Josh Walet

ROCOV Hollands Midden: “Bushalte bij het stadhuis moet voor iedereen toegankelijk worden”

Sinds de opening van het nieuwe stadhuis aan het Stadhuisplein in Alphen, is het voor mensen die in een rolstoel zitten of afhankelijk zijn van hun rollator niet mogelijk om gebruik te maken van de bushalte bij het gemeentehuis. En daar moet na al die jaren nodig verandering in komen, zo meent ROCOV Hollands Midden.

In een brief aan de gemeente Alphen aan den Rijn wordt kort het probleem uitgelegd: mensen met een beperking kunnen nog altijd geen gebruik maken van de bushalte aan de Castellumstraat. “Tot op vandaag zijn er verschillende onderzoeken lopende waardoor er geen maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking zelfstandig de bus in en uit kunnen stappen”, zo schrijft Maasdijk, voorzitter van ROCOV (Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer) Hollands Midden.

Geen geschikte opstaphalte

Henk van der Zanden legt uit: “Met de opening van het nieuwe stadhuis in 2003 werd besloten om van de Castellumstraat, net als de Julianastraat, een ‘shared space’ te maken.” Dit is een verkeersconcept waarbij weggebruikers zelf de voorrangregels bepalen. De ruimte is daarom ingericht met zo min mogelijk belijning, markering of bebording. Ook de bus maakt hier deel van uit. “Maar sinds de introductie van deze ‘shared space’ is er al geen opstaphalte die geschikt is voor mensen met een beperking. En dat moet veranderen.”

Tot nu toe werd het geschikt maken van de bushalte voor mensen met een beperking elke keer afgewimpeld. “Er lopen al jaren verschillende onderzoeken. Het geschikt maken van de bushalte hangt ook samen met de discussie rondom het mijden van de bus in het centrum van Alphen. Er zijn al jaren mensen die de bus uit het centrum willen mijden. De streekbus verdween op een gegeven moment, maar keerde weer terug na het incident met de Julianabrug. Toen hoorde je er niemand over. Maar zodra de Julianabrug weer toegankelijk was, kwam er weer commentaar.”

Een tijdelijke verhoging als oplossing

Maar voorlopig is het Alphense centrum nog niet busvrij. “Daarom wordt het tijd dat er echt verandering gaat komen. We zijn al 17 jaar aan het aanmodderen en dat is gewoon afschuwelijk voor de mensen met een beperking, voor hen is dat echt een probleem. Bij mij in de buurt woont bijvoorbeeld een vrouw die afhankelijk is van haar elektrische rolstoel. In Leiderdorp kan zij eenvoudig in- en uitstappen bij de bushalte. Waarom kan dat in Alphen nog niet, en dat nota bene nog bij de bushalte tegenover gemeentehuis?”

Om de bushalte geschikt te maken voor mensen met een beperking hoeft er volgens Van der Zanden niet veel te veranderen. “Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Bij de bushalte moet namelijk een plateau komen van 18 centimeter hoog. Een klep voor mensen in een rolstoel zou ook wenselijk zijn. Hierbij moet rekening worden gehouden met de ruimte die mensen in een rolstoel nodig hebben om in- en uit te stappen.”

En deze oplossing bestaat ook al. “In Minnesota in de Verenigde Staten hebben ze een oplossing verzonnen die ook op deze locatie uitstekend zou werken. Het gaat om een tijdelijke verhoging waar mensen op- en af kunnen rijden (zie afbeelding). Als de gemeente dan over een tijdje toch besluit om de bushalte te schrappen, dan is de tijdelijke verhoging eenvoudig weer weg te halen.”

bushalte castellumstraat tijdelijke oplossing in gebruikname.jpg

Momenteel is de bushalte in de Castellumstraat tijdelijk buiten gebruik in verband met werkzaamheden aan de regenwaterafvoer.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 14:08

Alphense Dionne is demonstrant, geen relschopper: “Vernielingen aanrichten gaat aan de boodschap voorbij”

Tijdens de avondklokrellen werden relschoppers hard aangepakt door de Mobiele Eenheid (ME). Maar in hun midden waren ook demonstranten die juist een vreedzaam protest willen. Op Facebook roept de Alphense Dionne Severijn mededemonstranten daarom op om tijdens komende demonstraties te gaan zitten, zodat de ME onderscheid kan maken tussen demonstranten en relschoppers.

Advertorial Onderwijs vandaag 13:14

Leer het Scala College kennen met de online Scala Kennisquiz

Deze week heeft het Scala College al vele basisschoolleerlingen online mogen ontvangen. Via webinars en meet & greets hebben zij kennis kunnen maken met de school. Als afsluiting organiseren ze vrijdag 29 januari een leuke Scala Kennisquiz!

Alphense Zendmast vandaag 12:25

Alle lampen van de Alphense zendmast doen het weer

Het hield veel Alphenaren afgelopen periode nogal bezig, de ene lamp van de Alphense zendmast die defect was. Maar goed nieuws: de lamp is weer gemaakt, dus de zendmast schijnt weer als nieuw.

Advertorial Horeca vandaag 10:54

May we be your Valentine?

Zondag 14 februari is de dag van de liefde! En liefde hebben we nodig, nu meer dan ooit… Bij Hen kan jouw liefde en steun ook meer dan ooit gebruiken. Onder het motto ‘liefde gaat door de maag’ hebben ze verschillende mogelijkheden.