Eveline Verhoeve

Romein Erik de Wagt Ridder in Orde van de Ster van Italië

Alphenaar Erik de Wagt is benoemd tot Ridder in de Orde van de Ster van Italië in het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam. De voordracht én de uitreiking is gedaan door de Italiaanse ambassadeur. De Wagt zet zich al jaren in voor publieksgerichte activiteiten als Romeins herbelever in Nederland en in Italië.

De ceremonie met uitreiking van een certificaat en de versierselen behorend bij Ridder in de Orde van de Ster van Italië aan Erik de Wagt was op donderdag 11 april in Amsterdam. De benoeming was op 17 mei 2023 in Rome. De voordracht is gedaan door de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello, die ook zelf de ceremonie leidde met een team van het Instituut en de Ambassade.
De nieuwbakken ridder kent de Italiaanse ambassadeur al jaren, zij komen elkaar regelmatig tegen bij Italiaanse evenementen in Nederland. Na een eerste ontmoeting in Museumpark Archeon is er vaak gesproken over en gewerkt aan de culturele, historisch Romeinse, banden tussen Rome en de Limesstreek.

In het dagelijks leven is De Wagt interimmanager in de financiële sector met een achtergrond in accountancy en controlling. Financiën zijn echter niet zijn grootste passie, dat is het Romeinse verleden zowel in het Italiaanse stamland als in Nederland. Samen met archeoloog Tom Hazenberg en pensionado Robert Schmits probeert De Wagt een groot Limesproject in Italië van de grond te krijgen. Hazenberg is leidinggevend archeoloog in Restauratiewerf Zwammerdam en tevens betrokken bij publieksgerichte presentaties in onder meer Park Matilo (Leiden) en Nigrum Pullum (Zwammerdam). Schmits is net als De Wagt een bevlogen Romein, samen hebben zij een deel van de Via Appia in Italië gelopen.

Schepen en de Via Appia

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Italiaans Instituut hebben zowel Hazenberg als Schmits een toespraak gehouden. Hazenberg over het type Zwammerdamschepen die in Museumpark Archeon worden gerestaureerd en over de verspreiding van deze schepen langs de Romeinse Rijn- en Donaugrens. Schmits vertelde over de avonturen tijdens het lopen van de Via Appia in 2022. Alle drie de heren waren hierbij betrokken. De Wagt en Schmits omdat zij de route naar Brindisi in Romeins kostuum, inclusief schoenen, hebben gelopen. Hazenberg omdat hij het begeleidende busje bestuurde.

Legio II Augusta

De Wagt is sinds jaar en dag bij Museumpark Archeon betrokken. In eerste instantie als lid van Vrienden van Archeon, nog voordat het park in 1994 daadwerkelijk geopend werd, en later als vrijwilliger op de Romeinse afdeling. Directeur Monique Veldman en horecamanager Arnaud Veldman waren tijdens de ceremonie in Amsterdam aanwezig.

Sinds 2003 zet De Wagt zich in om het Romeinse verleden van Nederland tot leven te wekken in de herbelevingsgroep Legio II Augusta met optredens in binnen- en buitenland. De groep is elk jaar twee weken te gast in het Museumpark. Behalve centurio in Legio II Augusta is De Wagt al een paar jaar vrijwillig gids in Restauratiewerf Zwammerdam en vertelt hij over deze Rijkscollectie schepen aan bezoekers.

Natale di Roma

Er zijn ook nauwe banden met de Italiaanse groep Legio II Consularis, de groep van Schmits, die eveneens tijdens het Romeins Festival in Archeon demonstraties geeft. Komende week zijn de groepen, en veel andere groepen, betrokken bij de jaarlijkse viering van de verjaardag van Rome op 21 april: Natale di Roma. Een van de onderdelen is een spectaculaire optocht door de stad door ‘echte’ historische Romeinen.

Toga equites

Bij de ceremonie waren natuurlijk persoonlijke vrienden van Erik de Wagt aanwezig, onder meer leden van Legio II Augusta uit Nederland en uit Engeland. Een aantal van hen had een fraai Romeins kostuum aan. De Wagt zelf was gekleed in een toga equites, het officiële kostuum van een Romeinse ridder. De rang van ridder is herkenbaar aan de smalle purperen banden, de clavi, langs de rand van de toga en op de hieronder gedragen tunica.

Dit artikel verschijnt in de online krant Alphens.nl, op de facebookpagina van Museumpark Archeon en op www.RomeinsAlphen.nl 

Romein Erik de Wagt Ridder in Orde van de Ster van Italië 2.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport gisteren 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek gisteren 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.