Eveline Verhoeve

ROMEINEN Goden en godinnen

Wie Romeinse goden zegt, roept meteen een beeld op van Jupiter, Juno, Minerva, Mars en Venus. Dat is echter het topje van de ijsberg. De Romeinen zijn meesters in het overnemen van gebruiken en ook van geloof en godsdienst. Bij barbaarse goden en godinnen zien zij al snel gelijkenissen met bestaande Romeinse goden en godinnen.

Tussen de vondsten in het Romeinse castellum Albaniana zijn ook aanwijzingen voor godsdiensten en daarmee samenhangende rituelen aangetroffen. Een interessante vondst is een deel van een stenen wij-altaar voor de god Mythras. Zo’n altaar is een geschenk als dank voor een verleende gunst.

Wie een gunst nodig heeft, brengt een klein offer, vaak een brandoffer van voedsel of bijzondere planten. De gever doet een belofte aan de god of godin van wie hij de gunst nodig heeft. Dat kon ongeveer zo luiden: "Lieve god of godin, zorg dat ik goede zaken doe. Als ik dat lukt, schenk ik u een fraai altaar."

De geschonken altaren heten ook wel votiefstenen, gedenkstenen of wij-altaren. Meestal staat er een afbeelding van de god of godin op vergezeld door passende symbolen, een dankwoord en de naam van de schenker. Kleine fragmenten bevatten vaak genoeg informatie om de goede gever en de god of godin waar het altaar aan is geschonken te achterhalen.

De in Albaniana gevonden steen is een deel van een kalkstenen altaar met een inscriptie. De interpretatie van de inscriptie wijst op een wij-altaar voor de zonnegod Mythras.
De Mythras-verering komt op in de eerste eeuwen van onze jaartelling als godsdienst onder de soldaten. Dat betekent dat juist de verplaatsingen van legioenen en cohorten zorgt voor de verspreiding van deze uit Syrië en Perzië afkomstige godsdienst.
Behalve in Albaniana zijn ook in Woerden en Vechten vondsten gedaan. Alle inscripties stammen uit de tweede helft van de tweede eeuw.

Kenmerkend voor de Romeinse cultuur is dat bestaande gebruiken worden opgenomen. Over het algemeen hebben de Romeinen in hun eigen rijke godenwereld wel een god of godin die ongeveer hetzelfde doet of betekent als de god of godin die zij aantreffen. Het is dan heel gemakkelijk om de gelijkenis te zien en de namen van de goden gewoon samen te voegen.
Daarnaast is godsdienstvrijheid voor de Romeinen heel belangrijk. Daarom zijn er over godsdiensten ook weinig problemen. Voor de Romeinen geldt: als je maar netjes de keizer gedenkt, zijn wij dik tevreden.

Van de Romeinse oppergod Jupiter staat een replica op een zuil op het terrein van de reconstructie van een Gallo-Romeinse tempel in Museumpark Archeon (foto).

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.