Robbels - Liesbeth Spies (2)

“Burgermoeder. Ja, dat ben ik en zo voelt het ook. Familiewaarden zijn voor mij nu eenmaal bijzonder belangrijk. Als kersverse burgemeester van 'mijn' gemeente, waar ik geboren en getogen ben, heb ik vooral bestuurlijke taken, maar daarnaast wil ik bereiken dat de acht kernen zich allemaal thuis voelen in de familie die Alphen aan den Rijn heet. Dat het overigens geen andere naam is geworden, heb ik als voormalig minister inderdaad zelf in de hand gehad. Maar dat had niets met persoonlijke voorkeur te maken. De wet schrijft voor dat een fusiegemeente de naam van de grootste stamgemeente krijgt wanneer de fuserende gemeenten het niet eens zijn over de nieuwe naam en dat was in Alphen het geval. Appeltje eitje dus.”

'Discussie kan zelfs noodzakelijk zijn...'
“Dat familiegevoel wil ik ook in de gemeenteraad bewerkstelligen. Dat partijen het niet altijd met elkaar eens zijn, is vanuit de verschillende ideologieën en perspectieven zo logisch als wat. Het gaat er alleen om dat je niet de verschillen benadrukt, maar juist de overeenkomsten zoekt. Net zoals je dat in een echte familie doet. Ook daarin heb je weleens onenigheid, maar dan wordt het bijgelegd omdat je samen verder wilt. Ik zie het onder meer als mijn taak om ervoor te zorgen dat de familie bij elkaar blijft, zodat we uit elkaars kracht kunnen putten in plaats van elkaar uit alle macht te bestrijden. Discussie mag, discussie kan zelfs noodzakelijk zijn. Maar wel met respect en vooral oplossingsgericht.”

'Deze droom is uitgekomen...'
“Wij hebben elkaar trouwens toch al eerder gesproken? Eind mei, als ik me niet vergis. Toen moest ik me nog op de vlakte houden, hoewel ik destijds al wist dat ik heel graag als eerste de nieuwe ambtsketen van Alphen aan den Rijn wilde dragen. Sterker nog; toen ik nog maar een meisje van zes was, besloot ik al dat ik ooit burgemeester wilde zijn. Waar dat vandaan komt? Tja, ik heb nu eenmaal de ambitie om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de gemeenschap om me heen. Ik ben een echt familiemens, in alle opzichten. En ik neem graag verantwoordelijkheid. Dat ik eerste burger zou worden in de gemeente waar ik woon, had ik echter nooit kunnen bedenken. De meeste dromen zijn bedrog, maar deze droom is uitgekomen. Ik ben een gelukkig mens.”

Mooi! En nu aan de slag. Nog wel tijd voor een drankje?
“Het is halverwege de middag, tijd voor een Tea Break. Paar ijsblokjes in een longdrinkglas, een stevige scheut vieux en dan nog een beetje ijsthee. Voor het mooie een schijfje citroen op de rand van het glas en klaar is Lies. Smaakt prima!”

Proost. En alvast fijne feestdagen!
“Insgelijks. En leuk dat ik in de laatste Robbels van dit jaar mocht opdraven. Oh, is het echt de aller-, allerlaatste van de hele reeks? Aha, er komt volgend jaar iets anders voor in de plaats. Nou, succes met de creativiteit dan maar. Ik ben benieuwd...”

De Robbels werden vrijwel elke vrijdag van september 2012 tot december 2014 in verschillende gelegenheden in het oude centrum van Alphen aan den Rijn opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berustte natuurlijk geheel op toeval.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek vandaag 19:59

MINERVA Sop, kool en geit

Het was echte politiek donderdagavond tegen middernacht. Het zwaard van Damocles, de kwestie Gnephoekpolder die al jaren boven de coalitie van Nieuw Elan, CDA en GroenLinks hangt, is dan net gevallen. GroenLinks kondigt na een schorsing aan op te stappen.

Evenementen vandaag 19:15

Topacts bij Zomerspektakel aan het Meer op 3 juni 2022

“Het is eindelijk zover”, vertelt bestuursvoorzitter van het Zomerspektakel aan het Meer Stanley de Looze enthousiast. “Op zaterdag 29 januari 2022 starten we met de kaartverkoop van de tickets voor vrijdag 3 juni 2022. Dan hebben we een dijk van een line-up staan. Die avond staat Cesar Zuiderwijk met DrumDemons op het podium als eerbetoon aan de Golden Earring. Daarna speelt Anouk gevolgd door Snelle, met zijn band ‘de lieve jongens’. Kensington sluit de avond af. Voor slechts € 45 garanderen wij een topavond.” 

Evenementen vandaag 16:00

20 van Alphen ook dit jaar afgelast: “Een zware beslissing”

Het had één groot feest moeten worden op zondag 13 maart 2022. Dan zou namelijk de 20 van Alphen plaatsvinden. Maar helaas, ook dit jaar heeft de organisatie moeten besluiten om het hardloopevenement te annuleren. Een flinke domper.