Eveline Verhoeve

ROMEINEN Het leger

Het Romeinse leger was bij lange na niet zo Romeins als de term doet vermoeden. Zo was de beste cavalerie van het Rijk de Bataafse. De Romeinse soldaten kwamen uit alle uithoeken van het Rijk en werkten zij aan zij met hulptroepen. 

De periode van pakweg de eerste twee eeuwen van het keizerrijk was in onze streken bekend als Pax Romana, de Romeinse Vrede. Het was in die periode relatief rustig op politiek gebied. De Pax Romana begon in 27 voor Christus onder Augustus, de eerste keizer, en eindigde in 180 na Christus met de dood van keizer Marcus Aurelius.
Politiek relatief rustig betekent overigens niet dat de er geen intriges, moord en doodslag voorkwamen in de keizerlijke familie en tussen de verschillende machthebbers.

In ieder geval was het aan de noordgrens, de Limes, rustig in de eerste en tweede eeuw. Geen oorlog en relatieve welvaart. Dat werd deels afgedwongen door het Romeinse leger dat langs de grens bivakkeerde. Het Romeinse leger was een staand leger. De officieren en soldaten waren opgeleid als militair en bleven dan ook langdurig in het leger. Zij kwamen echter voor het grootste deel niet uit het Romeinse stamland, maar uit alle uithoeken van het Rijk.

Een legioen, en later twee, zat in de castra Nijmegen. Dan hebben we het over circa vijfduizend infanteristen plus ongeveer evenveel hulptroepen, de auxilia.  In Nijmegen lag ook de Romeinse classis, de marine. Een legioen was verdeeld in tien cohorten.
In de meeste castella in het grensgebied langs de Rijn lag een cohort, of een deel hiervan. De basiseenheid was de centurie. Deze groep van circa tachtig man werd geleid door de centurion en zijn assistent de optio. De centurie was onderverdeeld in contuberni, tentgroepen van acht man.

De centuriën werden in de forten ondergebracht in lange barakken die verdeeld waren in een ruimte per contubernum. De acht soldaten hadden de beschikking over een voorruimte met stookplaats en wapenopslag plus een slaapgedeelte.
Hoewel het Alphense castellum Albaniana klein was, heeft het vermoedelijk wel een compleet cohort gehuisvest.

Deel 5 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 17:44

Dronken horecagast misdraagt zich en krijgt flinke boete

Het aantal bezoekers dat aanwezig is bij horecagelegenheden is een stuk lager dan normaal in de weekenden door de coronacrisis. Daarnaast zijn veel horecagelegenheden slechts beperkt open. Toch weet niet iedereen zich te gedragen.

Overige vandaag 17:12

Picnic start op 22 juli met bezorgen in Alphen

Alphenaren hebben er iets langer op moeten wachten dan gepland, maar vanaf woensdag 22 juli is het zo ver. Dan start websuper Picnic met bezorgen in Alphen aan den Rijn.

Gezondheid en welzijn vandaag 15:31

Op deze plekken in Alphen is een tekort aan AED’s

Nederland heeft over het algemeen een dekkend AED-netwerk. Hiermee is de kans groot dat als je in Nederland een hartstilstand krijgt, er binnen 500 meter aan AED te vinden is. Maar op 1775 plekken in Nederland is dat niet het geval, waaronder ook op een aantal plekken in Alphen.