Eveline Verhoeve

ROMEINEN Het leger

Het Romeinse leger was bij lange na niet zo Romeins als de term doet vermoeden. Zo was de beste cavalerie van het Rijk de Bataafse. De Romeinse soldaten kwamen uit alle uithoeken van het Rijk en werkten zij aan zij met hulptroepen. 

De periode van pakweg de eerste twee eeuwen van het keizerrijk was in onze streken bekend als Pax Romana, de Romeinse Vrede. Het was in die periode relatief rustig op politiek gebied. De Pax Romana begon in 27 voor Christus onder Augustus, de eerste keizer, en eindigde in 180 na Christus met de dood van keizer Marcus Aurelius.
Politiek relatief rustig betekent overigens niet dat de er geen intriges, moord en doodslag voorkwamen in de keizerlijke familie en tussen de verschillende machthebbers.

In ieder geval was het aan de noordgrens, de Limes, rustig in de eerste en tweede eeuw. Geen oorlog en relatieve welvaart. Dat werd deels afgedwongen door het Romeinse leger dat langs de grens bivakkeerde. Het Romeinse leger was een staand leger. De officieren en soldaten waren opgeleid als militair en bleven dan ook langdurig in het leger. Zij kwamen echter voor het grootste deel niet uit het Romeinse stamland, maar uit alle uithoeken van het Rijk.

Een legioen, en later twee, zat in de castra Nijmegen. Dan hebben we het over circa vijfduizend infanteristen plus ongeveer evenveel hulptroepen, de auxilia.  In Nijmegen lag ook de Romeinse classis, de marine. Een legioen was verdeeld in tien cohorten.
In de meeste castella in het grensgebied langs de Rijn lag een cohort, of een deel hiervan. De basiseenheid was de centurie. Deze groep van circa tachtig man werd geleid door de centurion en zijn assistent de optio. De centurie was onderverdeeld in contuberni, tentgroepen van acht man.

De centuriën werden in de forten ondergebracht in lange barakken die verdeeld waren in een ruimte per contubernum. De acht soldaten hadden de beschikking over een voorruimte met stookplaats en wapenopslag plus een slaapgedeelte.
Hoewel het Alphense castellum Albaniana klein was, heeft het vermoedelijk wel een compleet cohort gehuisvest.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!