Eveline Verhoeve

ROMEINEN Scorpio

Een van de standaardwapens van een Romeinse infanterie-eenheid is de scorpio. De pijlen zijn groot en hebben een behoorlijke vuurkracht. Een volwassen man wordt doorboord en ligt uitgeschakeld op de grond als hij wordt geraakt. Kortom, die pijlen zijn dodelijk.

In het Alphense castellum Albaniana is altijd een cohort gelegerd, een eenheid van ongeveer 480 manschappen. Het castellum is ook de uitvalsbasis om de tussenliggende wachttorens te bemannen en om patrouilles te verzorgen. Elk fort is zo verantwoordelijk voor een redelijke afstand langs de rivier de Rijn.

De manschappen in het castellum horen bij een infanterie-eenheid. Deze wordt ingezet om de veiligheid van de Romeinse transportschepen te waarborgen. Naast de pure aanwezigheid en het zorgen voor zichtbaarheid en aandacht voor obstakels in de rivier, is ook het signaleren van problemen met de bevolking een taak. Mocht het nodig zijn, dan is het castellum goed verdedigbaar.

Zoals elk castellum heeft Albaniana op alle vier de hoeken grote geschutstorens, kleinere torens in de muren en torens aan weerszijden van de poorten. De torens zijn allemaal geschikt voor de soldaten om met pijl en boog, een werpspeer of een katapult op een vijand te vuren.
Daarnaast is een groter wapen, de scorpio, klein genoeg om ook vanaf alle torens te gebruiken. Er zijn slechts twee infanteristen nodig om een scorpio te laden en de zware pijlen af te schieten.

De scorpio is een staand wapen en wordt zowel gebruikt om pijlen vanaf de torens te schieten als om in het veld neergezet te worden tijdens een veldslag of schermutseling. De scorpio is dus verplaatsbaar, maar niet even snel want een scorpio is zwaar. Dat is ook nodig om de terugslag van het afschieten van de pijlen op te vangen.

Tijdens de opgravingen in het Alphense stadshart zijn vijf geschutspunten gevonden. Een geschutspunt is de ijzeren punt van een grote pijl die vanaf een scorpio wordt afgevuurd. Daarom weten we zeker dat in Albaniana scorpio’s werden gebruikt.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken.