Eveline Verhoeve

ROMEINEN Kampdorp

Het Romeinse castellum Albaniana was een klein grensfort. Net als alle andere forten was ook het Alphense fort een magneet voor handelaren en ambachtslieden. Zij woonden in de vicus, het kampdorp. Daar woonden trouwens ook vrouwen en kinderen van de legionairs.

Uit verschillende opgravingen blijkt dat er aan alle kanten van het castellum een vicus lag, behalve aan de Rijnkant daar lag de kade voor schepen. Over het algemeen liggen bij alle castella burgernederzettingen langs een doorgaande Romeinse weg.  

Vaak gaat het om inheemse boerderijen op een smal lapje grond. Deze boerderijen zijn precies hetzelfde als die in de prehistorische Late IJzertijd. Een grote ruimte met lemen wanden, een rieten dak en in het midden een haard. Er zijn geen aparte ruimten en ook geen ramen.
Typisch Romeinse woonhuizen zijn opgegraven in de stad Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Hier was een Romeins bestuurscentrum. De woningen zijn van ambachtslieden met een werkplaats of een winkel, een keuken, een woonruimte en op de bovenverdieping meer kamers.
Alles tussen deze twee uitersten is mogelijk als woning of werkplaats.

De Romeinse thermen buiten de zuidelijke poort was een stenen gebouw. Ten zuiden van dit badhuis zijn meer resten van stenen gebouwen gevonden. In deze omgeving waren gebouwen met gepleisterde wanden met muurschilderingen. Er is namelijk beschilderd pleisterwerk gevonden tussen Romeins puin aan de Molenvliet. Ergens tussen de stenen gebouwen stond de fontein, daar haalden de bewoners water.

Op de hoek van de Castellumstraat en de Paradijslaan zijn resten van houten goten gevonden, paalkuilen, waterputten en afvalputten. In de kuilen is Romeins materiaal gevonden. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld potscherven.

In de Julianastraat zijn resten van twee grote houten gebouwen gevonden, beide ongeveer veertig meter lang. Omdat er ook veel scherven van amforen zijn opgegraven, is het aannemelijk dat het opslagloodsen waren. Grote amforen werden namelijk gebruikt voor vervoer van onder meer olijfolie, wijn of de Romeinse vissaus garum.
In de buurt is een bronzen spiegel gevonden. Een andere vondst is een beeldje van de godin Venus.

Deel 18 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Bekende Alphenaren in de stoel bij Gilbert gisteren 15:46

Viviënne Winkelaar in de stoel bij Gilbert: highlights en ondernemen in coronatijd

Elke maand zit er bij kapper Gilbert van Coiffures Gilbert een bekende Alphenaar in de stoel. Tijdens het knippen vraagt hij hen het hemd van het lijf. Dit keer de Alphense onderneemster Viviënne Winkelaar, die Bij Hen, de Schaapskooi en Snackbar de Pieper runt.

Romeinen gisteren 12:05

ROMEINEN Bronzen steelpan

Romeins voedsel lijkt op dat van ons. Ook de manier om voedsel te bereiden lijkt op die van ons. Eigenlijk is het natuurlijk andersom. Dus het bereiden gaat net als toen nog steeds in een oven, op het vuur en in een pan. Al koken wij niet meer in een bronzen steelpan.

Algemeen 24 okt. 2020 16:38

Vannacht gaat de klok een uur terug

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober gaat de wintertijd in. Dit houdt in dat de klok een uur achteruit gaat, en de dag dus een uur langer duurt!