Eveline Verhoeve

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Legionairs eten normaal gesproken twee maaltijden per dag. Een ochtendmaaltijd en een avondmaaltijd. Die moeten ze zelf bereiden, want er is niet zoiets als een kantine of een grote gezamenlijke keuken. Dat geldt zowel voor castella als voor veldkampen.

Per contubernum, een groep van acht legionairs die een verblijf delen, worden de rantsoenen uitgedeeld. Deze bestaan over het algemeen uit graan, vlees, kaas, zure wijn, groenten en linzen. Dat voedsel als ‘grondstof’ wordt aangevoerd, betekent dat de legionairs zelf hun graan moeten malen, hun brood bakken en hun pap of soep moeten bereiden.

In een castellum zijn barakken met per barak ruimte voor tachtig manschappen plus officieren. De manschappen hebben per contubernum een verblijf dat bestaat uit een voorruimte voor opslag van uitrusting en wapens en een grotere woonruimte waar wordt geslapen, gegeten en gekookt.
Het koken gebeurt op een ingemetselde haard. Deze is in het oudste Alphense castellum in barakken D en E tegen de tussenwand van voor- en achterruimte geplaatst, maar in barak F is de haard vrijstaand.

Een Romeins castellum met haar ruim vijfhonderd legionairs trekt een zware wissel op de omgeving. Dat komt omdat de grensstreek, de Limes, veel dunner bevolkt is dan tegenwoordig. Daarnaast zijn er in de Cananefaatse kuststreek en in het Bataafse binnenland meer bewoners dan in de smalle corridor waar castellum Albaniana ligt.

Een deel van de rantsoenen voor het castellum wordt als belasting uit de omgeving gehaald of het wordt lokaal ingekocht. Dat geldt bijvoorbeeld voor rund- en varkensvlees. Graan wordt echter grotendeels ingevoerd, onder andere uit België en opgeslagen in het horreum, de graanopslag, in het castellum. Ook mediterraan voedsel, zoals druiven en vijgen vooral bestemd voor de officieren, wordt geïmporteerd.

Deel 60 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.