Eveline Verhoeve

ROMEINEN Vierkeizerjaar

In het jaar 68 slaat in het Romeinse Rijk de vlam in de pan. Er heerst onvrede. Voor een groot deel is die onvrede veroorzaakt door keizer Nero die door zijn gedrag veel hoogwaardigheidsbekleders tot vijand heeft gemaakt. Maar ja, wat kunnen zij doen?

Het is de gouverneur van Gallia Lugdunensis (Lyon) die een opstand begint. Hij wordt gesteund door een flink leger en door de Gallische gouverneur Galba. Al snel sluiten mannen als de Spaanse gouverneur Otho zich aan. Binnen de kortste keren begint de Afrikaanse gouverneur Lucius Macer een eigen opstand. En er zijn echter ook gouverneurs en troepen die keizer Nero trouw blijven. Onder druk van de senaat pleegt Nero in juni zelfmoord en Galba wordt senaat, benoemd tot keizer. Het is echter geen eind goed al goed.

Aan het begin van 69, het Vierkeizerjaar, zijn veel hooggeplaatste spelers vermoord, afgezet of juist gepromoveerd. En er zijn verschillende legioenen onderweg naar Rome om orde op zaken te stellen.
Keizer Galba wordt vermoord door opvolger Otho. Na een verloren veldslag pleegt Otho zelfmoord en de overwinnaar Vitellius wordt door de senaat tot keizer benoemd. Dat pikken de legioenen in Judea en Alexandrië niet en zij roepen hun legeraanvoerder Vespasianus uit tot keizer.

Er zijn regionaal en lokaal echter meer geschillen. Zo is tijdens de burgeroorlog de Bataafse Opstand uitgebroken.
Een groot deel van de legioenen langs de Rijngrens was met Vitellius mee naar Rome getrokken. Zij werden na Vitellius’ benoeming tot keizer teruggestuurd. Hier waren ook acht Bataafse cohorten bij. Deze waren al bij Mainz toen er nieuwe orders kwamen om de troepen terug te sturen en nieuwe mannen bij de Bataven te rekruteren. De gouverneur van Germania Superior weigerde.

Ondertussen was de in het Romeinse leger opgeleide Bataaf Julius Civilis, zogenaamd uit naam van Vespasianus, een opstand aan het organiseren samen met de Cananefaten, de Friesii en de Bataafse cohorten uit Mainz en Brittannia. Dat resulteerde in de verwoesting van de meeste Nederlandse Limesforten ook van Albaniana, veldslagen, grote branden in onder meer Oppidum Batavorum (Nijmegen) en Tongeren en de belegering van Castra Vetera (Xanten).
Civilis was oorspronkelijk ingezet om de Bataafse opstand met het Romeinse leger de kop in te drukken. In het jaar 70, bleek dat hij dubbel spel speelde en uit was op eigen, Bataafs, gewin.

De nieuwe keizer Vespasianus stelde in het hele Rijk orde op zaken en stuurde een ook flink aantal legioenen op de Bataafse opstandelingen in het Rijngebied af. En dat was dat.

Deel 64 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.