Eveline Verhoeve

ROMEINEN Potten en pannen

De uitgedeelde rantsoenen bieden de soldaten in het Romeinse leger niet buitengewoon veel afwisseling. Maar een beetje kok kan van weinig toch een heerlijke maaltijd maken. De soldaten moeten echter zelf hun maaltijden bereiden en zij eten vaak niet gezamenlijk.

De rantsoenen bestaan uit graan, vlees, kaas, zure wijn, groenten en peulvruchten. De soldaten, die met acht mannen hun verblijf delen, krijgen per eenheid hun rantsoen uitgereikt. Zij kunnen van hun soldij echter in de handelsnederzetting het een en ander erbij kopen, zoals kruiden. En in de omgeving van een castellum groeien ook wilde planten en daar plukken de mannen bijvoorbeeld hazelnoten, frambozen en bramen.

Een Romeins ontbijt bestaat meestal uit brood of pap. Er wordt niet veel aandacht aan besteed en vaak ‘in het voorbijgaan’ opgegeten. Het avondmaal is belangrijker. In een gezin is dat een gezamenlijke maaltijd aan een tafel. In het soldatenverblijf ligt dat een beetje anders.

De legionairs hebben verschillende dagtaken. Hoewel een contubernium van acht man bij elkaar woont, betekent dat niet automatisch dat zij dagelijks dezelfde werkzaamheden verrichten. Daarom kan het avondeten op de haard klaar worden gemaakt en wie er is, neemt een portie. Soepen en stoofschotels zijn dan wel gemakkelijk, evenals gerechten die zowel warm als koud smaken.

In de barakken is een haard en een verblijfsruimte en over het algemeen hebben de legionairs een tafel om aan te werken en te eten. In de tenten, tijdens een bivak of tijdens de bouw van een castellum, is dat lastiger. Daar is een kampvuur en de gewone soldaten zitten op de grond.

De potten en pannen zijn echter hetzelfde. Er zijn, net als nu, verschillende pannen waar verschillende gerechten in worden bereid. De pannen staan op een rooster boven een vuur en de kookpot hangt erboven.
In de kookpot worden pap, soepen en stoofschotels bereid. In een platte pan kunnen eiergerechten worden bereid of er kan plat brood in worden gebakken.

Tijdens de opgravingen van het Alphense castellum Albaniana zijn verschillende onderdelen van potten en pannen gevonden, een enkele keer zelfs een compleet exemplaar.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid gisteren 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein gisteren 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk gisteren 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving gisteren 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk gisteren 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.