Blog Opinie

Robbe

In een rolstoel voortgeduwd door een vrouw kwam hij naar mijn tafeltje toe gereden. Zijn bleke magere koppie werd nog smaller door het slangetje dat vanuit een zuurstoftank in zijn neus stak. "Robbe heeft een vraag voor je," zei zijn moeder. "Toe maar Robbe," spoorde ze haar zoon aan.

Robbe was een enorme fan van mijn Voetbalgodenserie en had alle 9 delen, die tot dan waren verschenen, verslonden. "Wanneer komt deel 10 uit?" Ik kon hem nauwelijks verstaan. "Over ongeveer 2 maanden," antwoordde ik. Robbe kneep zijn lippen op elkaar en keek over zijn linkerschouder naar zijn moeder. "Dat haal ik niet, hè mam?"

Dit alles speelde zich 7 jaar geleden af in Antwerpen op de grootste particuliere boekenbeurs van Europa. Aangezien mijn uitgever Vlaams is, mag ik daar ieder jaar een paar dagen signeren. "Weet je wat?" zei ik. "Ik stuur je gewoon het manuscript toe, dan kan mama dat aan je voorlezen." Robbe gaf mij de meest dankbare glimlach die ik ooit heb gezien. Vier weken later kreeg ik een mailtje van zijn moeder. Robbe was de week ervoor overleden en ze waren tot hoofdstuk 10 gekomen.

Sindsdien komt ze ieder jaar op de boekenbeurs langs om de nieuwe delen te halen. "Want de collectie moet wel compleet blijven," vond ze. De eerste 2 jaar na zijn overlijden wilde ze dat ik het nog signeerde voor Robbe. Daarna mocht ik er iets inschrijven voor haarzelf. Die eerste 2 jaar was zijn kamertje ook onveranderd gebleven, zo vertelde ze mij eens. Inmiddels staat alleen zijn boekenkast er nog. Al zijn andere spullen had ze weggehaald.

Afgelopen weekend was ze er weer. Ze stond met deel 19 in haar handen. "Hij zou dit jaar 18 geworden zijn," zei ze. Ik keek haar aan. "Dan had je dit boek nooit gekocht." Ze haalde haar schouders op. "En volgend jaar komt het laatste deel uit," ging ik verder. "Daarna zien we elkaar vast niet meer." Ze keek me verontwaardigd aan. "O, echt wel. Dan kom ik alleen nog even zwaaien."

Ik boog over het boek. Niets zo moeilijk als een boek signeren voor iemand die je wat beter kent. Voor Ingrid, schreef ik. Op naar de laatste ontmoeting en dan kan het boek dicht. Veel leesplezier. Ze knikte goedkeurend toen ze het las. "Lees je ze eigenlijk wel?" vroeg ik. Ze knikte en haar bovenlip begon te trillen.

Ik lees ze voor. Dat heb ik 7 jaar geleden beloofd.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige vandaag 20:01

Kinderalimentatie – hoe gaat het in zijn werk?

Scheiden brengt financiële onzekerheid met zich mee. Kun je straks na de scheiding nog wel alles betalen? Heb je recht op kinderalimentatie en/of partneralimentatie? Vragen en zorgen rondom de kinderalimentatie spelen vaak een grote rol als de beslissing is genomen om te gaan scheiden. Zo ook bij mensen die Roosmarijn Groenendijk laatst aan tafel had.

Coronavirus in Alphen vandaag 19:29

Toerisme in eigen land en binnen Europa wordt mogelijk vanaf 15 juni

Basisscholen mogen vanaf 8 juni weer volledig open. Maar dat was niet de belangrijkste mededeling die premier Rutte op woensdagavond te melden had tijdens de persconferentie. Dat was het nieuws dat we deze zomer weer op vakantie kunnen. Maar: ga wel 'wijs op reis'. 

Overige vandaag 17:18

Eigenaresse van ring uit 1928 gevonden

Het was een bijzondere vondst, de ring uit 1928 die op dinsdag 2 juni bij de politie werd binnengebracht. Dankzij een eerlijke vinder heeft de politie nu de ring kunnen overhandigen aan de rechtmatige eigenaresse.

Algemeen vandaag 16:28

Oproep: laat afval niet op straat slingeren

We kunnen en mogen steeds meer de straat op nu de maatregelen stapsgewijs worden versoepeld. Dit nodigt uit om samen te komen, zeker als het buiten lekker weer is. Maar dit brengt ook meer zwerfafval met zich mee, wat kan zorgen voor levensbedreigende situaties bij dieren.

Calamiteiten vandaag 15:39

Meerdere inbraken in Kerk en Zanen

In de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 juni zijn er meerdere inbraken geweest in Kerk en Zanen. Het betreft inbraken bij woningen in de Vuurlaan en de Braziliëstraat.

Coronavirus in Alphen vandaag 14:41

'Architectonische kijkdoos' in de Raadhuisstraat

Tijdens de coronacrisis werken veel mensen thuis. Om het kantoor er toch wat leuker uit te laten zien in deze tijden, heeft B3D Architectuur iets creatiefs bedacht. In de Raadhuisstraat in Alphen hebben zij namelijk architecten van karton op hun stoelen geplaatst, zodat ze toch nog een beetje aanwezig zijn op kantoor.