Rood-wit-blauw voor Quinty Keijzer

Zaterdag 15 juni werd het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen verreden in het Utrechtse dorp Ameide. Door zo’n 700 kinderen in zeven jongens- en zeven meisjescategorieën werd er gestreden om de Nederlandse Kampioenstrui. Van WV Avanti stonden hier 14 jeugdleden aan de start.

Het was Quinty Keijzer die als eerste haar wedstrijd mocht rijden bij de meisjes van 8 jaar en dat ging goed. Ze kwam met voorsprong als eerste meisje over de streep en werd daarmee Nederlands Kampioen in haar categorie. Dit was een Avanti-lid nog nooit gelukt en ze had daarmee dus ook de primeur voor Avanti.

Bij het NK worden altijd de beste 10 deelnemers gehuldigd en daarbij zaten dit jaar meerdere malen Avanti-renners. Maar er zijn ook renners die streden voor wat ze waard waren en moe maar voldaan wat meer in de achterhoede finishten. Zo werd Daan Baak bij de 8 jarige jongens heel knap 5e en mocht daarmee ook het podium op. Stijn de Jong uit Ter Aar was helaas gevallen maar zat snel hierna al weer lachend in zijn stoel.

Bij de 9-jarige meisjes werd de zus van Quinty, Demi, netjes 12e nadat ze in de kopgroep was gefinisht, en Maxime Takken zat er met haar 17e plaats net achter. De 11-jarige Olivier Westerveld uit Bodegraven werd 32e van de 50 jongens terwijl hij ook nog vaak op het voetbalveld te vinden is. Zhara Möllers uit Leimuiden finishte ook als 32e doordat ze almaar door bleef fietsen en niet opgaf, ze reed zelfs regelmatig op kop van haar groepje met achtergebleven deelnemers.

Het was Roxanne Takken die net als vorig jaar, toen ze nog maar net wielrende en 7e werd, weer voor een verrassing zorgde. Ze probeerde een paar keer weg te rijden uit de kopgroep waar ze in reed, maar dat lukte niet. Toch werd ze, deze keer zelfs derde door koelbloedig direct op te staan na een kleine val in de laatste ronde en mocht zodoende tijdens de huldiging ook op het podium om haar medaille in ontvangst nemen.

Duco van der Zwart had zich in de laatste selectie-wedstrijd in Zuid Holland nog net geplaatst voor deze wedstrijd en hij wist wel dat je dan niet met de besten mee kan doen maar reed de wedstrijd keurig uit met een 62e plek. Julia Groeneveld (Zevenhoven) en Carlijn Mol (Langeraar), beide meiden schaatsen ook nog, mochten meedoen bij de meiden van categorie 6. Ze reden keurig hun rondjes in een groep van acht achtergebleven meiden. Carlijn, die nog maar net lid is en dit jaar voor het eerst wedstrijden rijdt, reed naar een 39e plaats en Julia werd 37e.

En tot slot de wedstrijd van de oudste jongens, de 14 jarigen, over 34 kilometer. Ingmar van den Bosch uit Lisse, die al regelmatig op het podium stond dit jaar, reed in de kopgroep die alsmaar uitdunde. Intussen zat Friso de Wildt daarachter aan het staartje van het langgerekte peloton dat ook steeds kleiner werd, zich helemaal leeg te fietsen en werd tevreden 45e van de 75 jongens met een gemiddelde van bijna 38 kilometer per uur!

Ingmar ging als 6e de laatste bocht in en wist de schuiver van de twee jongens die voor hem reden en eigenlijk te hard gingen, knap te ontwijken. Hij finishte heel sterk als 4e en was daar ook heel blij mee. Ook hij mocht na afloop het podium op.

Tot slot werden alle kampioenen om 8 uur gehuldigd en daarmee had Quinty er wel een hele lange dag op zitten.

Gisteravond werden alle Avanti-jeugdrenners die afgelopen zaterdag bij de eerste tien finishten bij het NK in Ameide nog eens in het zonnetje gezet. Quinty Keijzer (Nederlands Kampioen cat. 1-meisjes), Roxanne Takken (derde cat. 5-meisjes), Ingmar van den Bosch, (vierde cat. 7-jongens) en Daan Baak (vijfde cat. 1-jongens) mochten plaats nemen in de Fiat 500-cabrio om een ere-rondje over het parcours te rijden en alle andere jeugdrenners fietsten daar achteraan.