Eveline Verhoeve

ROMEINEN Werktuigen

Een belangrijke bezigheid van de Romeinse soldaten in het Alphense castellum Albaniana is de zorg voor de verdedigingswerken. Rond het castellum ligt een stevige omwalling met daarbuiten een aantal greppels. De soldaten besteden een deel van hun tijd aan het onderhoud en aan vernieuwing.

Het weer is niet altijd even prettig hier in het hoge noorden van het Romeinse Rijk. Zoals de Romeinse schrijver Tacitus het stelde: 'Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber. Hier kom je alleen indien het je vaderland is.'

De omstandigheden in en rond Albaniana zijn inderdaad verre van ideaal naar Romeinse maatstaven. De greppels horen in theorie droog te zijn, maar er is kroos in greppels aangetroffen en dat wijst op een laag water. Dit kan door overstromingen zijn gekomen, maar ook door een hoge grondwaterstand.
Zo vlak langs de rivier is het duidelijk natter dan gewenst. De stenen omwalling is in de tweede eeuw aan de Rijnkant zelfs ooit voor een deel door de rivier ondergraven en ingestort.

De Romeinse soldaten hebben allerlei gereedschap en werktuigen voor het klaren van de zware klussen aan hun verdedigingswerken. Of het nu om grondwerk gaat, zoals het aanleggen of verder uitgraven van een greppel, of om het vervangen van planken van de omwalling, voor alle werkzaamheden is er wel gespecialiseerd gereedschap.
Van deze gereedschappen zijn zowel ijzeren als houten onderdelen tijdens de archeologische opgravingen gevonden. Na reconstructie zien ze er meestal heel bekend uit.

Zo zijn de overblijfselen van een ijzeren schop met een essenhouten steel aangetroffen. Het blad is maar liefst 33 centimeter breed en dat is een forse maat. Nu kan van zo’n schop het blad geheel van ijzer zijn, maar een houten blad met een forse ijzeren rand is ook gebruikelijk. Andere gereedschappen die zijn gevonden, zijn onder meer een hak, een houweel en een bijl.

We weten hoe deze gereedschappen zijn gebruikt, omdat moderne gereedschappen nog dezelfde vorm en functie hebben. Van een aantal gereedschappen is echter het militaire gebruik anders dan wanneer hetzelfde werktuig door de burgerbevolking wordt gebruikt. Hoe het leger met deze werktuigen omging is onder meer te zien op de reliëfs op de Zuil van Trajanus, die in het begin van de tweede eeuw in Rome is opgericht.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken vandaag 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:26

Onderhoudswerkzaamheden aan A12 en A20 in volle gang

Het grootschalige onderhoud aan de A12 en A20 is nu twee weken bezig. In juni wordt het wegdek vernieuwd tussen Nieuwerbrug aan den Rijn en Utrecht, en er wordt gewerkt aan viaducten en vangrails. Weggebruikers van Alphen aan den Rijn richting Utrecht dienen hier rekening mee te houden.   

Overige gisteren 16:38

Woonforte overhandigt cheque ter waarde van € 5.000 aan Participe

Op de Nationale Buitenspeeldag op de Burgemeester Bruins Slotsingel overhandigde Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte, een cheque van € 5.000 aan Participe voor het organiseren van sportactiviteiten voor jongeren in aandachtswijken. Participe en de jongerenwerkers zetten zich in voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving. Ook Woonforte vindt het belangrijk dat deze jongeren een waardevolle plek vinden in hun buurt.

Advertorial Kinderen gisteren 12:48

Romeinse dag in het Alphense Stadshart

Op vrijdag 28 juni wordt het Alphense stadshart omgetoverd tot een levendig Romeins dorp, speciaal voor groepen van zowel jongeren als ouderen. Het programma biedt activiteiten zoals een speurtocht en Romeinse vaartochten, waardoor op een interactieve manier kennis gemaakt kan worden met de Romeinse geschiedenis van Alphen.