Alphens EV

ROMEINEN Inscriptie

Dat het Romeinse castellum Albaniana zeker geen onbelangrijk fort was, blijkt bijvoorbeeld uit de vondst van een kalkstenen plaat met inscriptie. Jammer genoeg is de helft van de plaat verdwenen. Maar: het is voldoende om de inscriptie te reconstrueren.

Uiteraard is de tekst op de kalkstenen plaat Romeins. Latijn om precies te zijn. In nette Romeinse letters staat er dat keizer Septimus Severus de monumentale poort en de muur van het Alphense stenen castellum opnieuw heeft laten opbouwen.
Keizer Septimus, die regeerde van het jaar 193 tot het jaar 211, heeft in dezelfde periode ook verschillende andere monumentale bouwwerken in de regio gebouwd of herbouwd. Onder andere in Roomburg, Leiden en Katwijk zijn stenen met inscripties met des keizers naam aangetroffen.

De stenen plaat is in 1998 gevonden tijdens rioleringswerkzaamheden in de Castellumstraat vlakbij de kruising met de Julianastraat. De plaat lag met de inscriptie naar beneden tussen andere grote brokken en stukken kalksteen. Een aantal had een profiel en bij sommige waren resten van gaten voor bevestiging te zien. Behalve de grote stenen zijn ook zware heipalen aangetoond.
Tijdens het uitgraven van de sleuf met een graafmachine is de plaat in twee stukken gebroken. De ene helft is spoorloos verdwenen, maar de andere helft is dus een van de Romeinse topvondsten in Alphen aan den Rijn.

De plaat is gemaakt van kalksteen. Dat komt in Nederland niet voor. Het gaat dan ook om steen uit Lotharingen die over de rivier de Rijn naar de delta is vervoerd. De plaat is 10 centimeter dik en was oorspronkelijk 58 centimeter hoog. Over de breedte is niets met zekerheid te zeggen.

Aan de hand van de overgebleven letters is een reconstructie gemaakt van de tekst zoals deze waarschijnlijk oorspronkelijk op de poort heeft gestaan. Hieronder de vertaling door opgravingsleider van castellum Albaniana J.K. Haalebos:
"Keizer L. Septimius Severus Pius Pertinax Augustus, Opperpriester, bekleed met de macht van een volkstribuun etc., Vader der Vaderlands heeft met hulp van gedetacheerde soldaten van het Eerste Legioen voor de Cohors III Praetoria de muur met de poorten die van ouderdom ineengestort was, vanaf de grond herbouwd onder het gouverneurschap van Venedius Rufus."

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.