Archieffoto

Rookmelderplicht is ingegaan, wat gebeurt er als je geen rookmelders plaatst?

Op vrijdag 1 juli is de rookmelderplicht ingegaan. Op elke verdieping moet nu een rookmelder hangen. Maar lang niet alle Alphenaren hebben al genoeg rookmelders in hun woning. Wat voor gevolgen heeft dat?

Per 1 juli 2022 geldt de wettelijke verplichting voor een rookmelder pér verdieping, ook voor bestaande bouw. Dit betekent dat eigenaren van een woning verplicht zijn om rookmelders op te hangen op elke woonetage. Bij huurwoningen zijn de verhuurders verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Het advies is om zowel de vluchtroute als de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. En: hang de rookmelder aan het plafond (want rook stijgt op), minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek.

Handhaven

Maar wat gebeurt er als je je niet aan de rookmelderplicht houdt? In het kort: als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet. Wees dan ook op je hoede als er iemand aan de deur komt die claimt de rookmelders te controleren. Oplichters maken namelijk misbruik van deze situatie.

Maar in de praktijk is het voor de gemeente moeilijk om te controleren of iedereen de rookmelders op elke woonetage heeft hangen. Bovendien, kopen en ophangen is één, maar wie ziet of jij de rookmelders ook goed onderhouden hebt en of er werkende batterijen in zaten op het moment van brand? En volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het niet de bedoeling dat gemeenten achter elke voordeur in Nederland gaan controleren of er daadwerkelijk een functionerende rookmelder hangt. Dat is een te grote belasting op handhavers van de gemeente. 

Verzekering

En de verzekering dan? De wettelijke verplichting om rookmelders te voorzien heeft voorlopig weinig of geen impact op de dekking van de brandpolis. Veel verzekeraars hebben aangegeven voorlopig geen wijzigingen aan te brengen in de kleine lettertjes. Al zijn wijzigingen in de toekomst niet uitgesloten.

Daarom luidt het advies: hang ze niet op voor de minister, de gemeente of voor een verzekeraar, maar op de eerste plaats voor je eigen veiligheid en voor de mensen wiens leven je lief is. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.

Evenement gisteren 13:43

Geslaagd Alphens Boksgala met hoogstaande gevechten

In de Rijnstreekhal vond afgelopen zaterdag het jaarlijkse Alphense Boksgala plaats, georganiseerd door Boksschool Teus de Kruyf. Met een tribune die tot de nok toe gevuld was, was het evenement een groot succes met zeventien amateurpartijen en drie professionele gevechten.