Nederlandse Limes Samenwerking persfoto

Romeinse Limes stap dichter bij erkenning als Werelderfgoed

De Nedergermaanse Limes is weer een stap dichter bij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dankzij het positieve advies van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) dat donderdag 4 juni bekend is geworden. Dit meldt de Nederlandse Limes Samenwerking.

Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité tijdens de Werelderfgoedconventie uiteindelijk het besluit of de Nedergermaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als dat het geval is, en de kans daarop is groot, zal dat een kroon op het werk zijn. Hiervoor hebben de drie provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers zich ingespannen en veel werk verricht.

De nominatie gaat over de Romeinse grens die ook dwars door het huidige Nederland loopt langs de rivieren de Rijn en de Oude Rijn, in de Romeinse periode de hoofdarm. In Duitsland loopt deze grens verder door de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz. Dit deel van de grens is de Nedergermaanse Limes. Deze sluit aan op de Bovengermaanse Limes die al de Unesco Werelderfgoedstatus heeft.

In Nederland staan negentien vindplaatsen op de nominatie. Het gaat daarbij om sites die grotendeels intact onder de grond zijn bewaard gebleven. Het Alphense castellum Albaniana is compleet opgegraven evenals de vindplaats van de Rijkscollectie Schepen van Zwammerdam op Landgoed Hooge Burch. Daarom staan deze locaties niet op de nominatielijst, maar zij zijn wel heel belangrijk door de vele vondsten en de opgedane kennis.

Toch heeft Alphen aan den Rijn wel degelijk het nodige te bieden, zoals Museumpark Archeon met het Romeins Museum, de Restauratiewerf Zwammerdam en de Romeinse afdeling in het Museumpark. Ook zijn veel vondsten elders tentoongesteld bijvoorbeeld in het RMO in Leiden of zij worden bewaard in het Provinciaal Archeologisch Depot in Alphen aan den Rijn.

Op de foto een impressie van de Rijn in de Romeinse tijd


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.