Archieffoto

Rookmelderplicht is ingegaan, wat gebeurt er als je geen rookmelders plaatst?

Op vrijdag 1 juli is de rookmelderplicht ingegaan. Op elke verdieping moet nu een rookmelder hangen. Maar lang niet alle Alphenaren hebben al genoeg rookmelders in hun woning. Wat voor gevolgen heeft dat?

Per 1 juli 2022 geldt de wettelijke verplichting voor een rookmelder pér verdieping, ook voor bestaande bouw. Dit betekent dat eigenaren van een woning verplicht zijn om rookmelders op te hangen op elke woonetage. Bij huurwoningen zijn de verhuurders verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Het advies is om zowel de vluchtroute als de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. En: hang de rookmelder aan het plafond (want rook stijgt op), minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek.

Handhaven

Maar wat gebeurt er als je je niet aan de rookmelderplicht houdt? In het kort: als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet. Wees dan ook op je hoede als er iemand aan de deur komt die claimt de rookmelders te controleren. Oplichters maken namelijk misbruik van deze situatie.

Maar in de praktijk is het voor de gemeente moeilijk om te controleren of iedereen de rookmelders op elke woonetage heeft hangen. Bovendien, kopen en ophangen is één, maar wie ziet of jij de rookmelders ook goed onderhouden hebt en of er werkende batterijen in zaten op het moment van brand? En volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het niet de bedoeling dat gemeenten achter elke voordeur in Nederland gaan controleren of er daadwerkelijk een functionerende rookmelder hangt. Dat is een te grote belasting op handhavers van de gemeente. 

Verzekering

En de verzekering dan? De wettelijke verplichting om rookmelders te voorzien heeft voorlopig weinig of geen impact op de dekking van de brandpolis. Veel verzekeraars hebben aangegeven voorlopig geen wijzigingen aan te brengen in de kleine lettertjes. Al zijn wijzigingen in de toekomst niet uitgesloten.

Daarom luidt het advies: hang ze niet op voor de minister, de gemeente of voor een verzekeraar, maar op de eerste plaats voor je eigen veiligheid en voor de mensen wiens leven je lief is. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige gisteren 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.