Eveline Verhoeve

ROMEINEN Vrouwen bij het fort

In het Romeinse leger zelf was geen plaats voor vrouwen. Zij konden niet 'in dienst' en dat gebeurde dus ook niet. Maar, de mannen in het leger hadden vaak wel degelijk een gezin en zij kwamen genoeg vrouwen tegen in de vicus.

In de vicus woonden, leefden en werkten burgers: mannen en vrouwen. Het dorp Albaniana rond het  castellum Albaniana werd bevolkt door ambachtslieden die met het leger meetrokken en met gezinnen van legionairs.
Ook was zo'n dorp altijd een magneet voor handelaren en voor wie er allemaal geld aan het leger wilde verdienen. Er was genoeg te doen om het leger te voorzien van veel benodigdheden. Naast wat er werd aangevoerd uit andere streken van het Romeinse Rijk werd ook ter plekke veel ingekocht, vooral goederen die de Romeinse soldaten niet zelf konden maken in de grote werkplaats in het fort.

Vrouwen speelden in het dorp en in het leven van de Romeinse soldaten een grote rol. Zij speelden trouwens in het hele Rijk een grote rol. Hoewel het voor de soldaten officieel verboden was om te trouwen, was dat geen belemmering om een gezin te stichten.
De vrouwen moesten vervolgens wel zorgen dat zij en de kinderen brood op de plank hadden. Vrouwen oefenden dan ook ambachten uit, dreven handel en zorgden soms ook voor het plezier van de vrijgezelle soldaten.

In de vicus woonden ook Cananefaatse gezinnen, de inheemse bevolking, die hun brood verdienden aan het Romeinse leger. Er was genoeg te doen. De rivier de Oude Rijn was een drukke transportroute voor het leger: voor goederen, voor manschappen en voor de marine.
Maar ook de bewoners van de Rijndelta maakten gebruik van de rivier. Dat is altijd zo geweest. Zij vervoerden goederen, zij visten in de rivier en het was al een goede en bekende handelsroute voordat de Romeinen er een grens van maakten.

Romeinse vrouwen van verschillende standen bevolkten de vicus. Daarbij gaat het vooral om gewone werkende vrouwen. Romeinse dames met een gefriseerd kapsel, zwaar opgemaakt, behangen met sieraden en in dure kleding gehuld? Die waren zeldzaam rond het fort Albaniana aan de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Deel 25 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.