Eveline Verhoeve

Romeinse castella, wachtposten en de Limesweg

Wist je dat er binnen de Alphense gemeentegrenzen langs de Limesweg meer Romeinse enclaves waren dan alleen de castella in Alphen-Stad en Zwammerdam? En dat er bar weinig onderzoek naar is gedaan? Dit en meer deze week op RomeinsAlphen.nl.

"In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn van oost naar west een aantal Romeinse militaire locaties zeker. Dit zijn: castellum Nigrum Pullum (Zwammerdam), wachtpost of -station Goudse Rijpad, wachtpost De Schans, castellum Albaniana (Alphen-Stad), wachtpost Lemkes en wachtstation Hazerswoude-Rijndijk."

"De locatie Goudse Rijpad bestaat uit een boerenhoeve en een militair gebouw. Er is een woonstalhuis gevonden met een flinke greppel rond het hele boerenerf. Vermoedelijk ligt de (nog) niet gevonden wachtpost aan de niet opgegraven Rijnkant van het terrein naast een behoorlijke geul die afwatert in de rivier. Met andere woorden: waarschijnlijk gaat het om een combinatie van een militaire wachtpost en een boerenhoeve."

Over de beide Alphense castella, Nigrum Pullum in Zwammerdam en Albaniana in Alphen-Stad, is behoorlijk gepubliceerd naar aanleiding van opgravingen. Van de archeologie aan het Goudse Rijpad is een rapport geschreven.
De locaties De Schans en Lemkes zijn weliswaar opgegraven, maar niet gepubliceerd. Dat is jammer. Juist als iedereen kan lezen wat er is gevonden en wat de betekenis van de vondsten is, ontstaat meer belangstelling voor het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Nieuw deze week

  • Militaire locaties in Alphen aan den Rijn
  • Goudse Rijpad
  • Lemkes
  • De Schans
  • Wandelen langs de Limes
  • Hazerswoude-Rijndijk
  • Romeins Festival in Archeon
  • Archeologiedagen in Archeon

Bezoek Romeins Alphen
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Eten en drinken gisteren 16:52

Ray’s Barbecue Place deelt recept voor Beef Rib Fingers

De ribs van varkensvlees kennen we allemaal, maar de Beef Rib Fingers zijn nog redelijk onbekend. Zonde want deze ribs zijn niet alleen heerlijk maar ook in relatief korte tijd te bereiden. Daarom heeft Ray van Ray’s Barbecue Place besloten zijn heerlijke recept voor Beef Rib Fingers te delen.

Evenementen gisteren 15:18

Programma VakantieSpel 2022 is bekend!

Het is nu toch echt bijna zover. Het VakantieSpel 2022 gaat maandag 15 augustus van start. De organisatie kijkt ernaar uit om alle deelnemers en vrijwilligers weer te kunnen ontvangen. Het programma voor Het VakantieSpel 2022 is inmiddels ook bekend.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 12:34

Nieuwe seizoen Royal Opera House bij Parkvilla

Parkvilla brengt live opera en ballet op het grote doek vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voorstellingen die worden ervaren of je er zelf bij bent. Dit seizoen met klassiekers als The Nutcracker, Aida en Madama Butterfly, maar ook twee premières: Mayerling en The Royal Ballet: A Diamond Celebration.

Politie en handhaving gisteren 11:49

Go Sharing scooters blokkeren Van Boetzelaerstraat

In de Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn staan sinds afgelopen weekend een flink aantal scooters van het verhuurbedrijf GO Sharing. Politieagent F. Heijmink maakte daar een melding van.