Eveline Verhoeve

ROMEINEN Cucullus

Een cape was een belangrijk kledingstuk voor de inwoners van de koude en gure Rijndelta. De cucullus was in de noordwestelijke streken van Europa een belangrijke dracht speciaal tijdens werkzaamheden op het land en voor wie onderweg was. Enerzijds als een losse capuchon en anderzijds als een beschermende cape.

De cucullus is een eenvoudig te maken kledingstuk. Een halve cirkel stof wordt aan de rechte kanten aan elkaar genaaid. Voor het gezicht wordt vlak onder de punt een uitsnede gemaakt. Deze is wijd genoeg om de capuchon rond de hals te dragen. De cucullus hangt normaal gesproken op de schouders en het puntje van de capuchon steekt omhoog. De lengte is verschillend: een capuchon, een korte of een lange cape.

De cucullus als losse capuchon lijkt op het eerste gezicht op de middeleeuwse kaproen. Dit is ook een losse capuchon die tegelijkertijd als een kort manteltje de schouders bedekt. Wellicht is de een voorloper van de ander. In ieder geval heeft de kaproen een iets ingewikkelder patroon dan de halve cirkel van de cucullus.

De cucullus is in de Romeinse periode een kledingstuk voor iedereen. De eenvoudige capuchon wordt bijvoorbeeld gedragen door landarbeiders die in weer en wind aan het werk zijn en bedekt hoofd en schouders. De korte cape is ook bekend als dracht van jagers en ruiters. De lange versie kennen we van reliëfs en beeldjes van goden.

De cucullus is vooral geschikt als reiskleding speciaal in de nattere en koudere jaargetijden. Dat het een kledingstuk voor gewone mensen is, neemt niet weg dat  koukleumende keizers er ook graag een droegen. De cucullus is namelijk gemaakt van dikke wol.

De wol voor een cucullus bevat nog de lanoline van het schaap. Lanoline is huidvet. Dit vet is goed voelbaar als de wol wel is schoongemaakt, maar niet grondig is gewassen. Het betekent automatisch dat de wol ook ongeverfd is, want verf pakt niet op vet.
De wol wordt dicht geweven en soms ook vervilt. Dan krijg je een waterafstotende en winddichte stof. Buitengewoon geschikt voor de barbaarse weersomstandigheden, het ruwe klimaat, waar Tacitus voor de Lage Landen al over sprak.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken.