Eveline Verhoeve

ROMEINEN Vrouwen bij het fort

In het Romeinse leger zelf was geen plaats voor vrouwen. Zij konden niet 'in dienst' en dat gebeurde dus ook niet. Maar, de mannen in het leger hadden vaak wel degelijk een gezin en zij kwamen genoeg vrouwen tegen in de vicus.

In de vicus woonden, leefden en werkten burgers: mannen en vrouwen. Het dorp Albaniana rond het  castellum Albaniana werd bevolkt door ambachtslieden die met het leger meetrokken en met gezinnen van legionairs.
Ook was zo'n dorp altijd een magneet voor handelaren en voor wie er allemaal geld aan het leger wilde verdienen. Er was genoeg te doen om het leger te voorzien van veel benodigdheden. Naast wat er werd aangevoerd uit andere streken van het Romeinse Rijk werd ook ter plekke veel ingekocht, vooral goederen die de Romeinse soldaten niet zelf konden maken in de grote werkplaats in het fort.

Vrouwen speelden in het dorp en in het leven van de Romeinse soldaten een grote rol. Zij speelden trouwens in het hele Rijk een grote rol. Hoewel het voor de soldaten officieel verboden was om te trouwen, was dat geen belemmering om een gezin te stichten.
De vrouwen moesten vervolgens wel zorgen dat zij en de kinderen brood op de plank hadden. Vrouwen oefenden dan ook ambachten uit, dreven handel en zorgden soms ook voor het plezier van de vrijgezelle soldaten.

In de vicus woonden ook Cananefaatse gezinnen, de inheemse bevolking, die hun brood verdienden aan het Romeinse leger. Er was genoeg te doen. De rivier de Oude Rijn was een drukke transportroute voor het leger: voor goederen, voor manschappen en voor de marine.
Maar ook de bewoners van de Rijndelta maakten gebruik van de rivier. Dat is altijd zo geweest. Zij vervoerden goederen, zij visten in de rivier en het was al een goede en bekende handelsroute voordat de Romeinen er een grens van maakten.

Romeinse vrouwen van verschillende standen bevolkten de vicus. Daarbij gaat het vooral om gewone werkende vrouwen. Romeinse dames met een gefriseerd kapsel, zwaar opgemaakt, behangen met sieraden en in dure kleding gehuld? Die waren zeldzaam rond het fort Albaniana aan de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Deel 25 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).