komt ze ieder jaar op de boekenbeurs langs om de nieuwe delen te halen. "Want de collectie moet wel compleet blijven," vond ze. De eerste 2 jaar na zijn overlijden wilde ze dat ik het nog signeerde voor Robbe. Daarna mocht ik er iets inschrijven voor haarzelf. Die eerste 2 jaar was zijn kamertje ook onveranderd gebleven, zo vertelde ze mij eens. Inmiddels staat alleen zijn boekenkast er nog. Al zijn andere spullen had ze weggehaald.

Afgelopen weekend was ze er weer. Ze stond met deel 19 in haar handen. "Hij zou dit jaar 18 geworden zijn," zei ze. Ik keek haar aan. "Dan had je dit boek nooit gekocht." Ze haalde haar schouders op. "En volgend jaar komt het laatste deel uit," ging ik verder. "Daarna zien we elkaar vast niet meer." Ze keek me verontwaardigd aan. "O, echt wel. Dan kom ik alleen nog even zwaaien."

Ik boog over het boek. Niets zo moeilijk als een boek signeren voor iemand die je wat beter kent. Voor Ingrid, schreef ik. Op naar de laatste ontmoeting en dan kan het boek dicht. Veel leesplezier. Ze knikte goedkeurend toen ze het las. "Lees je ze eigenlijk wel?" vroeg ik. Ze knikte en haar bovenlip begon te trillen.

Ik lees ze voor. Dat heb ik 7 jaar geleden beloofd.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 10:53

Waar hangt het college van Alphen aan den Rijn uit?

Het college van de gemeente Alphen aan den Rijn gaat regelmatig op pad. Ben jij benieuwd waar het college de komende periode allemaal bij aanwezig is? Bekijk hier de bezoeken van deze week.

Advertorial Horeca vandaag 10:16

Sinterklaas intocht actie

Om te vieren dat Sinterklaas dit weekend aankomt in Alphen, heeft Soos aan den Rijn speciale Sinterklaas acties op zaterdag 16 november.

Gemeente vandaag 09:51

Niet meer appen met gemeente

Vanaf vrijdag 22 november is het helaas niet meer mogelijk om een WhatsAppje te sturen naar Gemeente Alphen aan den Rijn.

Verkeer en vervoer vandaag 08:56

Hefbrug Boskoop op zijn vroegst pas 24 of 25 november open

De hefbrug in Boskoop blijft langer gestremd voor autoverkeer en scheepvaart. De provincie Zuid-Holland heeft laten weten dat de hefbrug op zijn vroegst pas op zondag 24 of maandag 25 november open gaat.

Politiek gisteren 20:58

Hoe het komt dat er zomaar leidingen liggen bij De Aarhof

Onlangs werd bekend dat de werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Alphense centrale  bibliotheek circa 6 ton meer zullen kosten. Dit komt omdat kabels moeten worden verlegd. De vraag rees uiteraard waarom het vooraf niet bekend was dat deze kabels er liggen.

Politiek gisteren 19:50

Commissaris van de Koning bezoekt Alphen aan den Rijn

Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, brengt donderdag 14 november een officieel werkbezoek aan de gemeente Alphen aan den Rijn. In het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark voert Smit verschillende gesprekken.