Eveline Verhoeve

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Als wij moderne mensen aan de cavalerie denken, of aan de bereden politie, dan zien we direct een groot stevig paard op ons netvlies waaraan de ruiter bijkans ondergeschikt is. Althans een stuk minder imposant dan het enorme paard.
Bij de Romeinen ligt dat een beetje anders en dat blijft zo tot ver na de middeleeuwen. De paarden zijn namelijk pony's. Geen Shetlanders natuurlijk, maar wel de maat en over het algemeen de bouw van een hedendaagse flinke pony.
Voor een goed beeld kun je een afbeelding op internet zoeken van een beroemd origineel Romeins ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius te paard.

De Romeinse manier van opzadelen lijkt op die van tegenwoordig: een deken en een zadel worden met een singel rond de buik van het paard vastgemaakt en het hoofdstel wordt met een bit in de mond rond het hoofd bevestigd. Het zadel is, in tegenstelling tot nu, niet voorzien van stijgbeugels.

Romeinse zadels zijn wel net als nu voorzien van een zadelboom. De zadelboom geeft het zadel de vorm en de steun. De zadelboom wordt bekleed met leer en voorzien van riempjes voor de singel om het zadel te bevestigen. Het Romeinse zadel heeft aan de voor- en achterzijde links en rechts een zadelhoorn.

Van Romeinse zadels is vooral metalen beslag en een enkel stukje leer teruggevonden. Voor reconstructies worden daarom onder meer ruiterstandbeelden en reliëfs gebruikt. Belangrijk is hierbij ook experimentele archeologie, waarbij de ervaringen van moderne herbelevers meetellen.

In het Alphense castellum Albaniana was geen cavalerie gehuisvest. Wel zijn er 'mannen met paarden' in het fort aanwezig. In ieder geval komt de Romeinse postbesteller, koerier te paard, de post brengen, soms zal er bezoek te paard zijn geweest en waarschijnlijk hebben de commandant en wellicht de hoge officieren een eigen paard.

Tijdens de opgravingen van het fort zijn verschillende onderdelen van paardentuig gevonden: een fragment van een zadelhoorn, twee bellen, zes hangers, drie phalerae (schijf), een riemkoppeling, drie riemsluitingen, twee riembeslagen en een ruiterspoor.

Deel 52 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 19:48

MINERVA God voor ons allen

Ik lees net in de media dat het in het Groene Hart Alphen-Stad is waar de grootste stress zit. Ruim 20 procent van de inwoners heeft er last van. Dat vind ik niet echt verbazingwekkend, want elke stad veroorzaakt stress.

Politiek gisteren 19:08

Alphense begraafplaatsen worden optimaal ingericht

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft vastgesteld dat wethouder Gert-Jan Schotanus aan de slag kan met het meest optimale scenario voor de toekomst van de Alphense begraafplaatsen. Wel wil de raad ook natuur begraven mogelijk maken en zij wil geen tariefverhoging voor 2022.

Politiek gisteren 18:41

"Alphen mag blij zijn met zo’n belegger voor de Sacharovlaan"

Wethouder Gerard van As is net als de gemeenteraad verrast door de verkoop van het geplande appartementencomplex aan de Sacharovlaan. Maar, de verkoop is niet per definitie negatief. "Alphen mag blij zijn met een belegger als het Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer."

Advertorial Kinderen gisteren 17:06

EMDR, behandeling bij trauma en angst – De Praktijk4Kids helpt

Bij De Praktijk4Kids worden veel kinderen geholpen met behulp van EMDR. EMDR is een behandelmethode die vooral wordt toegepast bij trauma, maar ook bij andere klachten zoals angsten. In deze blog lees je wanneer er gebruik gemaakt kan worden van EMDR en wat het precies inhoudt.

Alphense Zendmast gisteren 16:17

Alphense zendmast paars verlicht voor verjaardag

Sinds vorig jaar is het mogelijk om de Alphense zendmast te verlichten voor de verjaardag van een dierbare. De zendmast kleurt op vrijdag 15 oktober paars voor de verjaardag van Devin van den Berg.