Eveline Verhoeve

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Legionairs eten normaal gesproken twee maaltijden per dag. Een ochtendmaaltijd en een avondmaaltijd. Die moeten ze zelf bereiden, want er is niet zoiets als een kantine of een grote gezamenlijke keuken. Dat geldt zowel voor castella als voor veldkampen.

Per contubernum, een groep van acht legionairs die een verblijf delen, worden de rantsoenen uitgedeeld. Deze bestaan over het algemeen uit graan, vlees, kaas, zure wijn, groenten en linzen. Dat voedsel als ‘grondstof’ wordt aangevoerd, betekent dat de legionairs zelf hun graan moeten malen, hun brood bakken en hun pap of soep moeten bereiden.

In een castellum zijn barakken met per barak ruimte voor tachtig manschappen plus officieren. De manschappen hebben per contubernum een verblijf dat bestaat uit een voorruimte voor opslag van uitrusting en wapens en een grotere woonruimte waar wordt geslapen, gegeten en gekookt.
Het koken gebeurt op een ingemetselde haard. Deze is in het oudste Alphense castellum in barakken D en E tegen de tussenwand van voor- en achterruimte geplaatst, maar in barak F is de haard vrijstaand.

Een Romeins castellum met haar ruim vijfhonderd legionairs trekt een zware wissel op de omgeving. Dat komt omdat de grensstreek, de Limes, veel dunner bevolkt is dan tegenwoordig. Daarnaast zijn er in de Cananefaatse kuststreek en in het Bataafse binnenland meer bewoners dan in de smalle corridor waar castellum Albaniana ligt.

Een deel van de rantsoenen voor het castellum wordt als belasting uit de omgeving gehaald of het wordt lokaal ingekocht. Dat geldt bijvoorbeeld voor rund- en varkensvlees. Graan wordt echter grotendeels ingevoerd, onder andere uit België en opgeslagen in het horreum, de graanopslag, in het castellum. Ook mediterraan voedsel, zoals druiven en vijgen vooral bestemd voor de officieren, wordt geïmporteerd.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.