Eveline Verhoeve

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Legionairs eten normaal gesproken twee maaltijden per dag. Een ochtendmaaltijd en een avondmaaltijd. Die moeten ze zelf bereiden, want er is niet zoiets als een kantine of een grote gezamenlijke keuken. Dat geldt zowel voor castella als voor veldkampen.

Per contubernum, een groep van acht legionairs die een verblijf delen, worden de rantsoenen uitgedeeld. Deze bestaan over het algemeen uit graan, vlees, kaas, zure wijn, groenten en linzen. Dat voedsel als ‘grondstof’ wordt aangevoerd, betekent dat de legionairs zelf hun graan moeten malen, hun brood bakken en hun pap of soep moeten bereiden.

In een castellum zijn barakken met per barak ruimte voor tachtig manschappen plus officieren. De manschappen hebben per contubernum een verblijf dat bestaat uit een voorruimte voor opslag van uitrusting en wapens en een grotere woonruimte waar wordt geslapen, gegeten en gekookt.
Het koken gebeurt op een ingemetselde haard. Deze is in het oudste Alphense castellum in barakken D en E tegen de tussenwand van voor- en achterruimte geplaatst, maar in barak F is de haard vrijstaand.

Een Romeins castellum met haar ruim vijfhonderd legionairs trekt een zware wissel op de omgeving. Dat komt omdat de grensstreek, de Limes, veel dunner bevolkt is dan tegenwoordig. Daarnaast zijn er in de Cananefaatse kuststreek en in het Bataafse binnenland meer bewoners dan in de smalle corridor waar castellum Albaniana ligt.

Een deel van de rantsoenen voor het castellum wordt als belasting uit de omgeving gehaald of het wordt lokaal ingekocht. Dat geldt bijvoorbeeld voor rund- en varkensvlees. Graan wordt echter grotendeels ingevoerd, onder andere uit België en opgeslagen in het horreum, de graanopslag, in het castellum. Ook mediterraan voedsel, zoals druiven en vijgen vooral bestemd voor de officieren, wordt geïmporteerd.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.