ROMEINEN Wolfje
In het Romeinse leger waren net als in het moderne leger, dat overigens op Romeinse leest is geschoeid, rangen en standen. Er waren ook veel verschillende functies. Een eervolle was die van standaarddrager. De standaards werden zelfs in een eigen heiligdom bewaard.
Elk legioen had een eigen vaandel met daarop een nummer. Een legioen dat in het Rijngebied actief was, was bijvoorbeeld Legio Secunda Augusta, het tweede legioen van keizer Augustus dus. In Nijmegen was Legio X Gemina gelegerd, een van de legioenen van Julius Caesar. Keizer Augustus en Julius Caesar zijn de oprichters van deze legioenen. De naam blijft echter van het legioen ook als de naamgevers allang overleden zijn.
Het vaandel betekende veel meer dan enkel een herkenningspunt. Het vaandel was ook heilig voor een legioen. Maar lang niet zo heilig als de adelaar, de aquila. Deze werd gedragen door de aquilifer, de standaarddrager van het legioen. De signifer droeg het embleem van het legioen.
De onderdelen van het legioen, de cohorten, hadden altijd een signum van hun legioen bij zich. Deze werd gedragen door de signifer, die ook de financiën voor zijn rekening nam.
De dragers waren allemaal officier in het Romeinse leger. Een onderdeel van hun uitrusting was een dierenhuid. Vaak was dit de huid en de kop van een wolf. Daardoor waren deze bijzondere legionairs altijd herkenbaar.
Belangrijker echter is dat de wolf op het slagveld een teken van de oorlogsgod Mars was. En wie Mars aan zijn zijde had, ging voor de overwinning.
In het fort van Alphen aan den Rijn, Albaniana, was een cohort gelegerd. Door de omvang van het fort, het was een van de kleinere, is het vrij zeker dat het hier om een kleiner cohort ging. Dat neemt niet weg dat het signum van het cohort met evenveel egards werd behandeld als de adelaar door een legioen. Het signum werd bewaard in een heilige nis in de principa, het hoofdkwartier in een fort.
2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.