Eveline Verhoeve

ROMEINEN Munten

Tijdens de grote opgravingen van het Alphense castellum Albaniana in 2001-2002 zijn maar liefst 742 Romeinse munten gevonden. Dat komt omdat er systematisch naar is gezocht met een metaaldetector. Het grootste aantal van maar liefst 324 komt voor rekening van keizer Caligula.

In 2001-2002 zijn in Albaniana 83 munten gevonden geslagen voordat het Romeinse leger het Alphense castellum heeft gebouwd en die dus lang in omloop zijn. Uit de periode van de Republiek (voor 31 voor Chr.) zijn zelfs 17 zilveren denarii gevonden. Deze zijn in de hele eerste eeuw min of meer gangbaar.

De muntslag in Rome is niet altijd even groot. Dit komt omdat er in bepaalde perioden, namelijk in oorlogstijd, meer behoefte is aan geld om de soldij te voldoen. Dan is er een piek zichtbaar in vondsten in het hele Romeinse Rijk.

Het grootste aandeel in de munten in castellum Albaniana heeft keizer Caligula. De meeste van deze 324 munten zijn gedateerd op 37-38 na Chr. Dat is het eerste regeringsjaar van de keizer die slechts vier jaar op de troon zit. Latere Caligula-munten zijn weinig gevonden en dat is in het hele keizerrijk zo. Dit houdt kennelijk verband met een verminderde muntslag.
Van de gevonden Caligula-munten zijn de meeste geslagen in Rome, een aantal in Gallië en er is een zeldzaam exemplaar dat uit Korinthe komt.

Net als tegenwoordig zijn er verschillende soorten munten. De waarde hangt samen met het gebruikte metaal en met het gewicht. Soms wordt met een stempel, een klop, aangeduid dat de waarde is gewijzigd of dat een keizer of een andere hoogwaardigheidsbekleder de munt heeft goedgekeurd. Ook worden munten in tweeën gedeeld, waarbij elke helft een nieuwe waarde krijgt.

Naast de 83 munten uit de periode voordat het Alphense castellum is gebouwd en de 324 van stichter Caligula zijn er 67 Claudische munten. Van andere keizers zijn telkens weinig exemplaren gevonden.
Wel zijn er veel munten waarvan niet duidelijk is onder welke keizer deze zijn geslagen. Zo zijn er 61 die als Julisch-Claudisch worden betiteld, 4 komen uit de tweede eeuw en er zijn 111 onbekende exemplaren.

Eerder zijn ook munten aangetroffen. In 1998-1999 zijn bijvoorbeeld 43 Romeinse munten gevonden. Het algemene beeld is hetzelfde als in het opgravingsjaar 2001-2002.

Deel 59 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.