Eveline Verhoeve

ROMEINEN Bataafse Opstand

De Bataafse Opstand is heel bekend uit de schoolboekjes. Dat tijdens deze opstand ook in Albaniana, het Romeinse Alphen aan den Rijn, werd huisgehouden is een stuk minder bekend. Maar helaas, het Alphense fort brandde tot de grond toe af.

De Bataafse Opstand begon in het jaar 69 en werd in het jaar 70 neergeslagen. Hoewel de opstand als de Bataafse bekend is, waren het de Cananefaten die het eerst tot actie over gingen. Hun leider was Brinno, een Cananefaat die voorheen samenwerkte met de Romeinse bezetter. Hij was bevriend met Julius Civilis, de Bataaf die de geschiedenisboekjes in is gegaan als de echte leider van de opstand.

De Cananefaten en Bataven waren goed bekend met het Romeinse leger. Een groot deel van de cavalerie was tenslotte Bataafs. Julius Civilis, net als Brinno afkomstig uit de elite, had jaren in het Romeinse leger gediend en was Romeins staatsburger. Het was een conflict over de Bataafse ruiterij tijdens een keizercrisis waardoor de vlam in de pan sloeg.

Nu waren opstanden in het Romeinse Rijk niet onbekend. Vaak waren het sluimerende gevoelens van onrecht, die tot uiting kwamen tijdens zo'n opstand. De opstand werd geleid door een lokale leider, meestal afkomstig uit de elite.
Zo is daar de Kelt Vercingetorix die na vele triomfen uiteindelijk zijn Waterloo vond in Alesia in 52 voor Christus. De Germaan Arminius versloeg in het jaar 9 na Christus drie Romeinse legioenen bij Kalkriese, maar overspeelde zijn hand bij zijn eigen volk en vond door verraad de dood. Julius Civilis gaf zich na een reeks militaire successen na een Romeinse aanval op het Bataafse gebied in 70 over.

Het begon in 69 echter allemaal in de kuststreek. De Cananefaten onder aanvoering van Brinno vielen in 69 verschillende castella langs de Romeinse noordgrens aan. Als eerste was er een aanval op twee cohorten Romeinse legionairs die bij het castellum van Valkenburg in winterbivak verbleven.
Vervolgens werden de castella Fectio (Vechten), Matilo (Leiden) en Albaniana (Alphen aan den Rijn) met de grond gelijk gemaakt. Daarna was het de beurt aan Traiectum (Utrecht) en toen pas sloten de Bataven zich aan bij de opstand.
De Bataafse Opstand is opgetekend door de Romeinse historicus Tacitus. Hij heeft echter niet in zijn geschriften vermeld hoe het met Julius Civilis en Brinno is afgelopen...

Tijdens de opgravingen in het centrum van Alphen aan den Rijn is inderdaad een brandlaag uit het jaar 70 aangetroffen op de plek van het Romeinse castellum onder het Rijnplein. De brandlaag vormt de scheiding tussen de eerste houtbouw van het fort en de tweede houtbouw. Later, aan het einde van de tweede eeuw, is castellum Albaniana in steen herbouwd.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.