Eveline Verhoeve

ROMEINEN Vierkeizerjaar

In het jaar 68 slaat in het Romeinse Rijk de vlam in de pan. Er heerst onvrede. Voor een groot deel is die onvrede veroorzaakt door keizer Nero die door zijn gedrag veel hoogwaardigheidsbekleders tot vijand heeft gemaakt. Maar ja, wat kunnen zij doen?

Het is de gouverneur van Gallia Lugdunensis (Lyon) die een opstand begint. Hij wordt gesteund door een flink leger en door de Gallische gouverneur Galba. Al snel sluiten mannen als de Spaanse gouverneur Otho zich aan. Binnen de kortste keren begint de Afrikaanse gouverneur Lucius Macer een eigen opstand. En er zijn echter ook gouverneurs en troepen die keizer Nero trouw blijven. Onder druk van de senaat pleegt Nero in juni zelfmoord en Galba wordt senaat, benoemd tot keizer. Het is echter geen eind goed al goed.

Aan het begin van 69, het Vierkeizerjaar, zijn veel hooggeplaatste spelers vermoord, afgezet of juist gepromoveerd. En er zijn verschillende legioenen onderweg naar Rome om orde op zaken te stellen.
Keizer Galba wordt vermoord door opvolger Otho. Na een verloren veldslag pleegt Otho zelfmoord en de overwinnaar Vitellius wordt door de senaat tot keizer benoemd. Dat pikken de legioenen in Judea en Alexandrië niet en zij roepen hun legeraanvoerder Vespasianus uit tot keizer.

Er zijn regionaal en lokaal echter meer geschillen. Zo is tijdens de burgeroorlog de Bataafse Opstand uitgebroken.
Een groot deel van de legioenen langs de Rijngrens was met Vitellius mee naar Rome getrokken. Zij werden na Vitellius’ benoeming tot keizer teruggestuurd. Hier waren ook acht Bataafse cohorten bij. Deze waren al bij Mainz toen er nieuwe orders kwamen om de troepen terug te sturen en nieuwe mannen bij de Bataven te rekruteren. De gouverneur van Germania Superior weigerde.

Ondertussen was de in het Romeinse leger opgeleide Bataaf Julius Civilis, zogenaamd uit naam van Vespasianus, een opstand aan het organiseren samen met de Cananefaten, de Friesii en de Bataafse cohorten uit Mainz en Brittannia. Dat resulteerde in de verwoesting van de meeste Nederlandse Limesforten ook van Albaniana, veldslagen, grote branden in onder meer Oppidum Batavorum (Nijmegen) en Tongeren en de belegering van Castra Vetera (Xanten).
Civilis was oorspronkelijk ingezet om de Bataafse opstand met het Romeinse leger de kop in te drukken. In het jaar 70, bleek dat hij dubbel spel speelde en uit was op eigen, Bataafs, gewin.

De nieuwe keizer Vespasianus stelde in het hele Rijk orde op zaken en stuurde een ook flink aantal legioenen op de Bataafse opstandelingen in het Rijngebied af. En dat was dat.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.