Eveline Verhoeve

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

De aanleg van een grote weg is heel Romeins. In principe is tot ver in de negentiende eeuw vervoer en transport met schepen en bootjes de aangewezen manier van reizen. Daarnaast waren er genoeg paden die gebruikt werden. Van een duidelijk dicht verhard wegenstelsel, zoals wij dat kennen, is echter geen sprake. Eigenlijk is het Romeinse wegenstelsel een vreemde eend in de bijt, zeker in het grensgebied.

De Romeinse wegen verbinden over het algemeen steden en forten met elkaar. Nu is er maar een stad van enige betekenis in de regio. De enige stad in het leefgebied van de Cananefaten is Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Daar loopt dan ook een weg naar toe. Tussen de Rijn en de Maas is het Kanaal van Corbulo gegraven, zodat schepen niet langs de gevaarlijke kust hoefden te varen. Langs dat kanaal liep de weg.

De weg langs de grensrivier is al op de Peutinger kaart ingetekend. Daarom was ook al langer bekend dat tussen de grensforten een weg moest liggen, evenals het feit dat de forten er moesten zijn. Van deze weg zijn delen gevonden en ook het globale tracé is voor een groot deel bekend. Deze weg is echter later aangelegd dan de grensforten, namelijk aan het einde van de eerste eeuw.

Nu is een Romeinse weg in principe een ingewikkelde constructie die ook tweeduizend jaar later nog goed te herkennen is. Maar niet in Nederland in de moerassige delta van de Rijn. Hier waren wegen niet verhard met het zeer duurzame natuursteen.
Wel werd een dijk aangelegd van palen en een houten bekisting en een vulling van sloopmateriaal. Dit dijklichaam diende als fundering voor de ongeveer 5 meter brede weg. De verharding bestond over het algemeen uit grind.

De weg werd gebruikt zoals een weg wordt gebruikt. Door soldaten die van het ene naar het andere fort marcheerden. Door koeriers te paard. Door burgers met een kar. En, door reizigers in een Romeinse koets. Of zo’n reiswagen daadwerkelijk over de Limesweg het Alphense fort Albaniana heeft aangedaan, is niet aan te tonen. Maar het is een leuk idee dat zo’n Romeinse reiswagen via het kampdorp de vrouw van de commandant afleverde bij haar woning in het Romeinse castellum.

Deel 40  van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten vandaag 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 vandaag 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast vandaag 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.