Eveline Verhoeve

ROMEINEN Wapens

De Romeinse soldaten in het Alphense castellum Albaniana waren natuurlijk goed bewapend. Zij hadden een zwaard, een dolk en een werpspeer of een speer. Van al deze wapens zijn onderdelen opgegraven. Er zijn opmerkelijk veel speerpunten gevonden, maar liefst 58 stuks.

De infanterie was zwaar bewapend. Behalve de persoonlijke wapens van de soldaten waren er ook grote wapens met veel vuurkracht. Bijvoorbeeld de ballista, een manshoge katapult die stenen ballen afschoot. Of de meestal ietwat kleinere scorpio die grote pijlen afschoot. Van deze laatste pijlen zijn in het Alphense castellum vijf geschutspunten aangetroffen.

De persoonlijke wapens van de infanteriesoldaten waren van ijzer in combinatie met ander materiaal. Logisch, want de schachten van pijlen, speren en werpsperen was van hout. Handvaten van zwaarden en dolken waren eveneens van hout, maar konden ook van been of ivoor zijn.

De werpspeer was het gebruikelijke wapen van de soldaten. Op z’n Romeins heette zo’n speer een pilum. Vaak was er een zwak punt achter de ijzeren punt aangebracht, zodat deze afbrak of verboog en de vijand de pilum mooi niet terug kon gooien.
In Albaniana werd echter veel gebruik gemaakt van een ‘gewone’ speer. Er zijn veel meer gewone speerpunten opgegraven dan punten van een pilum. Maar liefst 58 speerpunten tegenover zeven voor een werpspeer.

Zowel van zwaarden als van dolken zijn 22 onderdelen opgegraven. Het korte steekzwaard, de gladius, was het belangrijkste wapen bij man-tot-man gevechten. Er werd dan ook veelvuldig geoefend, meestal met een houten gladius.
De dolk was kort en scherp aan beide zijden van de kling. Hoewel deze pugio waarschijnlijk bedoeld was als ‘back up wapen’ kon de dolk ook als mes worden gebruikt.

De gladius en de dolk werden in een schede aan de riem gedragen. Deze was van hout met een dun ijzeren beslag. In het Alphense fort zijn een paar bijzondere exemplaren gevonden. Zo is er het beslag van een dolkschede met ingesneden visgraatversiering. En er is een bronzen strip, een stukje van een zwaardbeslag, opgegraven met bijzondere afbeeldingen van Remus en Romulus met een voedende wolvin.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.