Eveline Verhoeve

ROMEINEN Pax Romana

De Romeinse Limes had weliswaar meer het karakter van bewaking van een scheepsroute dan dat van een echte grens, toch waren er hier en daar schermutselingen. Regelrecht oorlog is het in de Rijndelta nooit geweest. De uitzondering was het jaar 69-70 toen de Bataafse Opstand hardhandig ingrijpen noodzakelijk maakte.

Kleine en grote schermutselingen tussen Romeinse legionairs en de inheemse krijgsmacht werden niet zomaar in het voordeel van het georganiseerde Romeinse leger beslecht. De inheemse bevolking had de neiging om met guerrillatactieken het terrein in haar voordeel te gebruiken. In het achterland van de rivieren waren dat veengebieden en bossen.

Een van de grote verzetsstrijders tegen de Romeinse overheersing in Keltische en Germaanse gebieden was Arminius, die eerder in het Romeinse leger had gediend. Hij voerde een aantal Germaanse stammen aan die in het jaar 9 na christus drie Romeinse legioenen in het Teutoburger Woud bij Kalkriese wisten te verslaan.
Na deze slag was het zeven jaar oorlog. Uiteindelijk werd de rivier de Rijn de grens van het Romeinse Rijk. Dat was overigens geen harde grens en zeker in de kuststreek werd nog lang gepoogd om die grens naar het noorden op te schuiven.

De strijd werd, zoals de naam al zegt, in een bosrijk en moerassig gebied beslecht. Tussen een hoge heuvelrug en een moeras was een hinderlaag aangelegd in de vorm van een flessenhals. De aanvallen op de Romeinse legioenen werd vooral op de flanken ingezet. Daarbij werd ook gebruikgemaakt van een speciaal daarvoor aangelegde wal met verdediging. Vanaf de wal konden de Romeinse soldaten gemakkelijk worden geraakt met pijlen en speren. De zware artillerie kon geen groot wapentuig als scorpio en ballista inzetten en was kansloos.

De alliantie van Germanen bestond uit Cherusken, de stam van aanvoerder Arminius zelf, en Chauci, Bructeri, Sicambri, Marsi, Angrivarii en Chatti. Chatti en Marsi worden door de schrijver Plinius in één adem genoemd met de Cananefaten uit onze kuststreek. De Romeinse historicus Tacitus meldt dat een deel van de Chatti zich in deze kuststreek vestigde. Hoe de verhouding tussen Cananefaten en Chatti precies is, is niet helemaal duidelijk.

Toen de Bataafse Opstand eenmaal was neergeslagen, werd het in ons land in de ogen van de Romeinse overheersers vredig. De periode vanaf de opstand tot het vertrek van de Romeinse bezetters circa tweehonderd jaar later staat dan ook bekend onder de naam Pax Romana.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige gisteren 13:48

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van de Adventskerk

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft met ingang van deze maand weer een nieuwe enthousiaste voorzitter. Dirk Dirkzwager heeft de voorzittershamer opgepakt en zal samen met de andere vijf bestuursleden verder werken aan het behoud en het in goede conditie houden van de meer dan honderdjarige Adventskerk.

Onderwijs gisteren 11:40

Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.  

Advertorial Voorstelling gisteren 09:51

Castellum viert Keti Koti met de gedenkwaardige voorstelling 'Tula & Juliet'

Dit jaar organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn een driedaags evenement ter gelegenheid van Keti Koti, de herdenking van het koloniale en slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Dit evenement staat tevens in het teken van de viering van vrijheid en gelijkwaardigheid. De eerste dag van dit driedaags evenement, maandag 1 juli, vindt plaats in Castellum met de voorstelling ‘Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin’.

Calamiteiten 11 jun. 2024 20:54

Twee gewonden na aanrijding tussen wielrenners

Dinsdagavond heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Compierekade in Alphen aan den Rijn, waarbij wielrenners op elkaar zijn gebotst. Bij het ongeval raakten twee personen gewond.

Advertorial Eten en drinken 11 jun. 2024 16:46

Ervaar de Aziatische keuken bij restaurant Yumei

Yu Mei is niet alleen de eigenaresse, maar ook de ziel van het restaurant. Haar passie voor koken komt voort uit haar jeugd in China, waar ze de kunst van het koken leerde van haar moeder. Met deze diepgewortelde kennis en liefde voor de Chinese keuken, brengt ze samen met haar kok elke dag authentieke gerechten naar haar klanten.