Eveline Verhoeve

ROMEINEN Wapens

De Romeinse soldaten in het Alphense castellum Albaniana waren natuurlijk goed bewapend. Zij hadden een zwaard, een dolk en een werpspeer of een speer. Van al deze wapens zijn onderdelen opgegraven. Er zijn opmerkelijk veel speerpunten gevonden, maar liefst 58 stuks.

De infanterie was zwaar bewapend. Behalve de persoonlijke wapens van de soldaten waren er ook grote wapens met veel vuurkracht. Bijvoorbeeld de ballista, een manshoge katapult die stenen ballen afschoot. Of de meestal ietwat kleinere scorpio die grote pijlen afschoot. Van deze laatste pijlen zijn in het Alphense castellum vijf geschutspunten aangetroffen.

De persoonlijke wapens van de infanteriesoldaten waren van ijzer in combinatie met ander materiaal. Logisch, want de schachten van pijlen, speren en werpsperen was van hout. Handvaten van zwaarden en dolken waren eveneens van hout, maar konden ook van been of ivoor zijn.

De werpspeer was het gebruikelijke wapen van de soldaten. Op z’n Romeins heette zo’n speer een pilum. Vaak was er een zwak punt achter de ijzeren punt aangebracht, zodat deze afbrak of verboog en de vijand de pilum mooi niet terug kon gooien.
In Albaniana werd echter veel gebruik gemaakt van een ‘gewone’ speer. Er zijn veel meer gewone speerpunten opgegraven dan punten van een pilum. Maar liefst 58 speerpunten tegenover zeven voor een werpspeer.

Zowel van zwaarden als van dolken zijn 22 onderdelen opgegraven. Het korte steekzwaard, de gladius, was het belangrijkste wapen bij man-tot-man gevechten. Er werd dan ook veelvuldig geoefend, meestal met een houten gladius.
De dolk was kort en scherp aan beide zijden van de kling. Hoewel deze pugio waarschijnlijk bedoeld was als ‘back up wapen’ kon de dolk ook als mes worden gebruikt.

De gladius en de dolk werden in een schede aan de riem gedragen. Deze was van hout met een dun ijzeren beslag. In het Alphense fort zijn een paar bijzondere exemplaren gevonden. Zo is er het beslag van een dolkschede met ingesneden visgraatversiering. En er is een bronzen strip, een stukje van een zwaardbeslag, opgegraven met bijzondere afbeeldingen van Remus en Romulus met een voedende wolvin.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving gisteren 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.   

Politiek gisteren 14:56

Cliƫntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.