Eveline Verhoeve

ROMEINEN Limes

Het Romeinse fort in Alphen-Stad is gebouwd als onderdeel van de belangrijke transportader die de rivier de Rijn aan het begin van de jaartelling is. Het nabij gelegen fort in Zwammerdam hoort echter bij de aanleg van de grens van het Romeinse Rijk. Beide zijn onderdeel van deze Romeinse noordgrens.

In later tijden kreeg de Romeinse noordgrens de naam Limes. Het woord Limes wordt uitgesproken als lie-mes. De betekenis is grenspad. Toen de grens ontstond, had het deze naam niet en er was ook geen pad langs de rivier. De Romeinse straatweg werd pas een halve eeuw later aangelegd. Er was eigenlijk helemaal niets, als we Tacitus mogen geloven.

Het castellum Albaniana, opgegraven voor de aanleg van het Rijnplein midden in het Alphense stadshart, is oorspronkelijk gebouwd in het jaar 41. De kade in het jaar daarna. Het fort is gebouwd als bewaking van de Rijn en als beveiliging van de scheepvaartroute.
De rivier diende vanaf 43 als aanvoerroute voor voorraden en troepen richting Brittannië. De hoofdstroom in de delta van de machtige Rijn liep in de Romeinse tijd hier en was al veel langer een belangrijke transportader en onderdeel van een oudere handelsroute.
Het castellum Nigrum Pullum, nabij het dorp Zwammerdam, ligt een paar kilometer verderop langs dezelfde rivier. Dit fort is gebouwd in het jaar 47 als onderdeel van de Romeinse noordgrens.

Generaal Corbulo was in deze periode de legeraanvoerder in het noordelijke Rijngebied. Hij voerde oorlog tegen de Chauken, die hun stamgebied tussen de Eems en de Elbe hadden. In het jaar 47 besloot keizer Claudius dat het welletjes was en hij riep Corbulo terug. Sindsdien is de Rijn definitief de grensrivier en werd de Limes in de Lage Landen een feit. Voor die tijd was de Rijn gewoon een belangrijke militaire transportroute door een relatief rustig grensgebied.

Beide Alphense forten lagen in een dunbevolkt kweldergebied langs de rivier in een smalle corridor die het westen en het oosten verbond. In het kustgebied woonden de Cananefaten en in het midden van het land de Bataven. Tot de Bataafse Opstand in 69-70 werden deze stammen als bevriend beschouwd.
Na het neerslaan van de opstand werd het rustig in het hele gebied. Germania Inferior, waar de Limes toe behoorde, is sinds het jaar 89 officieel een gewone Romeinse provincie in het noordelijke grensgebied.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.