Eveline Verhoeve

ROMEINEN Tacitus

'En bovendien nog afgezien van het gevaar van de ruige en onbekende zee wie zou Azië, Afrika of Italië verlaten en op zoek gaan naar Germanië? Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber. Hier kom je alleen indien het je vaderland is.'

De Romeinse consul en historicus Tacitus leefde van 55 tot 117 na Christus. Hij was een gerespecteerd man en ook nu nog een belangrijke kennisbron voor wetenschappers. Tijdens zijn leven liep de Romeinse noordgrens langs de Oude Rijn en daarmee dwars door de huidige gemeente Alphen aan den Rijn. Onze regio hoorde bij de Romeinse provincie Germania. En juist over Germania heeft Tacitus een boek geschreven.

Tacitus is zelf in noordelijkste deel van het Romeinse Rijk op bezoek geweest. De tekst bevat dan ook zeer waarschijnlijk een kern van waarheid. Het zou zomaar kunnen dat Tacitus niets anders heeft gezien dan grijze luchten, regenbuien en hier en daar een forse windvlaag.  
Het landschap was de delta van een grote rivier: de Rijn. Het bestond uit moerassen doorsneden door kreken, beken en riviertjes. Er waren verhogingen op zandgronden. Tegelijkertijd was het een bosrijk gebied.

De bewoners maakten gebruik van paden, maar vooral van het water om zich te verplaatsen. Wegen zoals de Romeinen die kenden, waren er niet. Ook woonde de inheemse bevolking niet in steden met stenen huizen. Nee, er waren boerderijen met lemen wanden en strooien daken gelegen op een verhoging in het terrein.

In de winter van 40-41, werd in het huidige Alphen een Romeins castellum gebouwd en een paar jaar later, in het jaar 47, een in het huidige Zwammerdam. Pas aan het einde van de eerste eeuw werd een weg langs de rivier aangelegd die de forten verbond. Ergens rond die tijd heeft Tacitus onze streken bezocht.

Germania is de enige beschrijving van onze streken in de Romeinse tijd, geschreven door iemand die ook daadwerkelijk in die tijd leefde. De Romein Tacitus bekeek ons kikkerlandje overigens wel erg met Romeinse ogen. Vandaar de weinig vleiende tekst die op een gedenkplaat op het Rijnplein te vinden is.

Deel 1 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.