Eveline Verhoeve

ROMEINEN Kampdorp

Het Romeinse castellum Albaniana was een klein grensfort. Net als alle andere forten was ook het Alphense fort een magneet voor handelaren en ambachtslieden. Zij woonden in de vicus, het kampdorp. Daar woonden trouwens ook vrouwen en kinderen van de legionairs.

Uit verschillende opgravingen blijkt dat er aan alle kanten van het castellum een vicus lag, behalve aan de Rijnkant daar lag de kade voor schepen. Over het algemeen liggen bij alle castella burgernederzettingen langs een doorgaande Romeinse weg.  

Vaak gaat het om inheemse boerderijen op een smal lapje grond. Deze boerderijen zijn precies hetzelfde als die in de prehistorische Late IJzertijd. Een grote ruimte met lemen wanden, een rieten dak en in het midden een haard. Er zijn geen aparte ruimten en ook geen ramen.
Typisch Romeinse woonhuizen zijn opgegraven in de stad Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Hier was een Romeins bestuurscentrum. De woningen zijn van ambachtslieden met een werkplaats of een winkel, een keuken, een woonruimte en op de bovenverdieping meer kamers.
Alles tussen deze twee uitersten is mogelijk als woning of werkplaats.

De Romeinse thermen buiten de zuidelijke poort was een stenen gebouw. Ten zuiden van dit badhuis zijn meer resten van stenen gebouwen gevonden. In deze omgeving waren gebouwen met gepleisterde wanden met muurschilderingen. Er is namelijk beschilderd pleisterwerk gevonden tussen Romeins puin aan de Molenvliet. Ergens tussen de stenen gebouwen stond de fontein, daar haalden de bewoners water.

Op de hoek van de Castellumstraat en de Paradijslaan zijn resten van houten goten gevonden, paalkuilen, waterputten en afvalputten. In de kuilen is Romeins materiaal gevonden. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld potscherven.

In de Julianastraat zijn resten van twee grote houten gebouwen gevonden, beide ongeveer veertig meter lang. Omdat er ook veel scherven van amforen zijn opgegraven, is het aannemelijk dat het opslagloodsen waren. Grote amforen werden namelijk gebruikt voor vervoer van onder meer olijfolie, wijn of de Romeinse vissaus garum.
In de buurt is een bronzen spiegel gevonden. Een andere vondst is een beeldje van de godin Venus.

Deel 18 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 20:26

Dementerende man vermist vanaf Zonnedauw

Een dementerende man van 67 jaar is sinds woensdagavond 18:30 uur vermist. Hij is vertrokken vanaf de Zonnedauw in Alphen. De politie spreekt van een urgente vermissing. 

Alphens Restaurantweek gisteren 19:04

Alphens Restaurantweek: oergezellig dineren bij Alle Hens

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Dit keer de beurt aan Alle Hens.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 16:11

Kraak de codes en ontsnap op tijd!

Dinsdag 18 augustus en donderdag 20 augustus organiseert Alphen Beweegt in samenwerking met V.V. Alphia, BGC Floreant en JOGG een echte Escape Room. Geheel gratis en geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Horeca gisteren 15:25

Geen langere openingstijden voor terrassen tijdens coronacrisis

Tot ’s avonds laat een drankje drinken op het terras. Met deze warme temperaturen klinkt dat heel aantrekkelijk, maar op het terras zitten is in Alphen in veel gevallen na 23:00 uur helaas niet toegestaan. En daar komt voorlopig ook geen verandering in.