Eveline Verhoeve

ROMEINEN Munten

Tijdens de grote opgravingen van het Alphense castellum Albaniana in 2001-2002 zijn maar liefst 742 Romeinse munten gevonden. Dat komt omdat er systematisch naar is gezocht met een metaaldetector. Het grootste aantal van maar liefst 324 komt voor rekening van keizer Caligula.

In 2001-2002 zijn in Albaniana 83 munten gevonden geslagen voordat het Romeinse leger het Alphense castellum heeft gebouwd en die dus lang in omloop zijn. Uit de periode van de Republiek (voor 31 voor Chr.) zijn zelfs 17 zilveren denarii gevonden. Deze zijn in de hele eerste eeuw min of meer gangbaar.

De muntslag in Rome is niet altijd even groot. Dit komt omdat er in bepaalde perioden, namelijk in oorlogstijd, meer behoefte is aan geld om de soldij te voldoen. Dan is er een piek zichtbaar in vondsten in het hele Romeinse Rijk.

Het grootste aandeel in de munten in castellum Albaniana heeft keizer Caligula. De meeste van deze 324 munten zijn gedateerd op 37-38 na Chr. Dat is het eerste regeringsjaar van de keizer die slechts vier jaar op de troon zit. Latere Caligula-munten zijn weinig gevonden en dat is in het hele keizerrijk zo. Dit houdt kennelijk verband met een verminderde muntslag.
Van de gevonden Caligula-munten zijn de meeste geslagen in Rome, een aantal in Gallië en er is een zeldzaam exemplaar dat uit Korinthe komt.

Net als tegenwoordig zijn er verschillende soorten munten. De waarde hangt samen met het gebruikte metaal en met het gewicht. Soms wordt met een stempel, een klop, aangeduid dat de waarde is gewijzigd of dat een keizer of een andere hoogwaardigheidsbekleder de munt heeft goedgekeurd. Ook worden munten in tweeën gedeeld, waarbij elke helft een nieuwe waarde krijgt.

Naast de 83 munten uit de periode voordat het Alphense castellum is gebouwd en de 324 van stichter Caligula zijn er 67 Claudische munten. Van andere keizers zijn telkens weinig exemplaren gevonden.
Wel zijn er veel munten waarvan niet duidelijk is onder welke keizer deze zijn geslagen. Zo zijn er 61 die als Julisch-Claudisch worden betiteld, 4 komen uit de tweede eeuw en er zijn 111 onbekende exemplaren.

Eerder zijn ook munten aangetroffen. In 1998-1999 zijn bijvoorbeeld 43 Romeinse munten gevonden. Het algemene beeld is hetzelfde als in het opgravingsjaar 2001-2002.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.