Eveline Verhoeve

ROMEINEN Een brug te ver

De vraag of bij het Romeinse castellum Albaniana een brug is aangelegd, komt zo af en toe op. Er is namelijk een gerucht dat er een Romeinse brug lag, maar dat is niet meer dan een gerucht. Er is namelijk geen spat archeologisch of historisch bewijs voor zo’n brug.

Soms gaat het niet om wat er wel is gevonden, maar juist om wat er niet is gevonden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de geruchten rond een Romeinse Alphense Brug.
Waar komt het gerucht vandaan dat er een Romeinse brug bij Albaniana over de Rijn lag? Het meest waarschijnlijk is een tekening in blauwe inkt met een afbeelding van een stenen brug op twee bogen. De tekst in de aanzienlijk latere tekening luidt: De Alphensche brug omstreeks 700. De brug zou naar voorbeeld van een oudere Romeinse brug zijn gebouwd.

Als je een groot project als een stenen brug gaat ondernemen, moet daar een reden voor zijn. Een brug komt ergens vandaan, Albaniana in dit geval, en gaat ergens naar toe. De reden zou in de Romeinse tijd een weg kunnen zijn. Die lag er niet. Niet langs de Rijn aan de Lage Zijde en ook niet het grote veenmoeras in. Bovendien was er ook geen, Romeinse, bebouwing aan de Lage Zijde.
Het Romeinse fort is gebouwd om de rivier de Rijn te bewaken en dat hield ook in een oogje houden op de monding van de Kromme Aar waar de ‘vijand’ woonde. Waarom zou je dan de kat op het spek binden en een nutteloze weg met brug aanleggen naar de overkant van de rivier? Bovendien: een vaste brug zou alleen maar hinderlijk zijn geweest voor de grote Romeinse transportschepen met zeil.

Voordat het nieuwe centrum aan de Hoge Zijde werd gebouwd, zijn er grootschalige archeologische opgravingen gedaan. Dat was niet de eerste keer, maar wel met de meeste omvang.
Voordat de uitgebreide opgravingen van start gingen, is geïnventariseerd op welke locaties ooit is opgegraven, wanneer en door wie. Het ging bij deze inventarisatie niet alleen om archeologische resten in het centrumgebied aan de Hoge Zijde, maar ook aan de Lage Zijde, De Hoorn en het Goudse Rijpad.

De vondsten rond de Alphense Brug zijn: in 1891 een zestiende-eeuwse munt bij baggerwerkzaamheden in de rivier; in 1955 aan de Hoge Zijde voor de nieuwbouw van de Alphense Brug aardewerk gedateerd rond het midden van de dertiende eeuw; in 1959 aan de Lage Zijde een fragment van een Romeinse dakpan en de fundering van een middeleeuws tolgaardershuis of van de zestiende-eeuwse waag. Meer niet.

Er is geen enkele betrouwbare historische informatie beschikbaar waaruit blijkt wanneer voor het eerst een brug over de Oude Rijn is aangelegd. De meest logische periode is niet de Romeinse. Ook de vroege middeleeuwen komen niet in aanmerking door de geringe bevolking en opnieuw het ontbreken van een goede weg. Een redelijke optie, maar niet bewezen, lijkt de periode van de eerste dijkbouw langs de Rijn in de twaalfde eeuw toen ook de ontginning van het veengebied begon.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.