PR Archeon

Romeins weekend in centrum van Alphen

Na het succes van vorig jaar, gaat het Alphense centrum ook dit jaar terug naar de Romeinse tijd. Het centrum staat zaterdag 6 en zondag 7 juli bol van Romeinse activiteiten.

Castellum Albanianae heette het centrum van Alphen aan den Rijn in de Romeinse tijd. In het Romeins Weekend is dit opnieuw te beleven. Door het hele centrum zijn tussen 12.00 en 17.00 uur activiteiten te zien en te doen die alle in het teken staan van de Romeinen.

Het weekend wordt zaterdag om 12.00 uur officieel geopend. Een schip, met daarop genodigden, meert af bij het Rijnplein. Burgemeester Liesbeth Spies verzorgt het openingswoord.

Het schip blijft het gehele weekend in Alphen. Bezoekers kunnen zaterdag en zondag een stuk over de Rijn - een belangrijke rivier in de Romeinse tijd - varen. Aan boord vertelt een VVV-stadsgids over Alphen in de Romeinse tijd. Kaartjes voor de rondvaart zijn te koop in VVV Het Brugwachtertje bij de Alphense Brug. Maar er is veel meer te beleven in het centrum.

Activiteiten
Er zijn diverse militaire shows, uitgevoerd door ongeveer dertig soldaten. Zij marcheren door de straten en verzorgen demonstraties. Muziek wordt gemaakt door Romeinse muzikanten van Holland Historie met slagwerk, askaulos, fluiten en lier. Spectaculair zijn de gladiatrixengevechten: vrouwelijke gladiatoren die het tegen elkaar opnemen in de ‘arena’. Compleet met verhaal, presentator en soldaten. Ook is een kampement te bezoeken waar twee groepen Romeinse en inheemse burgers vertellen over militairen, wonen, religie, ambachten, lokale bevolking en de wegenbouw. De burgers demonstreren hun ambachten in het kampement, wat ook te bekijken is op de ambachtenmarkt. Er is een Romeinse beautysalon en kinderen kunnen in de Baroen zwaardvechten en een soldaattraining volgen. In het triclinium van Archeon kunnen bezoekers het hele weekend op banken plaatsnemen en liggend, of zittend, tussen de Romeinen op de foto. Nieuw is het avondprogramma ‘Romeinen dineren’ op zaterdag 6 juli. 75 Romeinen eten met elkaar op het Thorbeckeplein en bezoeken in groepjes de restaurants rond het Thorbeckeplein met een troubadour en een vuurspuwer.

Zwammerdamschepen
Bijzonder is de Archeon-scheepswerf in het klein, te vinden voor de Adventskerk. Hier worden scheepvaarttechnieken getoond, zoals de bewerking van houten onderdelen die echt gebruikt gaan worden bij de restauratie van de wereldberoemde Zwammerdamschepen op de werf in Archeon.

De gestolen Aureus
Ook is er de speciale app ‘De gestolen Aureus’, waarin kinderen (en volwassenen) vanaf 8 jaar spelenderwijs kunnen kennismaken met het Romeins verleden. De waardevolle Aureus van de kampcommandant is gestolen en via een speurtocht door Albanianae kan iedereen helpen de dader te vinden. De app is te downloaden via www.romeinenapp.nl.

Muntenspel
Om warm te lopen voor het Romeins Weekend kunnen klanten in het Alphense centrum meedoen aan het Muntenspel. Van 21 juni tot en met 5 juli krijgen klanten, bij een aankoop vanaf 10 euro in een centrumwinkel, een Romeinse munt met een unieke code waarmee prijzen te winnen zijn, waaronder een weekend naar Rome voor twee personen.

Winkeliersvereniging VOC organiseert het evenement en krijgt daarbij medewerking van Archeon, VVV Alphen aan den Rijn, De Pret, Het Cultuurpalet, Novitas Heritage, Albanix Omnia Van Leersum en Buro Toob. Gemeente Alphen aan den Rijn, Alphen Marketing, Winkeliersvereniging Rijnplein, de centrumwinkeliers, pandeigenaren (CVCA) en Winkelcentrum De Aarhof financieren het event.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 16:13

Ritmische groep Wilskracht pakt opnieuw de winst

De seniorengroep ritmische gymnastiek van Wilskracht zette in het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 december tijdens de internationale DreamCup in Hoofddorp opnieuw een foutloze oefening met bal neer.

Stadshart gisteren 15:52

IJsbaan op het Rijnplein in opbouw

Van vrijdag 13 december tot en met maandag 6 januari 2020 kan er geschaatst worden op het Rijnplein in Alphen aan den Rijn. De opbouw van de ijsbaan is momenteel in volle gang.

Verkeer en vervoer gisteren 15:20

Geen treinen tussen Bodegraven en Alphen

Er rijden momenteel geen treinen tussen station Bodegraven en station Alphen aan den Rijn. De oorzaak hiervan is een defecte spoorbrug.

Blog Opinie gisteren 15:11

Alphen blameert zich tegen de nummer laatst

A.V.V. Alphen is in de derde klasse A zondag vooralsnog niet meer dan een middenmoter. Toch richt men zich bij de club gelet op het ogenschijnlijk gemakkelijke programma op het winnen van de tweede periode.

Winactie Overige gisteren 14:43

Win een zitzak van Slijterij Jelfra De Toren

Kijk jij graag voetbal in stijl? En doe je dit het liefst op een relaxte en ontspannen manier? Dan hebben wij goed nieuws! Wij mogen namens Slijterij Jelfra De Toren een toffe Heineken/Champions League zitzak weggeven.