Eveline Verhoeve

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

De aanleg van een grote weg is heel Romeins. In principe is tot ver in de negentiende eeuw vervoer en transport met schepen en bootjes de aangewezen manier van reizen. Daarnaast waren er genoeg paden die gebruikt werden. Van een duidelijk dicht verhard wegenstelsel, zoals wij dat kennen, is echter geen sprake. Eigenlijk is het Romeinse wegenstelsel een vreemde eend in de bijt, zeker in het grensgebied.

De Romeinse wegen verbinden over het algemeen steden en forten met elkaar. Nu is er maar een stad van enige betekenis in de regio. De enige stad in het leefgebied van de Cananefaten is Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Daar loopt dan ook een weg naar toe. Tussen de Rijn en de Maas is het Kanaal van Corbulo gegraven, zodat schepen niet langs de gevaarlijke kust hoefden te varen. Langs dat kanaal liep de weg.

De weg langs de grensrivier is al op de Peutinger kaart ingetekend. Daarom was ook al langer bekend dat tussen de grensforten een weg moest liggen, evenals het feit dat de forten er moesten zijn. Van deze weg zijn delen gevonden en ook het globale tracé is voor een groot deel bekend. Deze weg is echter later aangelegd dan de grensforten, namelijk aan het einde van de eerste eeuw.

Nu is een Romeinse weg in principe een ingewikkelde constructie die ook tweeduizend jaar later nog goed te herkennen is. Maar niet in Nederland in de moerassige delta van de Rijn. Hier waren wegen niet verhard met het zeer duurzame natuursteen.
Wel werd een dijk aangelegd van palen en een houten bekisting en een vulling van sloopmateriaal. Dit dijklichaam diende als fundering voor de ongeveer 5 meter brede weg. De verharding bestond over het algemeen uit grind.

De weg werd gebruikt zoals een weg wordt gebruikt. Door soldaten die van het ene naar het andere fort marcheerden. Door koeriers te paard. Door burgers met een kar. En, door reizigers in een Romeinse koets. Of zo’n reiswagen daadwerkelijk over de Limesweg het Alphense fort Albaniana heeft aangedaan, is niet aan te tonen. Maar het is een leuk idee dat zo’n Romeinse reiswagen via het kampdorp de vrouw van de commandant afleverde bij haar woning in het Romeinse castellum.

Deel 40  van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Te zien op televisie vandaag 10:28

Bewonder Alphense Boys vanavond in BNNVARA documentaire

Op zondagavond 16 mei om 20:30 uur zijn de jonge Alphense voetballers van voetbalvereniging Alphense Boys te bewonderen in de documentaire Voetbaldroom. Hier volgen zij het team Alphense Boys JO13-1, met prachtige opnames en diverse interviews. 

Sport gisteren 16:12

Rolstoeltennis-topper Esther Vergeer bij TV Nieuwe Sloot

Op 9 juni geeft de Esther Vergeer Foundation een tennis clinic aan de rolstoeljeugd van Tennisvereniging Nieuwe Sloot, aan aspirant rolstoeltennissers en aan kids die het gewoon eens willen proberen vanuit een rolstoel. Voormalig Grand Slam winnares Esther Vergeer is ook bij het event aanwezig.

Dronefotografie gisteren 14:37

Alphen vanuit de lucht: de groene long van Kerk en Zanen

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Europapark, de groene long van de wijk Kerk en Zanen.