PR Archeon

Romeins weekend in centrum van Alphen

Na het succes van vorig jaar, gaat het Alphense centrum ook dit jaar terug naar de Romeinse tijd. Het centrum staat zaterdag 6 en zondag 7 juli bol van Romeinse activiteiten.

Castellum Albanianae heette het centrum van Alphen aan den Rijn in de Romeinse tijd. In het Romeins Weekend is dit opnieuw te beleven. Door het hele centrum zijn tussen 12.00 en 17.00 uur activiteiten te zien en te doen die alle in het teken staan van de Romeinen.

Het weekend wordt zaterdag om 12.00 uur officieel geopend. Een schip, met daarop genodigden, meert af bij het Rijnplein. Burgemeester Liesbeth Spies verzorgt het openingswoord.

Het schip blijft het gehele weekend in Alphen. Bezoekers kunnen zaterdag en zondag een stuk over de Rijn - een belangrijke rivier in de Romeinse tijd - varen. Aan boord vertelt een VVV-stadsgids over Alphen in de Romeinse tijd. Kaartjes voor de rondvaart zijn te koop in VVV Het Brugwachtertje bij de Alphense Brug. Maar er is veel meer te beleven in het centrum.

Activiteiten
Er zijn diverse militaire shows, uitgevoerd door ongeveer dertig soldaten. Zij marcheren door de straten en verzorgen demonstraties. Muziek wordt gemaakt door Romeinse muzikanten van Holland Historie met slagwerk, askaulos, fluiten en lier. Spectaculair zijn de gladiatrixengevechten: vrouwelijke gladiatoren die het tegen elkaar opnemen in de ‘arena’. Compleet met verhaal, presentator en soldaten. Ook is een kampement te bezoeken waar twee groepen Romeinse en inheemse burgers vertellen over militairen, wonen, religie, ambachten, lokale bevolking en de wegenbouw. De burgers demonstreren hun ambachten in het kampement, wat ook te bekijken is op de ambachtenmarkt. Er is een Romeinse beautysalon en kinderen kunnen in de Baroen zwaardvechten en een soldaattraining volgen. In het triclinium van Archeon kunnen bezoekers het hele weekend op banken plaatsnemen en liggend, of zittend, tussen de Romeinen op de foto. Nieuw is het avondprogramma ‘Romeinen dineren’ op zaterdag 6 juli. 75 Romeinen eten met elkaar op het Thorbeckeplein en bezoeken in groepjes de restaurants rond het Thorbeckeplein met een troubadour en een vuurspuwer.

Zwammerdamschepen
Bijzonder is de Archeon-scheepswerf in het klein, te vinden voor de Adventskerk. Hier worden scheepvaarttechnieken getoond, zoals de bewerking van houten onderdelen die echt gebruikt gaan worden bij de restauratie van de wereldberoemde Zwammerdamschepen op de werf in Archeon.

De gestolen Aureus
Ook is er de speciale app ‘De gestolen Aureus’, waarin kinderen (en volwassenen) vanaf 8 jaar spelenderwijs kunnen kennismaken met het Romeins verleden. De waardevolle Aureus van de kampcommandant is gestolen en via een speurtocht door Albanianae kan iedereen helpen de dader te vinden. De app is te downloaden via www.romeinenapp.nl.

Muntenspel
Om warm te lopen voor het Romeins Weekend kunnen klanten in het Alphense centrum meedoen aan het Muntenspel. Van 21 juni tot en met 5 juli krijgen klanten, bij een aankoop vanaf 10 euro in een centrumwinkel, een Romeinse munt met een unieke code waarmee prijzen te winnen zijn, waaronder een weekend naar Rome voor twee personen.

Winkeliersvereniging VOC organiseert het evenement en krijgt daarbij medewerking van Archeon, VVV Alphen aan den Rijn, De Pret, Het Cultuurpalet, Novitas Heritage, Albanix Omnia Van Leersum en Buro Toob. Gemeente Alphen aan den Rijn, Alphen Marketing, Winkeliersvereniging Rijnplein, de centrumwinkeliers, pandeigenaren (CVCA) en Winkelcentrum De Aarhof financieren het event.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 17:29

Een feestelijk mosselfestijn mét live muziek Bij Hen

Yes, er kan weer wat meer! En dat moet gevierd worden. Daarom organiseert Bij Hen een gezellig mosselfestijn mét live muziek. Geniet van de lekkerste mosselen met een heerlijk glas wijn of een biertje. Dat is pas écht zomers genieten.

Politiek vandaag 16:54

Drukke zomer verwacht voor jongerenwerk

Het jongerenwerk zal meer aanwezig zijn in de zomervakantie in verschillende wijken in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Daarom ontvangt BOOST een extra subsidie van een kleine 9.000 euro.

Calamiteiten vandaag 15:51

14-jarige jongen vermist

Op dit moment wordt er een 14-jarige jongen uit Hazerswoude-Rijndijk vermist. Hij is mogelijk richting Alphen vertrokken.

Politiek vandaag 15:33

Groot bedrag uit Steunfonds naar Theater Castellum

Het aantal toegewezen aanvragen voor financiële steun vanuit culturele, maatschappelijke en sport organisaties stijgt. Inmiddels zijn er ook aanvragen afgewezen, of is een aanzienlijk kleinere bijdrage verstrekt. Een groot bedrag van 3 ton gaat naar Theater Castellum.

Winkels vandaag 14:58

WereldFood opent binnenkort in De Atlas

In de eerste helft van augustus opent een nieuwe winkel de deuren in winkelcentrum De Atlas: WereldFood. Met de komst van de winkel WereldFood zijn alle winkels in het winkelcentrum weer bezet en is er geen leegstand meer.