Eveline Verhoeve

ROMEINEN Spiegel

Naast een bij voorkeur dagelijkse gang naar het badhuis voor de broodnodige hygiëne vonden Romeinen sowieso een goede verzorging belangrijk. Romeinse mannen schoren zich en Romeinse dames gebruikten make-up. En daarbij werd ook een spiegel gebruikt.

Narcissus is vooral bekend, omdat de Romeinse schrijver Ovidius zijn verhaal opnam in de Metamorfosen. De Griekse Narcissus werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld in kristalhelder water. Hij probeerde zichzelf te kussen, maar dat ging uiteraard niet. Het was zijn straf omdat hij een schone maagd negeerde, die vervolgens de godin Aphrodite vroeg om in te grijpen. Het liep slecht af met Narcissus die aan niets anders meer kon denken dan aan zijn spiegelbeeld en wegkwijnde.

Overdreven zelfliefde kan dus zomaar leiden tot iemands ondergang. IJdelheid is echter een Romeinse deugd. Het is een groot goed om het beste uit jezelf te halen. En daar hoort ook uiterlijke verzorging bij en een spiegel.
Romeinse soldaten hebben allemaal in hun kit een strigilus om olie en vuil van de huid te schrapen. Ook hebben zij een scheermes en een setje met nagelknipper, pincet en een oorlepeltje en vaak een kleine reisspiegel.

Naast reisspiegels waren er ook handspiegels. Een reisspiegel is een centimeter of 5 in doorsnede en heeft een oog. De handspiegel is een stuk groter en heeft een handvat.
Een goede spiegel is gemaakt van brons met een laagje goud, zilver of tin om op te poetsen zodat het oppervlak spiegelend is. Soms is de spiegel een eenvoudige ronde schijf, bevestigd aan een houten of benen handvat. De achterzijde van de spiegel kan gegraveerd zijn. Een bronzen spiegel kan ook een fraai bronzen handvat hebben.

De spiegel wordt door dames gebruikt om zichzelf te inspecteren nadat zij haar make-up heeft opgebracht. Deze wordt gemaakt van gekleurd pigment, bijvoorbeeld fijngemalen houtskool of rode oker. Het fijngewreven poeder wordt gemengd met dierlijk vet.
De basis van iedere make-up is een bleke foundation. De lippen krijgen een rode kleur, evenals de subtiele blosjes op de wangen. Zwarte wenkbrauwen en een zwart lijntje rond de ogen maken het geheel af.

Tijdens de opgravingen in en rond het Alphense castellum zijn twee spiegels gevonden. Een van de spiegels was van brons.

Op de foto: een replica van een Romeinse bronzen spiegel tussen make-up spulletjes, eigendom van Legio Secvnda Avgvsta.

Deel 51 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek plein vandaag 14:36

D66 Alphen aan den Rijn is tegen gratis parkeren in centrum

D66 is tegen de invoering van de eerste anderhalf uur gratis parkeren in het stadscentrum en de verbinding die is gelegd met de Onroerend Zaak Belasting. Als uitruil zal de OZB voor winkeliers worden verhoogd.

Advertorial Winkels vandaag 13:04

Wijnen voor de koude winterdagen bij La Bodega ‘87

Krijg jij ook helemaal zin om het in huis gezellig te maken en een lekker uitgebreid herfstdiner op tafel te zetten? Daar hoort natuurlijk wel een heerlijke wijn bij van La Bodega ’87! Nu de herfst echt is begonnen kan je bij La Bodega ’87 terecht voor wijnen die goed bij dit seizoen passen.