Eveline Verhoeve

ROMEINEN Houten deur

Tijdens opgravingen wordt van alles gevonden. In het natte Nederland zijn speciaal voorwerpen van hout interessant, omdat deze hier relatief goed bewaard zijn gebleven. Zo is een deel van een houten deur, of luik, aangetroffen. Het paneel is te zien in het Romeins Museum.

Ergens halverwege de tweede eeuw waren Romeinse soldaten bezig met het maken van een deur. De deur is gemaakt van niet minder dan drie soorten hout. Het raamwerk is van essenhouten latten. De meeste planken zijn ook van essen, maar er zijn ook een paar eiken planken. En de diagonale balk is van beukenhout.

Al het hout is inheems, dat wil zeggen waarschijnlijk gewoon uit de directe omgeving afkomstig. Door de slechte conservering en het geringe aantal aanwezige aantal jaarringen van de bomen, kon het hout niet exact worden gedateerd met dendrochronologisch onderzoek.
Tijdens een dendrochronologisch onderzoek wordt de dikte van de jaarringen gemeten, daarmee wordt een profiel gemaakt. Dit profiel wordt dan vergeleken met profielen van andere vondsten waarvan de datering vaststaat.

De dunne essen en eiken planken zijn dubbel gelegd. Dat zorgt voor een winddichte constructie. Daarom is het waarschijnlijk dat het gevonden deel van 80 bij 150 cm van een deur is, of een luik, en niet van een kist. De deur was oorspronkelijk iets van 80 bij 180 cm.
Omdat het geen zware deur is, gaat het waarschijnlijk om een binnendeur.

Tijdens het tekenen van het deurtje en tijdens de, mislukte, restauratie bleek dat de panelen iets verdiept waren ten opzichte van de regels. De paneelplanken zijn in een groef van de regels bevestigd. Hetzelfde geldt voor de dunne maar brede planken onderling.
Van de hoeken van het raamwerk wordt gedacht dat deze met deuvels aan elkaar bevestigd waren.

De deur is bijzonder. Want er worden niet vaak redelijk complete deuren aangetroffen die bijna tweeduizend jaar oud zijn. Ondanks de slechte conditie van het hout was het duidelijk dat er op een van de lijsten een ijzeren beslag had gezeten. Dit was mogelijk het slot van de deur.

De gevonden deur is te zien in het Romeins Museum naast Museumpark Archeon.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken.