Eveline Verhoeve

ROMEINEN Keizers van Rome

De Romeinse geleerde Suetonius (70-140) heeft, naast zijn schrijfwerk, ook een baan. Hij is een tijd hoofd van de kanselarij onder keizer Hadrianus. Daarom heeft hij toegang tot de keizerlijke archieven. Wat hij daar allemaal leest, is weergegeven in het boek Keizers van Rome.

Ondanks de degelijke onderbouwing leest Keizers van Rome als een eerste-eeuws romantisch drama vergeven van de roddel en achterklap. De voor het Alphense Albaniana interessante keizers in dit boek zijn Caligula, Claudius en Vespasianus.

Julius Caesar is een belangrijk man in het Romeinse Rijk, maar geen keizer. Hij leeft in de tijd van de Republiek. Na zijn gewelddadige dood wordt zijn geadopteerde zoon Octavianus, de kleinzoon van Julius’ zuster, de eerste keizer. Augustus, onder deze titel is Octavianus beter bekend, heeft van zijn eerste echtgenote een dochter en haar kleinzoon Caligula wordt in 37 de opvolger van Rome’s eerste keizer.

Caligula is de keizer die opdracht geeft om Albaniana te bouwen. Hij wil een goede bewaking van de Rijn om deze transportroute te kunnen gebruiken bij zijn geplande verovering van Britannia.

De opvolger van Caligula is in 41 Claudius. Een achterkleindochter van Julius’ zuster is getrouwd met de zoon van Livia uit haar eerste huwelijk. Livia is de tweede echtgenote van Augustus en zij huwde hem toen zij al zwanger was van haar eerste echtgenoot.
Achterkleindochter Antonia en Livia’s zoon Drusus hebben samen onder meer zoon Claudius. Hoewel er in rechte lijn meer kandidaten zijn, wordt Claudius in 43 min of meer gedwongen om op de keizerstroon plaats te nemen.

Claudius is de keizer die besluit om dan echt naar Britannia over te steken. Hij besluit ook om de rivier de Rijn tot grens te bestemmen. Langs de Rijn, een transportroute naar Britannia, worden vervolgens castella aangelegd. Albaniana wordt in 47 in deze rij grensforten opgenomen.

In het jaar 68 begint een opstand tegen het bewind van keizer Nero die in dat jaar wordt vermoord. Een jaar en drie keizers verder is het uiteindelijk Vespasianus die Rome in rustiger vaarwater brengt tijdens zijn tienjarige regering tussen 69 en 79.
Vespasianus is een succesvolle beroepsmilitair in het Romeinse leger en hij is sinds 41 aanvoerder van Legio Secunda Augusta, een van de legioenen die vanaf 43 Britannia verovert. In 68 dient hij in het opstandige Judea, hij heeft dan ongeveer een kwart van de Romeinse strijdmacht onder zijn commando. Dankzij deze troepen wordt Vespasianus in 69 tot keizer uitgeroepen.

In datzelfde jaar is een van de vele schermutselingen de Bataafse Opstand. Vespasianus stelt in het hele Rijk echter orde op zaken en eind 69 is het klaar met de noordelijke opstandelingen. Het Alphense fort Albaniana is dan al in vlammen opgegaan.

Deel 54 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.