Echo information design / Museumpark Archeon

ROMEINEN Albaniana

In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn twee romeinse forten gebouwd. Het ene stond nabij de spoorlijn op het huidige terrein van Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Het andere stond waar tegenwoordig de Julianastraat het Rijnplein kruist, midden in het Alphense stadshart.

Een romeins fort heet een castellum. Vandaar ook de naam Castellumstraat, nabij de vindplaats van het Alphense fort. En ja, castellum wordt in latere tijden verbasterd tot het woord kasteel. Het castellum in Alphen-Stad droeg in de Romeinse tijd de naam Albaniana. Het huidige Scala College heette oorspronkelijk Albanianae, vernoemd naar het romeinse castellum.

Veel meer dan de verwijzingen door een straatnaam is er niet over van het castellum. Het romeinse fort is namelijk helemaal opgegraven. Aan de ene kant is dat een zegen, omdat er nu heel veel bekend is over hoe het castellum er in de verschillende bouwfasen uitzag. Aan de andere kant komen er steeds meer nieuwe archeologische technieken waardoor er nog veel wetenschappelijk onderzoek kan plaatsvinden op een locatie. Dat kan in Alphen aan den Rijn dus niet meer.

Uiteraard zijn tijdens de opgravingen heel veel vondsten gedaan. Zo is een steen uit de toegangspoort met inscriptie gevonden. Hierop wordt gemeld dat keizer Septimus Severus de poort heeft opgeknapt. Ook zijn delen van de houten barakken gevonden waarin de soldaten werden ondergebracht.

Door de opgravingen tot aan de bodem van het fort konden reconstructies worden gemaakt van de verschillende houten en stenen forten die op dezelfde locatie hebben gestaan. De oudste plattegrond laat zien dat er ‘iets’ aan de hand is met de bouwlocatie. Tegen de romeinse regels in is het fort geen keurige rechthoek. Het is een trapezium. Dat komt omdat het fort niet goed paste op de plek waar het is gebouwd.

Waarom? Zeer waarschijnlijk is de bouwlocatie gekozen, omdat deze op een strategisch punt lag en een haven voor de deur kon hebben. Het nadeel van deze locatie is trouwens dat de soldaten bij elke overstroming van de Rijn natte voeten hadden.

Deel 2 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.