Eveline Verhoeve

ROMEINEN Mansio

Een mansio is een Romeinse herberg die reizigers onderdak biedt. Niet zomaar iedere reiziger trouwens. In principe is een mansio bestemd voor de postbestellers van de oudheid die hier hun paarden wisselen, gebruik maken van een verversing en overnachten.

De mansio wordt beheerd door de overheid. De Romeinse wel te verstaan. Omdat de Romeinen administratie en ambtenaren oftewel bureaucratie zo’n beetje hebben uitgevonden, moet je je kunnen legitimeren wil je gebruik maken van de mansio.
De mansio biedt onderdak aan koeriers en andere lieden die in overheidsdienst voor het postsysteem zorgen. Ook andere reizigers mogen gebruikmaken van de mansio. Maar, er worden ook andere overheidstaken in de mansio uitgevoerd zoals belasting innen en rechtspreken.

De mansio is onderdeel van de belangrijke infrastructuur in het Romeinse Rijk. Langs hoofdwegen is op de afstand van een dagreis een mansio te vinden. Een dagreis is ongeveer 25 tot 30 kilometer.
Rond de mansio’s aan hoofdwegen ontstaat vaak een nederzetting met allerlei dienstverlenende bedrijven. Op het gebied van voedselvoorziening, zoals vlees, granen en groenten. Of bijvoorbeeld een smederij, en dan speciaal een hoefsmid. Hieruit ontstaat soms een vroegmiddeleeuwse heerlijkheid.

Mogelijk hoorde bij ieder castellum, dus ook bij Albaniana, ooit een mansio. In Nederland zijn er verschillende gevonden en opgegraven. Een ervan is pal na de Bataafse opstand gebouwd op de Hunerberg waar in die tijd ook een Romeins legerkamp opnieuw is gebouwd en ingericht. Deze eenvoudige mansio is gereconstrueerd in Museumpark Archeon (foto).

De mansio bestaat uit een groot gebouw rond een open binnenhof, het atrium. In het midden zijn de paardenstallen, dienstruimten en grotere gemeenschappelijk ruimten. De beide vleugels hebben een aantal kleinere ruimten, gebruikt als gastenkamers. Deze vleugels hebben een bovenverdieping met slaapzalen.

De Romeinse Herberg is een stenen gebouw met een rood pannendak. In de verschillende kamers zijn kleine ramen met glas. De reizigers, met of zonder paard, komen binnen via grote houten openslaande deuren in een lange zijde. Toepasselijk is er naast de deur een bord geschilderd met hierop in grote letters 'hospitium'.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken. 

Winactie Feestdagen vandaag 12:46

WIN: Een oliebollenpakket van Kabalt’s Oliebollenkraam

Ben jij gek op oliebollen en kun je niet wachten tot oud en nieuw? Goed nieuws! Wij mogen namens Kabalt’s Oliebollenkraam aan de Euromarkt en bij De Herenhof 4x een oliebollenpakket weggeven.