Eveline Verhoeve

ROMEINEN Bronzen steelpan

Romeins voedsel lijkt op dat van ons. Ook de manier om voedsel te bereiden lijkt op die van ons. Eigenlijk is het natuurlijk andersom. Dus het bereiden gaat net als toen nog steeds in een oven, op het vuur en in een pan. Al koken wij niet meer in een bronzen steelpan.

Bij de opgravingen in het Alphense stadshart is onder meer een hele gave bronzen steelpan opgegraven. De pan is niet gevonden in castellum Albaniana, maar buiten de muren van dit fort daar waar het kampdorp lag. Daarmee is deze steelpan mogelijk in een gewone burger huishouding gebruikt.
Het is echter ook een bekend type pan waar legionairs hun potje in kookten. Zij hingen de pan met een koord aan hun knapzak als zij onderweg waren en in het fort in hun eigen barak aan de muur. De mogelijkheid dat de pan door een legionair is verloren of achtergelaten, is er dus ook.

Gewone Romeinen leefden in een gewoon huis. Meestal met een winkel aan de straatkant, vaak een werkplaats aan de achterkant en de keuken en kamers in het midden. Een Romeinse keuken had een kookplaats, een werktafel en meestal een latrine, de wc zouden wij zeggen. Aan de muur hingen planken. Op de planken stonden aardewerken en metalen potten, schalen en soms glaswerk. En aan een spijker hingen de steelpannen (foto).

In de barakken van de soldaten had elke eenheid van acht legionairs een eigen onderkomen met een verblijfsruimte met slaapplaatsen. Daar was ook een haard met een kookplaats en een tafel. De voorruimte werd gebruikt als opslag voor bepantsering en wapens.

De bronzen steelpan die in Alphen aan den Rijn is gevonden, is een kleine ronde pan met een platte brede steel. De bronzen pan, type casserol, is gegoten. Zowel de steel als de bodem hebben een profiel. In de brede platte steel zit een ruim gat. De pan is gedateerd tussen 70 en 270 na Christus.

De originele pan is te zien in het Romeins Museum (Archeologiehuis) bij Museumpark Archeon.

Deel 27 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:25

Vul je pan bij Van der Valk Avifauna

Een van de gasten van Van Der Valk Avifauna hebben wij mogen interviewen naar aanleiding van hun nieuwe concept. Hopelijk word je na het lezen van dit bericht net zo enthousiast als deze gast en mag Van der Valk Avifauna je snel verwelkomen bij het afhalen.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 09:52

De schoonheidssalon mag weer open! En het werd tijd ook

Tijd voor een boost voor je huid met Organic Boost, een van de productlijnen van Kliniek Alphen op natuurlijke basis. In hun schoonheidssalon wordt alleen gewerkt met producten op natuurlijke basis, zoals Naturgeist en Organic Boost.