Eveline Verhoeve

ROMEINEN Pax Romana

De Romeinse Limes had weliswaar meer het karakter van bewaking van een scheepsroute dan dat van een echte grens, toch waren er hier en daar schermutselingen. Regelrecht oorlog is het in de Rijndelta nooit geweest. De uitzondering was het jaar 69-70 toen de Bataafse Opstand hardhandig ingrijpen noodzakelijk maakte.

Kleine en grote schermutselingen tussen Romeinse legionairs en de inheemse krijgsmacht werden niet zomaar in het voordeel van het georganiseerde Romeinse leger beslecht. De inheemse bevolking had de neiging om met guerrillatactieken het terrein in haar voordeel te gebruiken. In het achterland van de rivieren waren dat veengebieden en bossen.

Een van de grote verzetsstrijders tegen de Romeinse overheersing in Keltische en Germaanse gebieden was Arminius, die eerder in het Romeinse leger had gediend. Hij voerde een aantal Germaanse stammen aan die in het jaar 9 na christus drie Romeinse legioenen in het Teutoburger Woud bij Kalkriese wisten te verslaan.
Na deze slag was het zeven jaar oorlog. Uiteindelijk werd de rivier de Rijn de grens van het Romeinse Rijk. Dat was overigens geen harde grens en zeker in de kuststreek werd nog lang gepoogd om die grens naar het noorden op te schuiven.

De strijd werd, zoals de naam al zegt, in een bosrijk en moerassig gebied beslecht. Tussen een hoge heuvelrug en een moeras was een hinderlaag aangelegd in de vorm van een flessenhals. De aanvallen op de Romeinse legioenen werd vooral op de flanken ingezet. Daarbij werd ook gebruikgemaakt van een speciaal daarvoor aangelegde wal met verdediging. Vanaf de wal konden de Romeinse soldaten gemakkelijk worden geraakt met pijlen en speren. De zware artillerie kon geen groot wapentuig als scorpio en ballista inzetten en was kansloos.

De alliantie van Germanen bestond uit Cherusken, de stam van aanvoerder Arminius zelf, en Chauci, Bructeri, Sicambri, Marsi, Angrivarii en Chatti. Chatti en Marsi worden door de schrijver Plinius in één adem genoemd met de Cananefaten uit onze kuststreek. De Romeinse historicus Tacitus meldt dat een deel van de Chatti zich in deze kuststreek vestigde. Hoe de verhouding tussen Cananefaten en Chatti precies is, is niet helemaal duidelijk.

Toen de Bataafse Opstand eenmaal was neergeslagen, werd het in ons land in de ogen van de Romeinse overheersers vredig. De periode vanaf de opstand tot het vertrek van de Romeinse bezetters circa tweehonderd jaar later staat dan ook bekend onder de naam Pax Romana.

Deel 38  van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten vandaag 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 vandaag 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast vandaag 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.