Echo information design / Museumpark Archeon

ROMEINEN Albaniana

In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn twee romeinse forten gebouwd. Het ene stond nabij de spoorlijn op het huidige terrein van Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Het andere stond waar tegenwoordig de Julianastraat het Rijnplein kruist, midden in het Alphense stadshart.

Een romeins fort heet een castellum. Vandaar ook de naam Castellumstraat, nabij de vindplaats van het Alphense fort. En ja, castellum wordt in latere tijden verbasterd tot het woord kasteel. Het castellum in Alphen-Stad droeg in de Romeinse tijd de naam Albaniana. Het huidige Scala College heette oorspronkelijk Albanianae, vernoemd naar het romeinse castellum.

Veel meer dan de verwijzingen door een straatnaam is er niet over van het castellum. Het romeinse fort is namelijk helemaal opgegraven. Aan de ene kant is dat een zegen, omdat er nu heel veel bekend is over hoe het castellum er in de verschillende bouwfasen uitzag. Aan de andere kant komen er steeds meer nieuwe archeologische technieken waardoor er nog veel wetenschappelijk onderzoek kan plaatsvinden op een locatie. Dat kan in Alphen aan den Rijn dus niet meer.

Uiteraard zijn tijdens de opgravingen heel veel vondsten gedaan. Zo is een steen uit de toegangspoort met inscriptie gevonden. Hierop wordt gemeld dat keizer Septimus Severus de poort heeft opgeknapt. Ook zijn delen van de houten barakken gevonden waarin de soldaten werden ondergebracht.

Door de opgravingen tot aan de bodem van het fort konden reconstructies worden gemaakt van de verschillende houten en stenen forten die op dezelfde locatie hebben gestaan. De oudste plattegrond laat zien dat er ‘iets’ aan de hand is met de bouwlocatie. Tegen de romeinse regels in is het fort geen keurige rechthoek. Het is een trapezium. Dat komt omdat het fort niet goed paste op de plek waar het is gebouwd.

Waarom? Zeer waarschijnlijk is de bouwlocatie gekozen, omdat deze op een strategisch punt lag en een haven voor de deur kon hebben. Het nadeel van deze locatie is trouwens dat de soldaten bij elke overstroming van de Rijn natte voeten hadden.

Deel 2 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 18:34

Nieuw bij Teus de Kruyf Institute: Yoga Zensation en Outdoor Box

In de coronatijd waar 1,5 meter afstand de nieuwe norm is, zijn Teus en Marie Louise van Teus de Kruyf Institute met een nieuwe uitdaging gestart. Yoga Zensation en Outdoor Box maken beide op vrijdag 4 november hun entree. ‘’We zien dat mensen steeds meer thuis zitten en steeds minder gaan sporten, daar moesten we wat op verzinnen’’, vertelt Teus.

Wonen en bouwen gisteren 14:56

Eerste paal voor nieuwe clubgebouw KV Tempo de grond in geslagen

De eerste paal voor de nieuwe kantine en kleedkamers van korfbalvereniging Tempo is op maandag 30 november de grond in geslagen. ‘’Normaal wordt dit een feestpaal genoemd, maar wij kunnen dit wel een mijlpaal noemen’’, speechte Albert-Jan Vonk, voorzitter van KV Tempo.

Overige gisteren 13:43

Geen carnaval, wel een nieuw jaarboek en jaarorde voor leden van De Cascarvieten

Op zaterdag 28 november reikte Prins Cascar LV Frank Verschuur, zijn Page Chantal en Hofmaarschalk Mike, via de speciale Cascar-teststraat de jaaronderscheiding 2020-2021 uit aan de leden van De Cascarvieten. Jeugdprins Aad en Jeugdpage Amber overhandigde de 57e editie van het jaarboek Cascarvaria.