Eveline Verhoeve

Romeinse opgraving langs de Alphense Limesgrens

Binnen de 14 km Romeinse grens in de gemeente Alphen aan den Rijn is er soms een kans op een archeologische opgraving. Meestal heeft dat te maken met geplande bouwwerkzaamheden. In de maand september is daarom een stukje van het Romeinse castellum in Zwammerdam blootgelegd. Woensdag 27 september is er een open dag op het opgravingsterrein.

Castellum Nigrum Pullum, een van de twee Alphense Romeinse forten, ligt op landgoed Hooge Burch van Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Het castellum, de vicus en zes schepen zijn rond 1970 opgegraven. Omdat er wordt uitgebreid, precies aan de rand van het Romeinse fort, wordt opnieuw archeologisch onderzoek gedaan. Dit is een buitenkansje omdat voor heel Nederland geldt dat zoveel mogelijk ongestoord onder de grond bewaard moet blijven, maar dat kan dus niet als er gebouwd wordt.

Deze keer wordt vooral gekeken naar het grachtenstelsel, de verdediging, rond het castellum. Omdat de opgraving ‘op een hoekje’ van het castellum is, wordt ook naar dat hoekje gekeken. De archeologen kijken vooral naar grondsporen van de grachten. Zij hopen zo het grachtenstelsel goed in beeld te krijgen om een exacte datering te kunnen maken.
Daarnaast is het de bedoeling om het milieu, het landschap en haar bewoners, te reconstrueren. Er worden daarom veel bodemmonsters genomen. Deze worden in het laboratorium onderzocht op pollen, zaden, kevertjes en graten of stukjes bot.

Er zijn tijdens de twee weken dat de opgraving duurt al veel Romeinse vondsten gedaan. Zo zijn er stukken bouwmateriaal en scherven van onder meer potten en kruiken opgedoken. Deze vondsten worden door bewoners van Ipse de Bruggen schoongewassen. Dit gebeurt op de locatie, zodat de archeologen direct inzicht hebben in wat er is gevonden.

Meer informatie over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn en over de opgraving bij Nigrum Pullum staat op www.romeinsalphen.nl

Open dag

Iedereen is woensdagmiddag 27 september welkom tussen 13.00 en 16.00 uur bij de opgravingsput naast Café de Haven in Ipse de Bruggen, Spoorlaan 19, Zwammerdam (kom op de fiets!).

Bezoekers kunnen langskomen om een kijkje te nemen. Er zijn rondleidingen door de archeologen en door vrijwilligers van Genootschap Nigrum Pullum bij de opgravingsput. Er worden vondsten getoond, die zijn schoongemaakt door bewoners van Ipse de Bruggen. En, er is een expositie over Nigrum Pullum in Café de Haven waar ook versnaperingen genuttigd kunnen worden.

Romeinse opgraving langs de Alphense Limesgrens - Nigrum Pullum reconstructie.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.