Eveline Verhoeve

ROMEINEN Wilde eend

De Romeinse legionairs krijgen van het leger een basisrantsoen, bestaande uit graan, vlees, zure wijn, groenten en peulvruchten. Zij kunnen ook van alles kopen, vooral van de lokale bevolking. En er bestaat ook zoiets als de jacht, bijvoorbeeld op wilde eenden.

De jacht is in de buurt van de kazernes, castra en castella, een goede mogelijkheid om variatie op het menu aan te brengen. Jagen valt echter niet onder de normale dagelijkse taken en bezigheden van een legionair. Wel kunnen zij in hun vrije tijd op jacht gaan.
Romeinse legionairs kunnen bijvoorbeeld jagen met pijl en boog of met een slinger. Beide zijn normale wapens voor de soldaten.

Waar jagen de Romeinen langs de Limes op?
Wel, bijvoorbeeld op watervogels zoals de wilde eend. Zeker als de legionairs gestationeerd zijn in een castellum als Albaniana in de natte smalle corridor tussen de kust en de hoger gelegen gebieden in het midden van Nederland. Zij kunnen echter ook bij de plaatselijke poelier in de handelsnederzetting hun slag slaan.

Watervogels als de wilde eend voelen zich thuis in de nattigheid. Meren en vennetjes zijn favoriet. En die zijn er genoeg in de natte veengebieden aan beide zijden van de Oude Rijn.
Soms brengen de watervogels hier hun jongen groot en soms niet. Er zijn inheemse watervogels in de zin dat zij hier het hele jaar verblijven. En er zijn bijvoorbeeld eenden, zwanen en ganzen uit het hoge noorden. Deze trekvogels kiezen hier domicilie om te overwinteren. Zij broeden op de toendra’s.

Tussen het riet en de zegge of in een holle boom kunnen eenden een nest maken en hun jongen grootbrengen. Wilde eenden worden al in de Late IJzertijd door de lokale bevolking op tafel gezet. De veren worden bijvoorbeeld gebruikt voor beddengoed.

Hoewel op grote mediterrane boerenbedrijven rond het begin van de jaartelling al gebruik wordt gemaakt van eendenkooien en volières met tamme eenden, is het niet waarschijnlijk dat dit toen ook al langs de Nedergermaanse Limes bij een castellum gebeurde.
Tamme eenden zijn trouwens geen aparte soort. Wilde eieren worden uitgebroed door huiskippen en vervolgens worden de wilde eendenkuikens vanzelf tamme eenden en broeden zij hun eigen eieren uit.

Hoe worden de eenden opgediend?
De schrijver Martialis (40-104 na Chr.) meldt over eend dat deze in haar geheel geroosterd dient te worden. Vervolgens moeten aan tafel de borstfilets van de vogel af worden gesneden. De vogel gaat daarna terug naar de keuken om de bouten gaar te roosteren. De beroemde lekkerbek Apicius vindt dat eend moet worden voorgekookt en daarna pas geroosterd.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 17:07

Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 13:25

Kunstspecial Anselm film en lezing bij Parkvilla

Anselm Kiefer is een Duitse kunstschilder en beeldhouwer. Hij wordt gezien als één van de grootste, nog levende kunstenaars. Parkvilla organiseert een film en lezing over deze invloedrijke en vernieuwende kunstenaar. Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie. Tot en met 25 februari 2024 is er in Museum Voorlinden in Wassenaar een solotentoonstelling van Anselm: een mooi cultureel uitje voor in de kerstvakantie.