Eveline Verhoeve

ROMEINEN Bronzen steelpan

Romeins voedsel lijkt op dat van ons. Ook de manier om voedsel te bereiden lijkt op die van ons. Eigenlijk is het natuurlijk andersom. Dus het bereiden gaat net als toen nog steeds in een oven, op het vuur en in een pan. Al koken wij niet meer in een bronzen steelpan.

Bij de opgravingen in het Alphense stadshart is onder meer een hele gave bronzen steelpan opgegraven. De pan is niet gevonden in castellum Albaniana, maar buiten de muren van dit fort daar waar het kampdorp lag. Daarmee is deze steelpan mogelijk in een gewone burger huishouding gebruikt.
Het is echter ook een bekend type pan waar legionairs hun potje in kookten. Zij hingen de pan met een koord aan hun knapzak als zij onderweg waren en in het fort in hun eigen barak aan de muur. De mogelijkheid dat de pan door een legionair is verloren of achtergelaten, is er dus ook.

Gewone Romeinen leefden in een gewoon huis. Meestal met een winkel aan de straatkant, vaak een werkplaats aan de achterkant en de keuken en kamers in het midden. Een Romeinse keuken had een kookplaats, een werktafel en meestal een latrine, de wc zouden wij zeggen. Aan de muur hingen planken. Op de planken stonden aardewerken en metalen potten, schalen en soms glaswerk. En aan een spijker hingen de steelpannen (foto).

In de barakken van de soldaten had elke eenheid van acht legionairs een eigen onderkomen met een verblijfsruimte met slaapplaatsen. Daar was ook een haard met een kookplaats en een tafel. De voorruimte werd gebruikt als opslag voor bepantsering en wapens.

De bronzen steelpan die in Alphen aan den Rijn is gevonden, is een kleine ronde pan met een platte brede steel. De bronzen pan, type casserol, is gegoten. Zowel de steel als de bodem hebben een profiel. In de brede platte steel zit een ruim gat. De pan is gedateerd tussen 70 en 270 na Christus.

De originele pan is te zien in het Romeins Museum (Archeologiehuis) bij Museumpark Archeon.

Deel 27 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 23:28

Theater in de binnenstad of op buitenlocatie

De 3,6 miljoen die nodig is om het gebouw van Theater Castellum te redden, wordt nog niet door de gemeenteraad ter beschikking gesteld. Eerst moet naast dit voorstel een tweede voorstel worden gelegd om het theater samen met een aantal andere functies naar een andere locatie te verplaatsen.

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Politiek gisteren 18:20

Wegen in zuidelijk deel gemeente blijven lastig probleem

Hoe leid je het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn in goede banen? Dat was de hamvraag waar inwoners, organisaties en bedrijven hun zegje over deden tegenover de politieke partijen.

Overige gisteren 17:41

Bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn genieten volop van pannenkoeken

Deze week is het feest voor de bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. Medewerkers van de Alphense restaurants Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug bakken namelijk pannenkoeken voor de bewoners. Uit de reacties blijkt wel dat dit erg gewaardeerd werd. “Pannenkoeken smaken drie keer lekkerder wanneer ze voor je gebakken worden.”