Eveline Verhoeve

ROMEINEN Kippen

Wat hebben kippen nu met Romeinen te maken? Alles eigenlijk. Voordat de Romeinen in ons kikkerlandje verbleven, waren er hier geen kippen. Ook geen konijnen. En geen fazanten. De kip is inheems in Azië en kwam met de Romeinen naar het Europese noorden.

Volgens de Oud-Romeinse wet mocht een hen niet worden vetgemest en een haan niet worden geslacht en opgegeten. Dat vetmesten had te maken met een wetgever die niet van luxe voor het volk hield. En de haan diende als bevruchter van de kippen. Jammer dat er daar maar één van nodig was op een erf.

Natuurlijk hadden de Romeinse boeren hier al snel een oplossing voor gevonden. De kippen waren namelijk verdeeld in drie geslachten. Het vrouwtje was de hen. Het mannetje was de haan. En de derde soort was geboren als mannetje, maar met een gloeiend ijzer ontdaan van de onderdelen die dat bewijzen. Deze soort heette kapoen.

De kapoen werd van nature snel vet, net als een eunuch. Dat komt door de verstoring van de hormonen die normaal gesproken in de ballen van de mannetjes wordt gemaakt. Het mooie van de kapoen was uiteraard dat het geen vrouwtjeskip was en dus wel mocht worden vetgemest. En, niet onbelangrijk, de kapoen mocht in tegenstelling tot de haan wel degelijk worden geslacht.

Kippen waren geliefde erfdieren. De haan als wekker, hij kraaide immers bij het ochtendgloren. De hen als eierenleverancier en dat was ze zeker drie jaar. De kapoen was de kip die op tafel belandde.
Om de kapoen snel vet te mesten, werd deze met de hand gevoerd. Meelballetjes werden in water geweekt en daarna in de bek van de kapoen geduwd. Elke dag een beetje meer.

Een eenvoudig maal met een kapoen bereidt, is kip met knoflook en wijn. Maak een saus van knoflook, peperkorrels, wijn en vissaus. Stop een deel onder de huid van de kip en doe de rest in de buikholte. De kip netjes opbinden alvorens deze in de pan met deksel te leggen. Ongeveer drie kwartier in een oven van 180 graden en eureka: klaar is de kip!
(recept uit: Rond de tafel der Romeinen, Patrick Faas)

Deel 29 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 23:28

Theater in de binnenstad of op buitenlocatie

De 3,6 miljoen die nodig is om het gebouw van Theater Castellum te redden, wordt nog niet door de gemeenteraad ter beschikking gesteld. Eerst moet naast dit voorstel een tweede voorstel worden gelegd om het theater samen met een aantal andere functies naar een andere locatie te verplaatsen.

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Politiek gisteren 18:20

Wegen in zuidelijk deel gemeente blijven lastig probleem

Hoe leid je het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn in goede banen? Dat was de hamvraag waar inwoners, organisaties en bedrijven hun zegje over deden tegenover de politieke partijen.

Overige gisteren 17:41

Bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn genieten volop van pannenkoeken

Deze week is het feest voor de bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. Medewerkers van de Alphense restaurants Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug bakken namelijk pannenkoeken voor de bewoners. Uit de reacties blijkt wel dat dit erg gewaardeerd werd. “Pannenkoeken smaken drie keer lekkerder wanneer ze voor je gebakken worden.”