Eveline Verhoeve
Advertorial Limesjaar 2022

Romeins Weekend Alphen aan den Rijn op 3 en 4 september

Het Alphense centrumgebied is in het Limesjaar 2022 gehuld in Romeinse sferen tijdens het Romeins Weekend op 3 en 4 september. Romeinse groepen, activiteiten en festiviteiten maken dat het moderne Alphen aan den Rijn voor even weer het Romeinse Albaniana is.

Zaterdag en zondag wordt het winkelgebied rond het Rijnplein, plus winkelcentrum De Aarhof, van 12.00 tot 17.00 uur door verschillende groepen Romeinen bezet, zaterdagavond dineren zij op het Thorbeckeplein.

Er zijn soldaten, gladiatoren, ambachtslieden en burgers in hun kampementen die demonstraties geven. Daarnaast zijn er museale presentaties door Vicus aan de Rijn, Museumpark Archeon en Restauratiewerf Zwammerdam. Er zijn ook Romeinse games, een expositie van Verfstreken, spellen voor kinderen en volwassenen en er zijn rondvaarten met een boot vanaf het Rijnplein.

De Romeinse soldaten van Legio II Augusta, Legio X Gemina, Fectio en Pax Romana presenteren hun uitrusting en zij laten tactische formaties zien tijdens de dagelijkse shows. Daarna paraderen zij door het Stadshart van het Rijnplein richting Thorbeckeplein en vice versa. De gladiatoren, het zijn dames, raken in dagelijks twee keer in een bloederig gevecht verzeild in de arena op het Rijnplein. De burgers laten hun dagelijkse werk zien en er is een ambachtenmarkt.

Het spectaculaire Romeins Weekend is het meer dan waard om een bezoek aan te brengen. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende organisaties en overheden, onder meer provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn, centrumwinkeliers en horecaondernemers (VOC), PReT, Archeon, RomeinsAlphen.nl en #AlphenLinkt.

Romeinse stadswandeling

Tijdens het Romeins Weekend wordt ook de Pleisterplaats Albaniana stadswandeling gelanceerd. In het Alphense Stadshart is een wandeling samengesteld langs plekjes waar het Romeinse verleden onverwacht opduikt en waar veel te vertellen is over het Romeinse verleden, zoals over castellum Albaniana, het kampdorp, de Rijn en de woeste veengebieden. De brochure is verkrijgbaar bij Het Brugwachtertje, VVV Alphen en De Vergulde Wagen.

Limes Classic

Tijdens het Romeins Weekend wordt ook de Limes Classic gereden. Dit jaarlijkse fietsevenement gaat met vijf verschillende routes van 37,5 tot 225 km door het Romeinse grensgebied, de Nedergermaanse Limes. Start en finish zijn bij castellum Nigrum Pullum in Zwammerdam. Meer info en inschrijven via www.hollandselimesclassic.nl.

Limesjaar 2022

In het Limesjaar wordt gevierd dat ook de gemeente Alphen aan den Rijn voortaan deel uitmaakt van de Nedergermaanse Limes. Deze Romeinse grensstreek is door Unesco eind 2021 op de Wereld Erfgoed Lijst geplaatst. Een goede reden om dit te vieren tijdens het spectaculaire Romeins Weekend. Het Stadshart wordt dé Romeinse place to be: Pleisterplaats Albaniana!


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 16:29

Alphense Rietveldsluis weer open vanwege einde droogte

Afgelopen zomer was het heel droog in Nederland, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit zorgde voor watertekort waardoor er enkele maatregelen genomen werden door het Hoogheemraadschap van Rijnland. De laatste maatregelen worden nu opgeheven.

Verkeer en vervoer vandaag 15:42

Inchecken met je betaalpas? Bij Arriva kan dat sinds kort in Alphen aan den Rijn

Reizen in de bussen van Arriva in Alphen aan den Rijn is nu nog makkelijker. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf 5 oktober ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm in het OV beschikbaar.

Advertorial Handel en dienstverlening vandaag 14:59

Martens Riool Onderhoud is er áltijd voor jou

We hebben het allemaal wel eens gehad. Je komt thuis en je ontdekt dat je WC verstopt zit of dat er ineens kleine, hartvormige, zwarte vliegjes in je gang zitten. Wie kan je bellen om te helpen? Martens Riool en Onderhoud.

Kinderen vandaag 14:09

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! is begonnen

Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober is het Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek staat als altijd het kinderboek centraal. Door het hele land, en dus ook in Alphen aan den Rijn, worden activiteiten georganiseerd. Op scholen, bij bibliotheken, en in boekhandels.