Eveline Verhoeve

ROMEINEN Waternetwerk

De locatie van het Alphense castellum Albaniana is direct aan de Oude Rijn. Het Romeinse fort strekt zich uit van de huidige Castellumstraat tot aan het Omloopkanaal. Deze plek is gekozen, omdat aan de overkant van de rivier de monding van de Aar ligt.

De Romeinse castella in het Limesgebied in het westen van Nederland bewaken de monding van een belangrijke zijrivier aan de overkant van de Oude Rijn of liggen pal naast een monding van een waterloop op de zuidelijke oever. Zo ligt Albaniana tegenover de monding van de Aar en Nigrum Pullum, Zwammerdam, ligt tegenover de monding van de Meije. Tussen beide forten op de zuidelijke oever is de monding van de Gouwe waar zowel een brug als een wachttoren moeten hebben gelegen.

Onder de Romeinse castella is dat van Alphen aan den Rijn relatief klein. Dat heeft veel te maken met het landschap. Op de geplande locatie past een groter fort nu eenmaal niet. De ondergrond is wel natter dan een paar honderd meter verder landinwaarts.
Toch is de locatie zorgvuldig en goed gekozen. Vanaf de torens en muren van het castellum is behalve de Oude Rijn ook de monding van de Aar uitstekend te bewaken. De Aar ligt immers landinwaarts in ‘vijandelijk’ gebied. De Limes mag dan een diffuse grens zijn, het is wel een grens.

De rivier Aar verzorgt de afwatering van een netwerk van kleinere beken, stroompjes en geulen op de Oude Rijn. Dit behoorlijk dichte netwerk is het wegenstelsel van de oudheid. Sterker nog: water is tot ver in de negentiende eeuw de belangrijkste infrastructuur voor reizigers en handelaren.
Direct langs de Oude Rijn en de Aar liggen oeverwallen, dan volgen veenbossen die overgaan in een relatief smalle strook riet en zeggevelden. Uiteindelijk volgen uitgestrekte moerassige veengronden. En overal zijn waterwegen.

De kleine waterwegen zijn gemakkelijk bevaarbaar voor boomstamkano’s en voor een deel ook voor platbodems. Bij het castellum Nigrum Pullum zijn de zes Schepen van Zwammerdam gevonden, drie boomstamkano’s en drie platbodems. Net zulke boten voeren ook langs het Alphense castellum en legden daar aan de kade aan om goederen uit te laden, reizigers af te zetten en om vis te verhandelen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid gisteren 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein gisteren 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk gisteren 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving gisteren 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk gisteren 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.