Eveline Verhoeve

ROMEINEN Kippen

Wat hebben kippen nu met Romeinen te maken? Alles eigenlijk. Voordat de Romeinen in ons kikkerlandje verbleven, waren er hier geen kippen. Ook geen konijnen. En geen fazanten. De kip is inheems in Azië en kwam met de Romeinen naar het Europese noorden.

Volgens de Oud-Romeinse wet mocht een hen niet worden vetgemest en een haan niet worden geslacht en opgegeten. Dat vetmesten had te maken met een wetgever die niet van luxe voor het volk hield. En de haan diende als bevruchter van de kippen. Jammer dat er daar maar één van nodig was op een erf.

Natuurlijk hadden de Romeinse boeren hier al snel een oplossing voor gevonden. De kippen waren namelijk verdeeld in drie geslachten. Het vrouwtje was de hen. Het mannetje was de haan. En de derde soort was geboren als mannetje, maar met een gloeiend ijzer ontdaan van de onderdelen die dat bewijzen. Deze soort heette kapoen.

De kapoen werd van nature snel vet, net als een eunuch. Dat komt door de verstoring van de hormonen die normaal gesproken in de ballen van de mannetjes wordt gemaakt. Het mooie van de kapoen was uiteraard dat het geen vrouwtjeskip was en dus wel mocht worden vetgemest. En, niet onbelangrijk, de kapoen mocht in tegenstelling tot de haan wel degelijk worden geslacht.

Kippen waren geliefde erfdieren. De haan als wekker, hij kraaide immers bij het ochtendgloren. De hen als eierenleverancier en dat was ze zeker drie jaar. De kapoen was de kip die op tafel belandde.
Om de kapoen snel vet te mesten, werd deze met de hand gevoerd. Meelballetjes werden in water geweekt en daarna in de bek van de kapoen geduwd. Elke dag een beetje meer.

Een eenvoudig maal met een kapoen bereidt, is kip met knoflook en wijn. Maak een saus van knoflook, peperkorrels, wijn en vissaus. Stop een deel onder de huid van de kip en doe de rest in de buikholte. De kip netjes opbinden alvorens deze in de pan met deksel te leggen. Ongeveer drie kwartier in een oven van 180 graden en eureka: klaar is de kip!
(recept uit: Rond de tafel der Romeinen, Patrick Faas)

Deel 29 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Dronefotografie vandaag 14:32

Alphen vanuit de lucht: de Engelse landschapsstijl in het Alphense Bospark

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week het Bospark, dat in de jaren ’30 werd aangelegd in het kader van werkverschaffing.

Alphense Zendmast vandaag 12:06

Alphense zendmast blauw en geel verlicht voor Alphen Samen Sterk

Zaterdagavond 8 mei is de Alphense zendmast verlicht voor Alphen Samen Sterk, de kledingactie die in het leven is geroepen om de door corona getroffen Alphense horecagelegenheden te steunen. De zendmast zal verlicht zijn in de kleuren blauw en geel, de kleuren van Alphen Samen Sterk.

Advertorial Winkels vandaag 10:58

Gek op wijn? Kom werken bij La Bodega '87!

Dé wijnspeciaalzaak en wijnbar van Alphen aan den Rijn, La Bodega ’87, is op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij niet alleen een wijnliefhebber maar ook een (aankomend) kenner? Dan is Dennis misschien wel op zoek naar jou! La Bodega ’87 zoekt een allround medewerker die zich thuis voelt in een kleine organisatie.