Eveline Verhoeve

ROMEINEN Verdienen aan het leger

Een vicus, oftewel een kampdorp, ontstaat al snel als de Romeinen ergens een nieuw castellum bouwen. In het kampdorp wonen en werken burgers. Veteranen, gezinnen van legionairs, handelaren, ambachtslieden en wie er verder ook maar denkt iets aan het Romeinse leger te kunnen verdienen.

Het castellum Albaniana wordt in 41-42 gebouwd aan de hoofdstroom van de Rijn in de delta van deze grote rivier. Albaniana ligt ongeveer halverwege een relatief smalle corridor tussen het Bataafse eiland en de Cananefaatse kuststreek. Ten noorden en ten zuiden van deze rivierarm, tegenwoordig beter bekend als de Oude Rijn, liggen uitgestrekte moerasbossen doorsneden door veenriviertjes als Aar, Gouwe en Meije.

Aangezien mensen en goederen vooral via het water reizen, is de ligging aan een grote rivier in de delta ideaal. Zeker als deze rivier de kuststreek met het binnenland van Germania Inferior verbindt en met het achterland via de veenriviertjes. Ver voordat Albaniana ontstaat, wordt er al gereisd tussen Nijmegen, dat al voor de jaartelling een Romeins castrum heeft, en de kuststreek waar Velsen een belangrijke marinehaven is.

De nederzettingen rond de castella hebben een Romeins karakter. Rond de eeuwwisseling van de eerste naar de tweede eeuw is de grote weg aangelegd langs de grensrivier. Er zijn, zeker vanaf de tweede eeuw, stenen gebouwen neergezet zoals een badhuis. Maar ook inheemse (woon)boerderijen vinden een plek.
Er zijn grote opslagschuren vlak bij de kade waar ingevoerde goederen in grote amfora  worden opgeslagen. Er zijn moestuinen bij en werkplaatsen en winkelruimten in woningen. Heel Romeins zijn ook eettentjes, vooral met afhaalmaaltijden, en het is onwaarschijnlijk dat deze hier niet zijn.

De bewoners zijn ondertussen een mengelmoes van vooral veteranen, onder meer uit het Donaugebied, en soldatengezinnen, Bataafse en Cananefaatse ambachtslieden en handelaren die overal vandaan komen en al dan niet tijdelijk domicilie kiezen bij het Alphense fort.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken.