Josh Walet

Rode Kruis noodhulpteam assisteert ambulancediensten in Alphen aan den Rijn

Het Rode Kruis heeft een team van deskundige vrijwilligers dat altijd klaarstaat om in actie te komen in het geval van rampen en incidenten. Dit zogenoemde Noodhulpteam neemt ook in Alphen aan den Rijn  vanaf 1 december een extra taak op zich: de ondersteuning van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Dat betekent dat het Rode Kruis bij grote drukte bijspringt voor de ambulancedienst.

Onder bepaalde omstandigheden kan het aantal vragen naar een ambulance sterk toenemen. Bijvoorbeeld december 2022, tijdens een periode van koud weer en ijzel. Door glijpartijen en schaatsongelukken reden ambulances toen af en aan. De RAV besloot hierop ondersteuning te vragen aan het Rode Kruis.

Vanuit deze incidentele samenwerking ontstond het idee om dit type hulpverlening meer vorm te geven. Het Rode Kruis en de RAV dachten na over een plan voor intensievere samenwerking, waarbij alle oog was voor veiligheid, de juridische aspecten en een goede aanvullende opleiding voor de Rode Kruis-vrijwilligers. Vanaf 1 december 2023 staan alle seinen in Hollands Midden op groen.

Continue samenspraak

Wanneer het Rode Kruis wordt opgeroepen voor medische hulp, blijft de ambulanceaanvraag in de wachtrij staan. Het Rode Kruis-team beoordeelt de patiënt en staat in contact met de meldkamer en ambulancedienst. Als alleen eerste hulp nodig is of de patiënt zittend vervoerd kan worden, annuleert het Rode Kruis de ambulanceaanvraag. Bij ernstiger letsel of ziekte blijft het Rode Kruis bij de patiënt tot de ambulance arriveert, met voortdurend advies van de zorgprofessional op de meldkamer.

Verschillende locaties

De hulpverlening is in handen van leden van het Rode Kruis Noodhulpteam. Dit team staat ook nu al 24/7 klaar om in actie te komen bij onverwachte rampen en incidenten. Zo staan noodhulpteams niet alleen in Alphen paraat, maar ook op de andere locaties van district Hollands Midden; Bodegraven, Gouda, Katwijk en Leiden. Wanneer de RAV overbelast is, kunnen zij vanuit deze locaties aanrijden naar de melding.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Musical vandaag 11:49

Alphense Naidjim Severina bemachtigt hoofdrol in Frozen musical

De getalenteerde Naidjim Severina heeft de hoofdrol bemachtigd in de langverwachte musicalproductie van Frozen. Met zijn 30 jaar jong heeft Severina reeds een indrukwekkende carrière opgebouwd, en zijn nieuwe rol als Kristoff belooft een frisse wending te geven aan het klassieke verhaal.

Muziek vandaag 10:35

Oud Alphenaar Reinier Zonneveld wint Edison voor Beste Dance Album

De oud-Alphense techno-dj Reinier Zonneveld heeft een Edison Award gewonnen voor Beste Dance Album. De bekendmaking vond plaats in het AFAS Theater in Leusden, waar Zonneveld de voorkeur kreeg boven de gerenommeerde viervoudig Edison-winnaar Tiësto.

Advertorial Evenement vandaag 09:29

Inspiratiemiddag jongeren sterker door creativiteit

Op 19 maart organiseren Parkvilla en Khabbaz een middag vol inspiratie voor zorg- en/of welzijnsprofessionals met als thema: hoe kun je met creativiteit jongeren helpen steviger in hun schoenen te staan.

Milieu en duurzaamheid gisteren 16:41

Gemeente Alphen aan den Rijn stelt hybride lichtmasten op proef

In een stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn aangekondigd dat ze een proef zullen starten met hybride lichtmasten op meerdere locaties binnen de stad. De gebieden aan de Hoorn, de Genielaan en het gemeenteterrein van Langeroode aan de Genielaan zullen fungeren als proefterreinen voor deze technologische vooruitgang.

Advertorial Actie gisteren 15:26

Sim Only actie in maart bij The GSM Store!

Vanaf 29 februari 2024 krijgen nieuwe klanten die een 2-jarig Sim Only abonnement afsluiten 3 maanden 50% korting op hun abonnement. Ook betaald u geen aansluitkosten t.w.v. €15,-. Deze promotie loopt tot en met 2 april 2024. 

Overige gisteren 14:18

Deadline aanmelding stadsdichtersverkiezing verlengd

Op zondag 17 maart vindt in het Oude Raadhuis de stadsdichtersverkiezing plaats. Tijdens de verkiezing wordt bepaald wie voor de komende twee jaar de stadsdichter wordt van Alphen aan den Rijn.