Eveline Verhoeve

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

De aanleg van een grote weg is heel Romeins. In principe is tot ver in de negentiende eeuw vervoer en transport met schepen en bootjes de aangewezen manier van reizen. Daarnaast waren er genoeg paden die gebruikt werden. Van een duidelijk dicht verhard wegenstelsel, zoals wij dat kennen, is echter geen sprake. Eigenlijk is het Romeinse wegenstelsel een vreemde eend in de bijt, zeker in het grensgebied.

De Romeinse wegen verbinden over het algemeen steden en forten met elkaar. Nu is er maar een stad van enige betekenis in de regio. De enige stad in het leefgebied van de Cananefaten is Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Daar loopt dan ook een weg naar toe. Tussen de Rijn en de Maas is het Kanaal van Corbulo gegraven, zodat schepen niet langs de gevaarlijke kust hoefden te varen. Langs dat kanaal liep de weg.

De weg langs de grensrivier is al op de Peutinger kaart ingetekend. Daarom was ook al langer bekend dat tussen de grensforten een weg moest liggen, evenals het feit dat de forten er moesten zijn. Van deze weg zijn delen gevonden en ook het globale tracé is voor een groot deel bekend. Deze weg is echter later aangelegd dan de grensforten, namelijk aan het einde van de eerste eeuw.

Nu is een Romeinse weg in principe een ingewikkelde constructie die ook tweeduizend jaar later nog goed te herkennen is. Maar niet in Nederland in de moerassige delta van de Rijn. Hier waren wegen niet verhard met het zeer duurzame natuursteen.
Wel werd een dijk aangelegd van palen en een houten bekisting en een vulling van sloopmateriaal. Dit dijklichaam diende als fundering voor de ongeveer 5 meter brede weg. De verharding bestond over het algemeen uit grind.

De weg werd gebruikt zoals een weg wordt gebruikt. Door soldaten die van het ene naar het andere fort marcheerden. Door koeriers te paard. Door burgers met een kar. En, door reizigers in een Romeinse koets. Of zo’n reiswagen daadwerkelijk over de Limesweg het Alphense fort Albaniana heeft aangedaan, is niet aan te tonen. Maar het is een leuk idee dat zo’n Romeinse reiswagen via het kampdorp de vrouw van de commandant afleverde bij haar woning in het Romeinse castellum.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.